GuidePedia

0

Του Μιχάλη Ιγνατίου
Αναζητώντας τους λόγους για τους οποίους οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας πήραν την κατιούσα, κατέφυγα στη σοφία βετεράνου διπλωμάτη, που υπηρέτησε και στην Αθήνα και στην Άγκυρα, και συνεχίζει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς ότι αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ήταν κάτι που είχα υποψιαστεί, διότι η περίφημη δήλωση υποστήριξης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Σαουδική Αραβία, που έπιασε όλους κυριολεκτικά στον ύπνο, προηγήθηκε της συνάντησης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του. Βεβαίως, η κατάσταση των σχέσεων δεν ήταν και τόση καλή, έτσι κι αλλιώς, αλλά η τοποθέτηση του Αμερικανού Πλανητάρχη, ήρθε και τα διέλυσε όλα, διότι στους καλά γνωρίζοντες σήμαινε ότι δεν πίστεψε τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος έχει εκνευριστεί και το έχει δείξει με τις δηλώσεις των στενών συνεργατών του, που χαρακτήρισαν κωμικά όσα δήλωσε ο κ. Τραμπ.

Και ο λόγος είναι απλός: Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε σχεδιάσει την «ολοκληρωτική επιστροφή του» στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό πάνω στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Και η δήλωση του κ. Τραμπ ήταν μία απάντηση σε όσα του είπε στο Παρίσι, αλλά και στην τηλεφωνική τους συνομιλία, στις 16 Νοεμβρίου: Ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο να αποκηρύξει τον Πρίγκηπα Διάδοχο και να επιβάλει κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία.

Τι είπε ο κ. Τραμπ, πριν φτάσει καθυστερημένα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που προκάλεσε πανικό στην Άγκυρα, αλλά και μεγάλο θυμό;
«Θα μπορούσε ο πρίγκιπας (Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν) να είχε γνώση αυτού του τραγικού γεγονότος, ίσως ναι, ίσως και όχι!», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, η οποία έκανε εντύπωση και για τα θαυμαστικά της!!!

Πρόσθεσε:
«Ίσως να μην μάθουμε ποτέ όλα τα γεγονότα γύρω από τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Σε κάθε περίπτωση, η σχέση μας είναι με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να παραμείνουν ακλόνητος εταίρος της Σαουδικής Αραβίας».

Πρόσθεσε ότι δεν προτίθεται να ακυρώσει τα στρατιωτικά συμβόλαια με τη Σαουδική Αραβία, προβάλλοντας τη γνωστή δικαιολογία:
«Αν βλακωδώς ακυρώσουμε αυτά τα συμβόλαια, η Ρωσία και η Κίνα θα επωφεληθούν τεράστια».

Ως γνωστόν, ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο πιο στενός σύμμαχος του Κατάρ, το οποίο αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα εχθρό της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και άλλων χωρών, που του επέβαλαν εμπάργκο κατηγορώντας τους ηγέτες του για υπόθαλψη της τρομοκρατίας.
Εκμεταλλευόμενος τη δολοφονία του Κασόγκι, την οποία -αφού οι πράκτορες του άκουγαν σε «ζωντανή μετάδοση» τον σκληρό θάνατό του- ίσως να μπορούσαν να αποτρέψουν, ηγήθηκε ενός επικοινωνιακού πολέμου εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, επηρεάζοντας πολλές χώρες, για να εκδικηθεί το εμπάργκο εναντίον του Κατάρ. Ο Σεϊχης, ως γνωστόν, έσπευσε να του προμηθεύσει ζεστό χρήμα ύψους 15 δις. δολαρίων για να σώσει την οικονομία του, η οποία και σήμερα παραπαίει.

Είναι ενδιαφέρον και έχει σημασία, ότι δεν μπόρεσε να κλονίσει την εμπιστοσύνη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δυστυχώς δεν υπολογίζει ούτε δολοφονίες μπροστά στα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Η τελευταία του προσπάθεια, μετά τη συνάντηση στο δείπνο του προέδρου Μακρόν στο Παρίσι, έγινε την περασμένη Παρασκευή όταν μίλησαν στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος δεν εξέδωσε ανακοίνωση, οπότε δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς του είπε. Αλλά, με βάση την ανακοίνωση των …θαυμαστικών, όπως ονομάστηκε, του Λευκού Οίκου, η απάντηση ήταν αρνητική.

Τι σημαίνει αυτή η κίνηση του κ. Τραμπ για τον Ταγίπ Ερντογάν, διότι έρχεται μετά από μία άνευ προηγουμένου καμπάνια ενοχοποίησης του Πρίγκηπα Διαδόχου;
Δεν μπορεί να αναλύσει κανείς τον Αμερικανό Πλανητάρχη και να διατυπώσει με ακρίβεια τι έχει στο μυαλό του. Όμως, το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ομιλεί από μόνο του. Θα στηρίξει τη Σαουδική Αραβία με όλες του τις δυνάμεις, άρα δεν θα ακολουθήσει το δρόμο που ήθελε ο κ. Ερντογάν…

Η πρόβλεψη του βετεράνου διπλωμάτη είναι ότι οι σχέσεις της Αμερικής και της Τουρκίας θα εισέλθουν σε νέα περίοδο κρίσης, που θα οδηγήσουν τον Ταγίπ Ερντογάν ακόμα πιο κοντά προς τη Μόσχα και την Τεχεράνη. Πιστεύει, πάντως, ότι η προτίμηση του κ. Τραμπ προς τη Σαουδική Αραβία, ουσιαστικά ένα μεγάλο εχθρό της Τουρκίας, έστω και αν διατηρούν ακόμα τα προσχήματα, θα ξεκαθαρίσει ακόμα περισσότερο τις στρατηγικές συμμαχίες… Και σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία, λόγω του μίσους της για το Ιράν, συνεργάζεται με το Ισραήλ, το οποίο -εικάζει ο βετεράνος διπλωμάτης- είχε λόγο σ’ αυτήν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου συνομιλεί συχνά με τον Πλανητάρχη και τον επηρεάζει…

Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία της Αμερικής, η διεθνής πολιτική σκηνή επέστρεψε στο σημείο μηδέν του νέου Ψυχρού Πολέμου, όπου τα συμφέροντα προηγούνται ακόμα και των δολοφονιών…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top