GuidePedia

0

Ένα άκρως εντυπωσιακό και ενδιαφέρον βίντεο που προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, αναρτήθηκε στην κυπριακή ιστοσελίδα Pafos Press την Τρίτη 23 Οκτωβρίου. Πιο συγκεκριμένα στο εν λόγω βίντεο, το οποίο περιλαμβάνειτρεις διαφορετικές λήψεις, παρουσιάζονται έξι ελικόπτερα να ίπτανται πάνω από την Πάφο σε διαφορετικά σημεία της επαρχίας, σε χαμηλό ύψος (μερικές δεκάδες μέτρα), πρωινές ώρες, μόλις έχει ανατείλει ο Ήλιος.

Αυτό όμως που είναι εντυπωσιακό και άκρως ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο βίντεο, είναι οι τύποι των ελικοπτέρων που έχουν καταγραφεί, αφού όπως εύκολα διακρίνονται πρόκειται για επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-64 Apache και για μεταφορικά ελικόπτερα CH-47 Chinook.

Τόσο τα AH-64 Apache, όσο και τα CH-47 Chinook δεν αποτελούν μέρος του οπλοστασίου της Εθνοφρουράς, η οποία ως γνωστό διαθέτει ελικόπτερα τύπου Mi-35P, SA-342L1 Gazelle, AW-139 και Bell 206L, τα οποία όπως φαίνεται στο βίντεο δεν ομοιάζουν καθόλου με αυτά που έχουν καταγραφεί πάνω από την Πάφο.

Επομένως το ερώτημα που εγέρθηκε ήταν σε ποια χώρα ανήκουν τα τέσσερα ελικόπτερα AH-64 Apache και τα δύο CH-47 Chinook που καταγράφηκαν στο βίντεο! Σύμφωνα πάντα με την κυπριακή ιστοσελίδα Pafos Press, τα ελικόπτερα αυτά συμμετείχαν σε μία διήμερη άσκηση που ξεκίνησε την Τρίτη 23 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου και στην οποία συμμετείχαν στρατιωτικές δυνάμεις από την Κύπρο και… την Ελλάδα.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, τα ελικόπτερα δεν διαθέτουν παραλλαγή ερήμου, οπότε, τουλάχιστον όσον αφορά τα AH-64 Apache δεν φαίνεται να είναι ισραηλινά ή αιγυπτιακά, ενώ ελικόπτερα CH-47 Chinook δεν διαθέτει το Ισραήλ, ενώ τα Αιγυπτιακά έχουν παραλλαγή ερήμου.

Φυσικά, θα υπήρχε και το ενδεχόμενο τα ελικόπτερα να ήταν αμερικανικά και να επιχειρούσαν από την γειτονική βρετανική αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι, όμως θα έπρεπε να θεωρείται πρακτικά αδύνατο τα ελικόπτερα αυτά να ίπτανται πάνω από την Πάφο σε χαμηλό ύψος.

Επομένως και δια της ατόπου απαγωγής, θα μπορούσε να εκτιμηθεί ότι τα εν λόγω ελικόπτερα, τέσσερα AH-64 Apache και δύο CH-47 Chinook, θα έπρεπε να ανήκουν στην Ελληνική Αεροπορία Στρατού, η οποία πραγματοποίησε όπως φαίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της αποστολή στην μαρτυρική Κύπρο.

Το DP είναι σε θέση να γνωρίζει, αφενός ότι όντως επρόκειτο για ελικόπτερα της ελληνικής Αεροπορίας Στρατού και αφετέρου ότι είχαν κατεύθυνση προς το Ισραήλ για να συμμετάσχουν σε άσκηση. Οι στόλοι των ελικοπτέρων των δυο χωρών, πλέον συνεκπαιδεύονται πολύ συχνά, καθώς οι δυο πλευρές… απορροφούν τα επιχειρησιακά διδάγματα και τις εμπειρίες, η μια της άλλης!

Πλέον, έχοντας περάσει μερικά χρόνια τέτοιων ανταλλαγών με εκπαιδευτικό περιεχόμενο, έχει αναπτυχθεί αναπτυχθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο πλευρών και το επίπεδο της εκπαίδευσης, με έμφαση στην πολυπλοκότητα των σεναρίων που εκτελούνται, θα μπορούσε με ασφάλεια να υπογραμμιστεί, ότι θα το ζήλευαν ακόμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Επανερχόμενοι στο δημοσίευμα του ενδιαφέροντος κυπριακού ιστοχώρου, η διήμερη άσκηση των δύο κρατών περιελάμβανε και την χρήση επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων, ενώ όπως αναφέρουν πηγές από την Κύπρο πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Λάρνακας και ρίψεις αλεξιπτωτιστών. Στην άσκηση δεν συμμετείχαν δυνάμεις μόνο από τις δυο χώρες του Ελληνισμού…

Τα ελικόπτερα αυτά προφανώς ανεφοδιάστηκαν είτε στην Κρήτη ή σε κάποιο άλλο νησί της περιοχής και αφού διένυσαν άνω των 500 χλμ προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου, η οποία βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα νότια της πόλης της Πάφου, προτού συνεχίζουν το ταξίδι τους για το Ισραήλ.

Η παρουσία τους στην Κύπρο αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα από επιχειρησιακής απόψεως κίνηση, η οποία επιβεβαιώνει τη δυνατότητα της Αεροπορίας Στρατού να μπορεί να αναπτύξει στην Κύπρο αυτούς τους δύο τύπους ελικοπτέρων. Παράλληλα στέλνει μήνυμα στις κατοχικές δυνάμεις, ότι τα ελληνικά ελικόπτερα – κυνηγοί αρμάτων μπορούν να φτάσουν αν απαιτηθεί ακόμη και μέχρι την Κύπρο.πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου