GuidePedia

0
File Photo: Μέλη της Ομοσπονδίας Πατριωτικών Ορθοδόξων Σωματείων και μέλη του Παρατηρητήριου για τα δικαιώματα των Ελλήνων της Β. Ηπείρου πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, . ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Εκβίασαν την οικογένεια Κατσίφα για να επιστρέψουν την σορό 

 Με τεντωμένο σχοινί έτοιμο να κοπεί, με αποτέλεσμα μια σειρά σειρά επιπτώσεων στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, μοίαζει η εξέλιξη της υπόθεσης του θανάτου του Κώστα Κατσίφα, καθώς η αλβανική πλευρά όχι μόνον αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία στην έρευνα, αλλά προχωρά σε ακραία προκλητικές ενέργειες.

 Η οικογένεια του Κώστα Κατσίφα, καταγγέλει παρενόχληση του ομογενή από την αστυνομία, αρκετές ημέρες πριν την τελετή της 28ης Οκτωβρίου στις Βουλιαράτες. Η αδελφή του, υποστηρίζει πως τον παρακολουθούσαν και σε αρκετές περιπτώσεις τον είχαν απειλήσει άμεσα και έμμεσα να μην τοποθετήσει σημαίες στο χωριό, ενώ όπως λέει, συμπεριφέρθηκαν με απρέπεια στην μητέρα του, μετά την δολοφονία. 

Χθες βράδυ, έφθασαν μάλιστα στο σημείο να εκβιάσουν τους γονείς του για να υπογράψουν έγγραφο με το οποίο αποποιούνται κάθε απαίτηση από το αλβανικό κράτος, με αντάλλαγμα την επιστροφή της σορού για ενταφιασμό.

 Φοβούνται την κηδεία

 Είναι βέβαιο πως οι αρχές στην Αλβανία, φοβούνται ότι η κηδεία του Κώστα Κατσίφα θα συγκεντρώσει πλήθος κόσμου και θα μετατραπεί σε πάνδημη διαμαρτυρία της ελληνικής εθνικής μειονότητας τόσο για τον θάνατο από πυρά της αστυνομίας του ομογενή, αλλά και για τα δικαιώματα της ελληνικής κοινότητας, φέρνοντας στην επιφάνεια συσσωρευμένη ένταση εναντίον των αλβανικών αρχών.

 Από ώρα σε ώρα, οι γονείς και η αδελφή του, περιμένουν να μάθουν πότε θα επιστραφεί το σώμα του Κώστα Κατσίφα για τον ενταφιασμό του. Η σορός μεταφέθηκε -άγνωστο γιατί- από το Αργυρόκαστρο στα Τίρανα, χωρίς προηγουμένως να έχει επιτραπεί στον τεχνικό σύμβουλο της οικογένειας και ιατροδικαστή Θεόδωρο Βουγιουκλάκη να προβεί σε πλήρη εξέταση, παρά μόνον να δει από απόσταση και για 5 λεπτά μακροσκοπικά (παρατήρηση δια γυμνού οφθαλμού) το άψυχο σώμα του Κατσίφα. 

Ακολούθησαν καταγγελίες για αλλοίωση (ράμματα, πλύσιμο του σώματος) ιατροδικαστικών στοιχείων που θα μπορούσαν να είναι πολύτιμα για την έρευνα γύρω από τις συνθήκες θανάτου. 

Κατάθεση σε χώρο του τελωνείου Κακαβιάς 

Έφθασαν στο σημείο δε,να μην επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα του κλιμακίου αστυνομικών που διερευνούν παράλληλα την υπόθεση με εντολή του Εισαγγελέα Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί η οικογένεια να πάει στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς και να καταθέσει σε ειδικό χώρο του τελωνείου.

 Είχε προηγηθεί η κλήση στο αλβανικό ΥΠΕΞ της πρέσβεως της Ελλάδας στα Τίρανα, όπου ούτε λίγο, ούτε πολύ, απαιτήθηκαν εξηγήσεις για την παρουσία ομάδας διαδηλωτών έξω από την πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα το βράδυ του θανάτου του Κατσίφα ενώ ζητήθηκαν ευθύνες για ζημιές που προκλήθηκαν σε αλβανικές επιχειρήσεις (μολότοφ σε τουριστικό πρακτορείο στην Αθήνα).

 Κι αυτό , παρά την προσπάθεια του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλλου που συνομίλησε με τον Αλβανό ομολογό του τηλεφωνικά, να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι και να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στην υπόθεση.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top