GuidePedia

0

Μπορεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να άρετε, όμως η εκκαθαρίσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν καθώς υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για την διατήρηση των υπερεξουσιών σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Οι Τούρκοι εισαγγελείς εξέδωσαν την Παρασκευή εντάλματα σύλληψης 271 στρατιωτικών που είναι ύποπτοι για συνδέσεις με τον Fethullah Gulen, τον αυτοεξόριστο κληρικό που κατηγορείται ότι διεξήγαγε το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από δύο χρόνια.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν να πραγματοποιούν επιχειρήσεις σε όλη την Τουρκία τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ως αποτέλεσμα των ενταλμάτων.

Η εφημερίδα Star ανέφερε ότι αντιμέτωποι με τη σύλληψη είναι 10 συνταγματάρχες και ένας στρατηγός ε.α..

Περίπου 160.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούνιο του 2016 και περίπου ο ίδιος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων έχουν απολυθεί, δήλωσε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα τον Μάρτιο.

Από τους κρατούμενους, περίπου στους 77.000 έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και κρατούνται στη φυλακή, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών τον Απρίλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ δήλωσε ότι κάτω από την τουρκική κατάσταση έκτακτης ανάγκης περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι είχαν τεθεί υπό κράτηση, 78.000 συνελήφθησαν και πάνω από 110.000 δημόσιοι υπάλληλοι απέρριψαν. Οι τουρκικές αρχές αναφέρουν ότι περίπου 40.000 έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους.

Οι τελευταίες συλλήψεις έρχονται, αφού ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινίλι Γιλντέριμ δήλωσε την Πέμπτη ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε ισχύ μετά το πραξικόπημα θα τελειώσει τη Δευτέρα καθώς η χώρα μεταβαίνει σε ένα νέο κυβερνητικό σύστημα στο οποίο θα συγκεντρωθεί η εκτελεστική εξουσία στο γραφείο της προεδρίας.

"Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ολοκληρωθεί", δήλωσε ο Binali Yildirim στην κρατική υπηρεσία Anadolu.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ένα διάταγμα θα εκδοθεί την Παρασκευή ότι "θα συμπεριλάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί η τρωτότητα στον τομέα της τρομοκρατίας μόλις τελειώσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης".

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε αρχικά σε ισχύ στις 20 Ιουλίου 2016, πέντε ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι επικριτές λένε ότι ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως δικαιολογία για την σιώπησε των αντιπάλων του. Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση, ωστόσο, λένε ότι ήταν απαραίτητο να αντιμετωπιστούν οι απειλές για την ασφάλεια.

Δευτέρα είναι επίσης η ημέρα που ο Ερντογάν θα ορκιστεί ως πρόεδρος με το νέο σύνταγμα της χώρας μετά την εκλογική νίκη τον περασμένο μήνα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top