GuidePedia

0
    EPA, MICHAEL REYNOLDS

Του Μιχάλη Ιγνατίου
Μετά την δημοσιοποίηση της αμερικανικής ανησυχίας για τη «σφαγή των Κούρδων» από την Τουρκία, στην περίπτωση που αφεθούν χωρίς προστασία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, οργάνωσε μία περιοδεία στη Μέση Ανατολή, για να τονίσει πως η Αμερική δεν εγκαταλείπει την περιοχή και μένει για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική λαίλαπα του Ιράν, όπως τόνισαν χθες αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από τις 8 μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Ομάν και το Κουβέιτ.
Στην περιοδεία αυτή του κ. Πομπέο δεν συμπεριελήφθη η Τουρκία διότι οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι χάσιμο χρόνο να εισέλθουν σε συζητήσεις με τους Τούρκους για το Ιράν, μιας και ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ταχθεί με το ιρανικό «δίκαιο» για το θέμα των αμερικανικών κυρώσεων, και όπως υποψιάζονται στην Ουάσιγκτον βοηθά πάλι την Τεχεράνη να σπάει το αμερικανικό εμπάργκο. Η αλήθεια είναι ότι το Ιράν και οι Κούρδοι διχάζουν τις τελευταίες μέρες ξανά, την Αμερική και την Τουρκία. Και η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία φαίνονται διχασμένες ως προς την αντιμετώπιση των ΗΠΑ.

Στην Άγκυρα θα πάει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ο κ. Τζον Μπόλτον, ο οποίος ανέλαβε ένα δύσκολο έργο: Να συνεννοηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν για τη Συρία, όχι για το Ιράν, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Στην ενημέρωση, που έγινε μέσω τηλεφωνικής συνδιάλεξης, έχει σημασία ότι επανελήφθη πως η απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών δεν επίκειται, παρά την πομπώδη ανακοίνωση από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς δεν υπάρχει καν χρονοδιάγραμμα. Πιστεύεται ότι αυτή η αναβολή προκλήθηκε –όπως έχουμε δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα μας- λόγω των ισχυρών αντιδράσεων από το σύνολο των συμμάχων των ΗΠΑ εντός και εκτός της Δυτικής Συμμαχίας. Πάντως, η πρώτη απόφαση για την απόσυρση ισχύει ακόμα, δεν έχει ακυρωθεί, απλά έχει “παγώσει”.

Οι μόνες χώρες που πανηγύρισαν ήταν η Ρωσία, το Ιράν, η Τουρκία και οι λοιποί εχθροί των Αμερικανών. Κυκλοφορούν φήμες ότι ο Πρόεδρος Τραμπ συγκλονίστηκε όταν διάβασε τις αναφορές σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασής του.
Ο παράγοντας του εχθρικού Ιράν και ο κίνδυνος για το Ισραήλ, αλλά και να αιματοκυλιστεί το συριακό Κουρδιστάν, άλλαξαν τους σχεδιασμούς. Τόσο ο κ. Πομπέο στην Κολομβία, όσοι και οι αξιωματούχοι χθες, στη διάρκεια ειδικής ενημέρωσης, έδωσαν στους συνομιλητές τους να καταλάβουν ότι δεν θα επιτρέψουν να τεθούν σε κίνδυνο οι σύμμαχοί τους.

Στην Ουάσιγκτον αναμένουν σύντομα να …ξεχειλίσει η αντιαμερικανική οργή του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρουσίασε ως επίτευγμά του την απόφαση του κ. Τραμπ για την απόσυρση από τη Συρία, ενώ στην πραγματικότητα -όπως είπαν και χθες οι αξιωματούχοι- αυτή είχε ληφθεί από τον περασμένο Μάρτιο. Απλά, είχε αποφασιστεί να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πάρει είδηση κανένας. Όμως, η συνήθεια του κ. Τραμπ να υπερβάλλει στο Twitter, γνωστοποίησε ένα γεγονός που θα έπρεπε να παραμείνει απόρρητο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί δεν θα αποσύρουν το στρατιωτικό και άλλο υλικό που έχει σχέση με τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Άρα, ο αμερικανικός εξοπλισμός των Κούρδων μένει στο συριακό Κουρδιστάν. Αυτό θεωρείται μία τελειωμένη υπόθεση αν και ο Τραμπ είναι, ως γνωστό, ένας απρόβλεπτος πρόεδρος.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί κάνουν συνέχεια δεύτερες σκέψεις είναι και ο εξής: Όπως αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα Wall Street Journal, οι Τούρκοι έσπευσαν να ζητήσουν να αναλάβουν τα ηνία του πολέμου εναντίον των τζιχαντιστών, ζητώντας από τους Αμερικανούς να κάνουν διπλάσια απ’ όσα πράττουν σήμερα.
Όπως τονίστηκε, με όσα απαιτεί η Τουρκία, για να αντικαταστήσει τους Κούρδους και τους Άραβες μαχητές, το κόστος των Αμερικανών θα υπερδιπλασιαστεί.

Και ορθώς καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι με τα παραπάνω δεδομένα δεν χρειάζεται να αποχωρήσουν από τη Συρία, αφού κάνουν λιγότερα, με λιγότερο κόστος και έχουν στην κατοχή τους -μέσω των Κούρδων- το ένα τρίτο της χώρας.

Οι Αμερικανοί αντιπρότειναν στους Τούρκους να εισέλθουν στη Συρία και να κυνηγήσουν τους τζιχαντιστές, αλλά ούτε να διανοηθούν να περάσουν από μέσα ή κοντά από τις κουρδικές περιοχές. Η απάντηση της Τουρκίας θα δοθεί την Τρίτη…

Μέχρι τότε, όλοι προετοιμάζονται για όλα, με πιο πιθανή την αναζωπύρωση του πολέμου στη Συρία…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top