GuidePedia

0

Οι συνδέσεις του Οίκου των Σαούντ με τη σφαγή του Τζαμάλ Χασόγκτζι αξιοποιούνται πλήρως από τον Τούρκο πρόεδρο στο πλαίσιο της συζήτησης για την ηγεσία του ισλαμικού κόσμου και το δυνητικό αντίκτυπο της κρίσης στην αμερικανική και τη σαουδική στρατηγική στη Μέση Ανατολή.

PEPE ESCOBAR
Το παρακάτω γεγονός παρουσιάστηκε υπό μορφή ενός σαφούς και ρητού μηνύματος που αντήχησε σε όλη την Ευρασία: Οι πρόεδροι Πούτιν και Ερντογάν, σε μια κατάμεστη αίθουσα στη Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα, περικυκλωμένη από αξιωματούχους, γιόρτασαν την ολοκλήρωση του τμήματος 930 χιλιόμετρων ανοικτής θαλάσσης του αγωγού TurkStream στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας.

Αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα βασικό σημείο αναφοράς σε αυτό το ανώμαλο έδαφος που ονόμασα «Pipelineistan» στις αρχές του 2000. Χτίστηκε από τη Gazprom σε μόλις δυόμισι χρόνια, παρά την ασφυκτική πίεση από την Ουάσιγκτον, η οποία είχε ήδη καταφέρει να εκτροχιάσει τον προκάτοχο του TurkStream, το South Stream.

Το TurkStream προβάλλεται σε δύο γραμμές, η καθεμία από τις οποίες μπορεί να παραδώσει 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Η πρώτη θα τροφοδωτήσει την τουρκική αγορά. Η δεύτερη θα καλύψει τα 180 χλμ. των δυτικών συνόρων της Τουρκίας και θα τροφοδοτήσει τη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Οι δυνητικοί πελάτες περιλαμβάνουν την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ουγγαρία.

Καλέστε το "το νταμπλ" της Gazprom. Τα Nord Stream 1 και 2 εξυπηρετούν τα βόρεια της Ευρώπης, ενώ το TurkStream εξυπηρετεί το νότο της Ευρώπης. Οι αγωγοί είναι χαλύβδινοι ομφάλιοι λώροι. Αντιπροσωπεύουν το καλύτερο της σύνδεσης υγρών ενώ μειώνουν αποφασιστικά τον κίνδυνο γεωπολιτικών τριβών.

Η Τουρκία ήδη προμηθεύεται ρωσικό αέριο από το Blue Stream και τον αγωγό Trans-Balkan. Σημαντικό γεγονός, η Τουρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγής της Gazprom μετά την Κίνα.
Ο λόγος του Ερντογάν, ο οποίος τόνισε με έμφαση τα οφέλη της ενεργειακής ασφάλειας της Τουρκίας, ακούστηκε και μεταδόθηκε σε μια βροχερή και γεμάτη νεοφιλελεύθερων Κωνσταντινούπολη. Η παρακολούθηση αυτής της γεωπολιτικής και γεωοικονομικής εξέλιξης ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική, καθώς συζητούσα την τουρκική γεωπολιτική με μέλη της προοδευτικής τουρκικής αριστεράς.

Ακόμη και η αντιπολίτευση σε αυτό που ονομάζεται συνήθως στην Ευρώπη ως «την ασιατική ανελεύθερη δημοκρατία» του Ερντογάν, παραδέχεται ότι η εμπορική διασύνδεση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας - στον τομέα της ενέργειας, στο στρατιωτικό τομέα της πώλησης του συστήματος πυραύλων S-400 , στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής - διεξήχθη με αξιοσημείωτη ικανότητα από τον Ερντογάν ο οποίος προσέχει πάντα να στείλει άμεσα και έμμεσα μηνύματα στη Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τα οποία τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα δεν θα θυσιαστούν.

Το μεγάλο τζάκποτ: να γίνει ο ηγέτης του Ισλάμ

Τώρα, αντιπαραθέστε αυτήν την εγκάρδια κατανόηση μεταξύ της αρκούδας και του (επίδοξου) Σουλτάνου με το συναρπαστικό δράμα της Κωνσταντινούπολης. Ο Ibrahim Karagul - ο οποίος ποτέ δεν φοβάται να προσθέτει αθυρόστομες πινελιές - εξακολουθεί να είναι χρήσιμος ως καθρέφτης που αντανακλά την κατάσταση στους κύκλους γύρω από το AKP του Ερντογάν.

