GuidePedia

0

Προκαλούν την τύχη τους οι Τούρκοι στη Μεσόγειο, με εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου περί μη υποχώρησης της Άγκυρας στην περιοχή. Παράλληλα, τους επόμενους μήνες έρχεται η πρώτη γεώτρηση του Πορθητή, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, γεγονός που θα κορυφώσει την ένταση στην εύθραυστη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Είναι γεγονός βέβαια ότι τα συμφέροντα στην περιοχή είναι πολλά. ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν «στρατικοποιήσει” σχεδόν την περιοχή σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τις τουρκικές βλέψεις, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις της Άγκυρας να είναι περιορισμένες. Είναι, συνεπώς, αμφίβολο το αν οι Τούρκοι θα υλοποιήσουν όσα δηλώνουν.

«Μέσα στους επόμενους μήνες ο ‘Πορθητής’ θα πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Δήλωσε υπερήφανος ότι η Τουρκία θα ψάξει για πετρέλαιο έπειτα από 35 χρόνια και για το λόγο αυτό δεν πρόκειται να επιτρέψει κανένα τετελεσμένο να σταθεί εμπόδιό της στη Μεσόγειο.

«Αυτή τη χρονιά, έπειτα από 35 χρόνια, ξεκινήσαμε έρευνες πετρελαίου και στα βόρεια και στα νότια σύνορά μας. Ξεκινήσαμε παράλληλα τις διαδικασίες για την αγορά και του δεύτερου γεωτρύπανού μας. H Τουρκία δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της σε κανένα έργο που δεν έχει εγκρίνει η Τουρκία και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».

Ο Φατίχ Ντονμέζ εξήρε παράλληλα τη σημασία και το όφελος που είχαν οι επενδύσεις στην ενέργεια για την τουρκική οικονομία.

«Τα τελευταία 16 χρόνια ξοδέψαμε περίπου 10 δις. δολάρια για έρευνες και εξόρυξη πετρελαίου. Το 50% καλύφθηκε από την Εταιρεία Πετρελαίου και το άλλο 50% από εταιρείες μας. Έτσι, αποφύγαμε έξοδα εισαγωγής ενέργειας 20 δις. δολαρίων».
Γιλντιρίμ: «Η Τουρκία θα κάνει αυτό που πρέπει»

Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα μας στις θάλασσες» τονίζει ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Νέες απειλές εκτόξευσε ο πρόεδρος του τούρκικου Κοινοβουλίου Μπιναλί Γιλντιρίμ προς την Κύπρο για τις έρευνες που πραγματοποιεί η ExonModil στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε «οι μεγάλες εταιρείες οι οποίες θα κάνουν έρευνες πρέπει να ξέρουν τα όρια τους. Η Τουρκία θα απαντά σε όλες τις προσπάθειες τετελεσμένων στα νόμιμα συμφέροντα της στην ανατολική Μεσόγειο και στα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου. Και θα κάνει αυτό που πρέπει. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα μας στις θάλασσες»,παρευρισκόμενος σε εκδήλωση Πανεπιστημίου στη Σμύρνη για το ερευνητικό Koca Piri Reis.

Συνεχίζοντας είπε:

«Σήμερα η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και προσπαθούν να καταπατήσουν τις αρμοδιότητες και τα συμφέροντα της Τουρκίας στις θάλασσες. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σοβαρή κρίση στο θέμα της εξορυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου.

Οι θάλασσες είναι κοινή περιουσία και κληρονομιά της ανθρωπότητας. Αρα η εκμετάλλευση η οικειοποίηση αυτών από μόνο μια χώρα , μια κοινότητα δεν έχει καμία σχέση με εθνικό και διεθνές δίκαιο. Και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη γύρω από την Κύπρο και στην εξόρυξη του φυσικού πλούτου από τον βυθό της θάλασσας θ πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε μια συμφωνία της Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου με τον Νότο. Αυτό είναι ένα σημείο καμπής».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top