GuidePedia

0
     ASSOCIATED PRESS

Κώστας Πουλακίδας
Την παραίτησή του υπέβαλε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αφορμή στάθηκε η χθεσινή σύγκρουσή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στη διάρκειά της, ο Πάνος Καμμένος έθεσε ζήτημα διαχείρισης κονδυλίων από το υπουργείο Εξωτερικών και ο κύριος Κοτζιάς θεωρεί ότι δεν τον κάλυψε επαρκώς ο πρωθυπουργός σε ένα μείζον για τον ίδιο ζήτημα ηθικής τάξεως.

Ο υπουργός Εξωτερικών έλαβε την απόφασή του το μεσημέρι της Τετάρτης, συνεκτιμώντας τις δηλώσεις που έκανε για το συγκεκριμένο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος σχολίασε τα όσα συνέβησαν χθες, χωρίς ωστόσο να καλύψει επαρκώς τον υπουργό Εξωτερικών.

«Το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός ήταν σαφές καθαρό και προς όλες τις κατευθύνσεις. Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και θα φτάσει στον προορισμό του. Όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στην διαδρομή τότε πρέπει να κατέβει από το τρένο. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τακτική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό αν ήθελε να του πει κάτι θα το έλεγε. Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο οποίος κάνει διαρροές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ άφησε να φανεί η δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου, προσθέτοντας: «Εγώ δεν ξέρω αν ο κ. Κοτζιάς δυσφορεί. δεν μπορώ να το πιστέψω όμως. Δεν έχει λόγο να δυσφορεί. Γιατί η πολιτική του πρωθυπουργού στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι αυτή με την οποία συμφωνεί ο κ. Κοτζιάς. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος προς δυσφορία. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο είμαι σίγουρος ότι ο κ. Κοτζιάς δεν θα το επικοινωνούσε μέσω διαρροών. Αυτή η κυβέρνηση δεν επικοινωνεί με διαρροές. θα το έλεγε ευθέως στον πρωθυπουργό με τον οποίο έχει καθημερινή και τακτική επικοινωνία».

Στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, άσκησε κριτική στον υπουργό Άμυνας για όσα έκανε στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι «εκθέτει και τον πρωθυπουργό και την χώρα». Ο Ν. Κοτζιάς φέρεται να επεσήμανε ότι ο Π. Καμμένος στις ΗΠΑ υπονόμευσε την εθνική θέση για το Μακεδονικό, ότι παραβίασε την κυβερνητική συμφωνία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ επανέλαβε ότι την εξωτερική πολιτική την διαμορφώνουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών και όχι ο υπουργός Άμυνας.

Ο Π. Καμμένος αντέδρασε και υπήρξε διάλογος ανάμεσα στους δύο, με τον υπουργό Άμυνας να θέτει ζήτημα παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών αν δεν περάσει από τα Σκόπια η συμφωνία των Πρεσπών. Υπουργοί έλεγαν ότι ο Π. Καμμένος ήταν διαρκώς εκνευρισμένος καθώς η συζήτηση στο υπουργικό στρεφόταν διαρκώς στο Μακεδονικό. Αντίθετα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρ;ας και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς κράτησαν χαμηλούς τόνους.

Σημειώνεται ότι ο Ν. Κοτζιάς έφυγε αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο, ενώ ο Π. Καμμένος δεν επιβεβαίωσε την αντιπαράθεση.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top