GuidePedia

0

Ρώσος ναύαρχος : Οι ΗΠΑ πιέζουν για τον έλεγχο των Στενών τους Τούρκους

Πόλεμος κινήσεων και προθέσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ της Τουρκίας και ΗΠΑ με αφορμή την Συρία, με κύριο μενού όμως τα κοιτάσματα στην Α.Μεσόγειο. Οι Τούρκοι κατηγορούν Αθήνα και Ουάσιγκτον ότι σφετερίζονται τους ενεργειακούς πόρους στη Μεσόγειο, ενώ για τις ΗΠΑ αναφέρεται ότι αποτελούν κατ’ όνομα σύμμαχο, ο οποίος προδίδει την Τουρκία συνέχεια.

Το πιο ανησυχητικό για τους ίδιους τους νεο-οθωμανούς που είναι σε φάση «απόσυρσης” ακόμα και από το ΝΑΤΟ, είναι ότι ο τουρκικός τύπος, δηλαδή ο Ερντογάν, διαβλέπει ένα τεράστιο στρατιωτικό εναγκαλισμό της τουρκικής επικράτειας από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σε Αιγαίο, Μαύρη θάλασσα και Α.Μεσόγειο.

«Οι ΗΠΑ σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να μας εκφοβίσουν χρησιμοποιώντας «μέλη” τους που είχαν στείλει. Προσπάθησαν επίσης να μας θέσουν υπό διεθνή περικύκλωση, αλλά το ξεπεράσαμε», δήλωσε Μόλις σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΣ Σουλεϊμάν Σόυλου.

Την βόμβα όμως μεγατόνων την έριξε πρώην Ρώσος ανώτατος αξιωματικός που ξέρει σαφώς τι δηλώνει.

Ο πρώην διοικητής του ρωσικού Ναυτικού Βλαντιμίρ Masorin, δήλωσε χθες ότι η νέα ναυτική βάση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην Τραπεζούντα δεν αποτελεί απειλή για την Ρωσία, αλλά αφορά το κίνδυνο που νιώθουν οι Τούρκοι, από την ισχυρή αμερικανική παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα η οποία ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο μετά το περιστατικό στο Κέρτς.

Ο Ρώσος Διοικητής του Ναυτικού (2005-2007) και Διοικητής Στόλου της Μαύρης Θάλασσας (2002-2005), ναύαρχος Βλαντιμίρ Μασόριν, ανέφερε ότι η κατασκευή της τουρκικής βάσης στην Μαύρη Θάλασσα αφορά στην διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, σε μια συνέντευξη του στο Sputnik .

Masorin: «Αυτή είναι η βάση έχει μεγάλη σημασία. Αυτοί (οι Τούρκοι) ανησυχούν σφόδρα για την γενικότερη συμπεριφορά των ΗΠΑ.

Πρώτον, διότι στην περιοχή αναμένονται πολλά αμερικανικά και νατοϊκά πλοία και δεύτερον, το ζήτημα έχει άμεση σχέση με την συνθήκη του Μοντρέ και τα Στενά.

Οι Αμερικανοί εδώ και πολύ καιρό θέλουν να αλλάξουν την κατάσταση (στα Στενά), αλλά δεν μπορούν….

Η συνθήκη του Μοντρέ τηρεί προσωρινά τις λεπτές ισορροπίες στην περιοχή για την Ρωσία, ενώ ελέγχονται όλα τα εισερχόμενα πλοία».

Αυτή είναι και η ουσία του τεράστιου γεωπολιτικού παιχνιδιού ΗΠΑ–Ρωσίας και στην μέση βρίσκονται Τούρκοι και Έλληνες.

Η Άγκυρα τώρα κατηγορεί την Αθήνα, ενώ στηλιτεύει την στρατιωτική συμμαχία Ελλάδο –ΗΠΑ, (με τον στρατιωτικό διάλογο στην Ουάσιγκτον), ο οποίος τις χαλάει εντελώς τα σχέδια για κυριαρχία στην περιοχή.

Τούρκοι αξιωματούχοι επίσης αναφέρουν και πάλι τις γνωστές κατηγορίες για την οργάνωση του PKK και των Σύρων Κούρδων (PYD), για τις οποίες κατηγορούν τις ΗΠΑ για συνεχή και ανεξάντλητο εφοδιασμό με όπλα, εκπαίδευση και οικονομική βοήθεια.

