GuidePedia

0

Επιβεβαιώνεται το δημοσίευμα του περασμένου Αυγούστου για την απόφαση του ΝΑΤΟ να ανακατασκευάσει την αεροπορική βάση του Kuçovë κοντά στην πόλη Μπεράτι της Αλβανίας.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το ΝΑΤΟ πρόκειται να δαπανήσει συνολικά 58 εκατ. δολάρια σε πρώτη φάση για την ανακατασκευή της παλαιάς αυτής αεροπορικής βάσης η οποία κατασκευάστηκε με βάση σχέδια Σοβιετικών μηχανικών.

Η αεροπορική βάση του Kuçovë βρίσκεται νότια του Ελμπασάν συνολικά 64 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων διαθέτει ένα μονό διάδρομο απογείωσης προσγείωσης μήκους 2,8 χλμ χωρίς τροχόδρομο. Η κατασκευή της βάσης ξεκίνησε το 1952 με Σοβιετική βοήθεια και παραδόθηκε στην Αλβανική Αεροπορία το 1955.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακατασκευή της αεροπορικής βάσης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση αφού οι Σοβιετικοί μηχανικοί είχαν προβλέψει και τοποθετήσει κάτω από τον διάδρομο απογείωσης/προσγείωσης εκρηκτικά ώστε εάν η βάση πέσει στα χέρια του εχθρού να καταστραφεί πλήρως και να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Το 1997 η βάση καταλήφθηκε από το εξεγερμένο πλήθος και λεηλατήθηκε. Την περίοδο 2002-2004 πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης σύμφωνα με τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα και κατασκευάστηκε νέος πύργος ελέγχου τοποθετήθηκε νέος φωτισμός, και ανακατασκευάστηκε ο διάδρομος.

Η βάση διαθέτει υπόγειο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών σκαμμένο μέσα σε λόφο με μία είσοδο και μία έξοδο που βρίσκεται ανατολικά του διαδρόμου απογείωσης προσγείωσης και συνδέεται με αυτό με ένα τροχόδρομο μήκους 2,5 χλμ.

Εντός του υπόγειου αυτού χώρου έχουν αποτεθεί εδώ και πολλά χρόνια παλαιά μαχητικά τύπου κινεζικής κατασκευής τύπου Shenyang F-6 και εκπαιδευτικά Nanchang CJ-6 επίσης κινεζικής κατασκευής τα οποία αποσύρθηκαν πλήρως το 2005.

Η ανακατασκευή της βάσης θα επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να αποκτήσει για πρώτη φορά μια αληθινή πλήρως επιχειρησιακή αεροπορική στρατιωτική βάση σε απόσταση αναπνοής από την καρδιά των δυτικών Βαλκανίων 188 χλμ από τα Σκόπια και 232 χλμ από την Πρίστινα αφού βάση ελικοπτέρων Bondsteel στο Κόσσοβο έχει σχεδόν αδειάσει και φιλοξενεί μόλις 300-400 στρατιωτικούς.

Εκτιμάται ότι η επένδυση του ΝΑΤΟ στην αλβανική αεροπορική βάση θα υλοποιηθεί σε φάσεις αφού το ποσό είναι πολύ μικρό για την μετατροπή της σε μια ΝΑΤΟϊκών προδιαγραφών στρατιωτική αεροπορική βάση.

Το αεροδρόμιο Kuçovë απέχει περίπου 85 χλμ από το λιμάνι του Αυλώνα που επιτρέπει τον ανεφοδιασμό της βάσης με ογκώδη και βαρύ στρατιωτικό υλικό, ενώ δεν είναι γνωστό ακόμη ποια θα είναι η αποστολή της βάσης και εάν θα σταθμεύουν μόνιμα ή περιοδικά ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top