GuidePedia

0

Κι ενώ οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία έδειχναν μια διστακτική προσπάθεια αποκλιμάκωσης να βρίσκεται σε εξέλιξη και από τις δυο πλευρές, έρχεται ο πολύς υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να μιλήσει με περισσή αλαζονεία και να προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε αντίμετρα εάν της επιβληθούν κυρώσεις για το ζήτημα της προμήθειας των S-400.

Αυτά ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε με τη μορφή της συνάντησης – συζήτησης με τα στελέχη του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ανατολή» (Anadolu). «Μας λένε, εάν πάρετε S-400 θα επιβάλουμε κυρώσεις. Εάν το κάνετε, θα δείτε την απάντησή μας. Εάν επιθυμείτε τέτοιες σχέσεις, αυτό είναι δική σας επιλογή».

Η ρητορική της Τουρκίας γίνεται πολύ σκληρή σε μια κρίσιμη συγκυρία και όλα πλέον δείχνουν προς την κατεύθυνση της ρήξης, αν και σε περιπτώσεις που αφορούν την τουρκική πολιτική, εάν δεν μιλήσει ο Ερντογάν δεν υπάρχει βεβαιότητα, καθώς όλοι οι υπόλοιποι είναι απλώς αναλώσιμοι.

Το αδιέξοδο της από κοινού επιλογής και ρωσικών συστημάτων αεράμυνας και αμερικανικών μαχητικών πέμπτης γενιάς ήταν γνωστό και καταγεγραμμένο. Άρα δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι δε γνώριζε. Ωστόσο, οι Τούρκοι, με τη γνωστή νοοτροπία τους, θεωρούν ότι δεν υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό.

Αυτό που έχουν καταφέρει, είναι το ότι προσπαθώντας να διατηρήσου διαπραγματευτική ευελιξία με όλες τις χώρες, αλλά και να χρησιμοποιήσουν τη μια χώρα απέναντι στην άλλη για να μεγιστοποιήσουν το δικό τους κέρδος, έχουν δημιουργήσει προβλήματα με όλους. Ακόμα και για χώρες τις οποίες θεωρούν πλέον φιλικά προσκείμενες, όπως η Ρωσία, είναι θέμα χρόνου να ανακαλύψουν οι Τούρκοι ότι τους χρησιμοποιούν.

Οι Ρώσοι εξυπηρετούνται και από το ότι η Τουρκία θα είναι η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που θα αποκτήσει τους S-400, κυρίως όμως εξυπηρετεί τα συμφέροντα ασφαλείας της όταν επιτυγχάνει να διχάσει το ΝΑΤΟ κάτι που κάνει μέσω Τουρκίας. Υπ’ αυτή την έννοια, αξίζει κάθε… θυσία στη συνήθη διπλωματική στάση της Μόσχας ανά την υφήλιο!

Η δημιουργία της εντύπωσης στον Ερντογάν ότι η Μόσχα τον θωρεί στο ίδιο επίπεδο με τους Πούτιν και Τραμπ και η τροφοδότηση του «εγώ» του Τούρκου προέδρου, είναι το «διαβατήριο» για να διχαστεί η Ατλαντική Συμμαχία. Έτσι όμως καθίσταται και ευκολότερα χειραγωγήσιμος… εταίρος.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top