Επίσης αναφέρουν και πάλι το πραξικόπημα και τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών για το «ξήλωμα» της νόμιμης κυβέρνησης στην Άγκυρα, κατά το οποίο σκοτώθηκαν εκατοντάδες Τούρκοι πολίτες, σε μια σαφή προσπάθεια ενοχοποίησης των ΗΠΑ .

«Εκτός από το διεθνές δίκαιο, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τώρα τις προκλήσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο», γράφει μεγάλη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Star ,ενώ παραθέτει τις δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γ. Μίτσελ, στην Καθημερινή, σχετικά με την άσκηση της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν κατανόησε έστω και αργά ότι ο άξονας Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, τον απομονώνει, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντικός για τις ΗΠΑ.

Με λίγα και απλά λόγια οι Τούρκοι μετά το επεισόδιο στην Θάλασσα του Αζώφ και την ανακοίνωση των ΗΠΑ για την αποστολή μονάδων επιφανείας/ υποβρυχίων, την παρουσία της ομάδας μάχης του αεροπλανοφόρου USS STENIS κοντά στην Κύπρο, καθώς και την παρουσία Ισραηλινών αεροσκαφών σε ελληνικά και κυπριακά αεροδρόμια, διαπίστωσαν ότι όλοι δρόμοι είναι «κλειστοί πλέον» και κινδυνεύουν να πάθουν ότι έπαθαν το 1919 με την διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Υπενθυμίζουμε οτι είχαμε επισημάνει ότι είναι έξαλλοι οι Τούρκοι με το αμερικανικό Πεντάγωνο, θεωρώντας ότι στοχεύει δυναμικά να αλλάξει τον χάρτη της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου, δημιουργώντας έναν «αμερικανικό άξονα» που θα εκτείνεται από την Ουγγαρία μέχρι τον Περσικό κόλπο.

Οι ΗΠΑ είχαν δημοσιεύσει εδώ και ένα χρόνο την ετήσια έκθεση τους για την Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας (NSS), η οποία χαρακτήριζε την Κίνα και τη Ρωσία ως ανταγωνιστές, ενώ η Τουρκία δεν αναφέρονταν στην μελέτη ούτε ως «αντίπαλος» ούτε ως σύμμαχος και αυτό είχε προκαλέσει «έκρηξη» στην Άγκυρα σύμφωνα και με τον τουρκικό τύπο .

Όλα έχουν αλλάξει στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ, σύμφωνα με αμερικανικά γεωπολιτικά ινστιτούτα και σήμερα το Council of Foreign Relations, που έχει στενές σχέσεις με τον Λ. Οίκο, προχωράει σε ανάλυση-φωτιά και προειδοποιεί την Άγκυρα.

Η μελέτη των 68 σελίδων, η οποία κυκλοφόρησε από τον αμερικανικό τύπο, ανέφερε την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο μεταξύ των «φιλικών-συμμάχων» χωρών, όπως φυσικά και την Ελλάδα η θέση της οποίας αναβαθμίστηκε κατακόρυφα .

Η απουσία όμως οποιασδήποτε μνείας της Τουρκίας από τις ΗΠΑ στην έκθεση, παρά τις επανειλημμένες αντιρρήσεις της Άγκυρας για παραβίαση της συμφωνίας για την Συρία και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) και οι συνεχείς προσπάθειές των ΗΠΑ να περικυκλώσουν το τουρκικό έδαφος με αύξηση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή από 40.000 σε μόλις λίγους μήνες σε 65.000, έχει «σημάνει» εδώ και πολλούς μήνες κόκκινο» στο Σαράι του Ερντογάν.

Την εποχή που ανήλθε στην εξουσία ο νυν Τούρκος πρόεδρος είχε κυκλοφορήσει ένα μπεστ σέλερ στην Τουρκία με τίτλο «Metal Storm», το οποίο περιέγραφε την στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά της Τουρκίας με στόχο την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.

Έτσι σήμερα βλέπουμε αργά-αργά την υλοποίηση αυτού του σχεδίου που θα καταλήξει στην υλοποίηση του κατά του σημερινού κράτους της Τουρκίας και των υπέρμετρων φιλοδοξιών για την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top