GuidePedia

0

«Ξεκουμπίσου, πήγαινε να ζήσεις στον νότο!». Δεν είναι παράξενο; Και οι διαμένοντες στον νότο υποφέρουν από το ίδιο ντέρτι.

Μετά τη συνέντευξή μου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» έγιναν πολλά σχετικά σχόλια στον νότο. Στον γραπτό Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, δυστυχώς δεν τα καταλαβαίνω όλα. Αρκέστηκα με όσα μου μετέφρασαν φίλοι. Υπήρξαν όχι μόνο κάποιοι που τους άρεσα, αλλά και κάποιοι που με επέκριναν. Αν ήταν κριτική, τέλος πάντων. 

Αλλά κάποιοι επέλεξαν τις βρισιές και τις προσβολές. Ακριβώς όπως οι δικοί μας σοβινιστές και φανατικοί ισλαμιστές εδώ. Όποτε ζητήσω μιαν ενιαία Κύπρο και όχι δύο χωριστές περιοχές, αρχίζουν τη χορωδία των βρισιών. «Ξεκουμπίσου, πήγαινε να ζήσεις στον νότο!». Δεν είναι παράξενο; Και οι διαμένοντες στον νότο υποφέρουν από το ίδιο ντέρτι. Αλλά το ενδιαφέρον είναι πως αυτό που κάνουν οι σοβινιστές και οι φανατικοί ισλαμιστές στον βορρά το κάνουν κάποιοι αριστεροί στον νότο. Κάποιοι που λένε ότι είναι οπαδοί της λύσης. Αυτά που νιώθουν οι εν λόγω κύκλοι για μένα συμπίπτουν με τα αισθήματα των δικών μας φασιστών. 

Μάλιστα κάποτε όταν διαβάζω αυτά που γράφουν σκέφτομαι: Άρα όταν μας επιτέθηκαν οι φανατικοί ισλαμιστές στον βορρά για να μας λιντσάρουν, εκείνοι δεν ήταν με το μέρος μας, αλλά με το μέρος εκείνων που μας επιτέθηκαν; Εκπλήττομαι πολύ. Για το τι είδους οπαδοί της ειρήνης και της λύσης είναι αυτοί. Γεμάτοι με μίσος και έχθρα. Είναι ανήμποροι ακόμα και να επικρίνουν αυτά που λέω. Προσπαθούν να αποδείξουν τον εαυτό τους με βρισιές και προσβολές. Μήπως αρμόζει αυτό σε έναν οπαδό της ειρήνης και της λύσης;

Τι είπα; «Όσοι επιθυμούν μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδιακή Κύπρο σίγουρα δεν πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να ζήσουν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι». Αν δεν συμφωνείς, μπορείς να το επικρίνεις αυτό αδελφέ. Αλλά δεν μπορείς να καταρρίψεις αυτή τη θέση με βρισιές και προσβολές. Πού είναι το λάθος; Αυτό εξήγησέ μου. Γιατί θέλεις δύο χωριστές περιοχές; Αν το θέλεις αυτό επειδή αναγκάστηκες, πες το. Πες ότι «ουσιαστικά επιθυμώ μιαν ενιαία Κύπρο χωρίς σύνορα, αλλά μετά την τουρκική κατοχή είμαι υποχρεωμένος σε αυτό». Δεν πιστεύω ότι ζητάς τη διζωνικότητα οικειοθελώς. Αφού προσπάθησες για χρόνια να ενωθείς με την Ελλάδα, πώς συναίνεσες τώρα σε αυτό; Αυτό να εξηγήσεις. Αν δεν υπήρχε η τουρκική κατοχή, αν δεν έχανες το μισό νησί, θα το δεχόσουν ποτέ αυτό; Κοίτα, τώρα από τη μια το δέχτηκες και από την άλλη μετέτρεψες τη διζωνική ομοσπονδιακή λύση σε λατρεία. Και δεν αφήνεις να μιλήσουν όσοι δεν την αποδέχονται. Πες μου, τι δυσκολίες υπάρχουν στο να ζήσουν ξανά μαζί όπως παλιά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι; Μίλησέ μου γι’ αυτές τις δυσκολίες. Πείσε με.