Για εκείνη τη πολιτική ελίτ, μια σημαντική ανακάλυψη στον «ενορχηστρωμένο από τον Ερντογάν Θάνατο με χίλιες διαρροές» είναι επικείμενη, η οποία θα αποδείξει ότι ο Muhammad bin Salman (MBS) διέταξε άμεσα τη δολοφονία και το τεμαχισμό του Τζαμάλ Χασόγκτζι.

Η συναίνεση μεταξύ των ηγετών του ΑΚΡ – που επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητους αριστερούς ακαδημαϊκούς - είναι ότι ο άξονας ΗΠΑ-Ισραήλ -Οίκος των Σαούντ-ΗΑΕ βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για την απαλλαγή του MBS από κάθε ενοχή.

Αυτό περιλαμβάνει βασικά στοιχεία για το βαρύ «πακέτο» που παρουσιάζει ο Ερντογάν στον άξονα, το οποίο είναι ουσιαστικά να αγοραστεί η σιωπή της Άγκυρας – το τέλος του σαουδικού αποκλεισμού του Κατάρ και την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, που περιγράφεται στο τουρκικό πολιτικό φάσμα ως ηγέτης της FETO (Τρομοκρατική Οργάνωση Φετουλάχ).

Το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζουν πολύ καλά ότι το παιχνίδι για τα μεγάλα διακυβεύματα ξεπερνά τη «παραφιλολογία (Pulp Fiction)» της Κωνσταντινούπολης και της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστανά για τη Συρία - η οποία διαχειρίζεται με προσοχή ταυτόχρονα από τον Πούτιν και τον Ερντογάν μαζί με τον Ιρανό Ρουχανί. Το μεγάλο τρόπαιο δεν είναι τίποτα λιγότερο από την ηγεσία του ισλαμικού κόσμου.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μερικές στάσεις σε ορισμένα εμβληματικά σημεία της οθωμανικής αυτοκρατορικής εξουσίας, ή μια ζωντανή κουβεντούλα στο Παλιό Παζάρι Βιβλίων της Κωνσταντινούπολης, για να θυμάστε ότι ήταν η έδρα της Ισλαμικής Ούμα (Ummah) εδώ και αιώνες - ένας ρόλος που σφετερίστηκε από εκείνους τους αριβίστες της αραβικής ερήμου.

Ο Alastair Cooke κατανόησε απόλυτα την εμπλοκή του Οίκου των Σαούντ στη δολοφονία του Τζαμάλ Χασόγκτζι και πώς εγείρει ερωτήματα σχετικά με το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας ως «απλός θεματοφύλακας της Μέκκα και την Μεδίνα». Αυτό μεταδίδεται πράγματι σε όλα τα ευθυγραμμισμένα με τον Ερντογάν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Και ο Cooke επισημαίνει ότι αυτό το καθεστώς «θα απομάκρυνε τον κόλπο από τη σημασία και την αξία του για την Ουάσινγκτον».

Οι συνεχείς συνομιλίες μου με Τούρκους προοδευτικούς κεμαλικούς ακαδημαϊκούς - ναι, αποτελούν μια μειοψηφία - αποκάλυψαν μια συναρπαστική διαδικασία. Το μηχάνημα Ερντογάν διέκρινε μια μοναδική ευκαιρία για να θάψει ταυτόχρονα την εύθραυστη Ισλαμική αξιοπιστία του Οίκου των Σαούντ, ενώ ενισχύει το τουρκικό νεο-οθωμανισμό, αλλά με ένα πλαίσιο Ikhwan (σημ. μτφ.: Αδελφοί Μουσουλμάνοι).

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης καταγγέλλουν απερίσκεπτα αυτό που ερμηνεύεται ως μια συνομωσία που διαμόρφωσαν ο ΜΒΖ (ο αρχισκηνοθέτης του κουκλοθέατρου του MBS), το Τελ Αβίβ και η κυβέρνηση Τραμπ.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος του παιχνιδιού. Αλλά συνεπάγεται μια ισχυρή πιθανότητα μιας κυρίαρχης Τουρκίας υπό την ηγεσία του Ερντογάν πάνω από όλες τις χώρες του Ισλάμ, σύμμαχου του Κατάρ και επίσης του Ιράν. Περεταίρω, όλες αυτές οι χώρες διατηρούν πολύ στενές γεωπολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Αναμένεται ένα μεγάλο πυροτέχνημα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top