Ιδού, δεν πιστεύεις. Δεν πιστεύεις ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε μαζί στα ίδια χωριά, στις ίδιες γειτονιές. Αν πίστευες, μήπως θα ζητούσες δύο περιοχές με σύνορα ανάμεσά τους; Αλλά σου κακοφαίνεται όταν σου το λέω αυτό, θυμώνεις. Αν ήταν ψέμα δεν θα σου κακοφαινόταν. Σου κακοφαίνεται επειδή είναι αλήθεια. Μήπως άλλωστε δεν είναι πάντα έτσι; Όταν οι πικρές αλήθειες λεχθούν κατάμουτρα στον άνθρωπο είναι σαν να δέχεται χαστούκι. Αγάπησες την ομοσπονδία. Διότι θεωρείς ανέφικτη τη μία και ενιαία Κύπρο. Και δεν ανέχεσαι ακόμα και να το ονειρεύομαι εγώ αυτό. Απαγορεύεται ακόμα και να το θέλει να το ονειρεύεται πλέον κάποιος αυτό, έτσι δεν είναι;
Άντε πες μου. Πώς εμείς οι Τουρκοκύπριοι θα απαλλαχτούμε από την Τουρκία σε ένα διζωνικό ομοσπονδιακό σύστημα; Μήπως είναι δυνατόν να σώσουμε την πολιτική μας βούληση από την καταπάτηση; Για παράδειγμα, μήπως σε μια ομοσπονδιακή δομή θα κλείσουν τα σχολεία για ιμάμηδες που υπάρχουν στον βορρά; Θα μας μεταβιβάσει τις εξουσίες του ο πρέσβης της Τουρκίας τον οποίο θεωρούμε κυβερνήτη; Θα ρίχνονται στα σκουπίδια πλέον οι οδηγίες που θα έρχονται από την Τουρκία στην ομοσπονδιακή μας κυβέρνηση; Στους δρόμους μας κανείς πλέον δεν θα φωνάζει ο Αλλάχ είναι μεγάλος;

Υπάρχει και το εξής: Για ποιο πράγμα μας κατηγορούν; Η σύγκρουσή μας με την Τουρκία ωφελεί τους σοβινιστές στον νότο, λένε! Δηλαδή, εσύ βρέθηκες στο ίδιο μέτωπο με τους σοβινιστές και τους φανατικούς ισλαμιστές που μας επιτίθενται στον βορρά και νομίζεις ότι βρεθήκαμε και εμείς στο ίδιο μέτωπο με τους δικούς σου σοβινιστές. Μην με κάνεις να γελώ αδελφέ. Μήπως εγώ δεν ξέρω ποιος είναι ειλικρινής και ποιος ύπουλος; Αν χρησίμευε στους εθνικιστές στον νότο, μήπως στις περασμένες ευρωεκλογές δεν θα με εξέλεγαν στο Ευρωκοινοβούλιο; Το ξέρεις και εσύ ότι συνολικά πήρα δύο χιλιάδες ψήφους στον νότο. Μόνο τόσες. Με ψήφισαν όχι οι εθνικιστές σου, αλλά εκείνοι που πραγματικά πιστεύουν ειλικρινά στην ανεξαρτησία της Κύπρου, στον κυπριωτισμό και την ελληνοτουρκική αδελφοσύνη. Ποτέ και πουθενά δεν είχα καμία σχέση με τους εθνικιστές. Και δεν μπορώ να έχω. Αλλά αν εσύ τους άφησες ευχαρίστως το καθήκον να ασχολούνται με τους κατακτητές και ελπίζεις σε συμφωνία ερωτοτροπώντας με τον κατακτητή σου, εγώ τι να κάνω; Σου το έχω γράψει και προηγουμένως. Εσύ ζεις στην ελεύθερη περιοχή, ενώ εγώ ζω στην κατεχόμενη. Αν έχασες τη δύναμή σου να αγωνίζεσαι κατά της κατοχής, τουλάχιστον κάθισε κάτω και σιώπα. Μην μιλάς!

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top