GuidePedia

0

Ήταν λίγο πριν τις 5 το απόγευμα την περασμένη Παρασκευή όταν οι υπεύθυνοι της ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και πληροφορήθηκαν την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα για άλλους δύο…

Όπως έγινε γνωστό, ο πρώτος διπλωμάτης είναι το σχετικά χαμηλόβαθμο στέλεχος της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, Βίκτορ Γιάκοβλεφ. Το DP διαθέτει πληροφορίες που αναφέρουν ότι ένα δεύτερο πρόσωπο που εμπλέκεται στην ομάδα των τεσσάρων τη δραστηριότητα των οποίων στην Ελλάδα τερμάτισε το ελληνικό κράτος, είναι ο Αλεξέι Ποπόφ, πρώην γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη.

Ο συγκεκριμένος Ρώσος διπλωμάτης (υπάρχουν βέβαια και φωτογραφίες του εν λόγω με στρατιωτική στολή) εμφανίζεται πλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ως εμπλεκόμενος στη διοίκηση (ΔΣ) του ελληνικού τμήματος (χωρίς πληροφορίες στο διαδίκτυο που εξ ορισμού δημιουργεί απορίες) της… περιώνυμης Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ένωσης, με έναν εκ των στόχων της να είναι η βοήθεια προς την Ορθόδοξη Εκκλησία στο αποστολικό και πνευματικό της έργο, καθώς και στις φιλανθρωπίες της στην περιοχή της Εγγύς Ανατολής και της Μεσογείου Θάλασσας.

Σήμερα έχουμε Τετάρτη, άρα βρισκόμαστε στην πέμπτη ημέρα από το συμβάν το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας τα ξημερώματα από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Ένα ερώτημα είναι για ποιον λόγο δεν το πληροφορηθήκαμε νωρίτερα και το δεύτερο για ποιον λόγο δεν έγινε με την έκδοση ανακοίνωσης από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εάν η απάντηση είναι ότι πρόκειται για χαμηλόβαθμους διπλωμάτες με στόχο να σταλεί απλώς ένα μήνυμα στη Ρωσία για τα όρια που θα πρέπει να τηρεί στη συμπεριφορά της εντός του ελλαδικού χώρου και να προστατευθούν οι ελληνορωσικές σχέσεις, τότε λογικά δεν θα πρέπει να ισχύει η εκτίμηση «κύκλων», ότι η καθυστέρηση της ανακοίνωσης έγινε για να συμπέσει με την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα ασχοληθεί με την ΠΓΔΜ. Διαλέγουμε και παίρνουμε…

Ο λόγος είναι διότι οι εξελίξεις στο μέτωπο των Σκοπίων είναι αποκλειστικά ο λόγος που η ελληνική πλευρά προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια. Οι «μη συμβατές με τα διπλωματικώς ειωθότα» ενέργειες στις οποίες εμπλέκονται οι δυο απελαθέντες, φέρονται να μην επιδέχονται αμφισβήτησης, όντας τεκμηριωμένες με τον συνήθη τρόπο που γίνεται στις διακρατικές σχέσεις επί αιώνες…

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο. Εν ολίγοις, θεωρητικά, θα απελάσει δυο διπλωμάτες αντιστοίχων βαθμών και θα απαγορεύσει την είσοδο σε άλλους δύο στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αναμένεται η επιλογή των Ελλήνων…

Όσον αφορά την απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας άλλων δυο Ρώσων διπλωματών, πληροφορίες αναφέρουν ότι επελέγη αυτή η οδός επειδή δεν διέθεταν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα, αλλά πηγαινοέρχονταν μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας εμπλεκόμενοι σε «μη φιλικές» ενέργειες σε βάρος της χώρας μας.

Κατά συνέπεια, ενώ οι εξελίξεις στα Βαλκάνια με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα για το «ονοματολογικό» και τις προεκτάσεις του στο επίπεδο της περιφερειακής ασφάλειας, είναι καταφανώς αφορμή όσων έγιναν, μπορεί κανείς με ασφάλεια να διακρίνει δυο «δρομολόγια» της δράσης των συγκεκριμένων Ρώσων…

Με αιχμή τη Ορθοδοξία, κοινό θρήσκευμα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, με… «πνευματικό ορμητήριο» το Άγιο Όρος (απολύτως «παραδοσιακός» ο «πνευματικός» του ρόλος για τη ρωσική διπλωματία με επίκεντρο συγκεκριμένη μονή), περνούσε και στην πολιτική ζωή αμφοτέρων των χωρών, ενισχύοντας πολυποίκιλα ετερόκλητες φιλορωσικές δυνάμεις, πολλές εκ των οποίων έχουν έρθει πολύ κοντά, τόσο κοντά που στο τέλος θα πιάσουν… κομματικούς κορέους. Θα επανέλθουμε.

“Ρωσία… θυμήσου τη στάση της Ελλάδας στην υπόθεση του Σκριπάλ”

Η Ελλάδα, όταν είχε προκύψει η υπόθεση Σκριπάλ, δεν είχε απελάσει Ρώσους διπλωμάτες καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις, ενώ τώρα υπάρχουν στοιχεία που αφορούν την εθνική ασφάλεια και λαμβάνονται μέτρα, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφορικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.

Η ελληνική αναφορά έχει τη σημασία της και αναμένεται η τελική απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσον θα ληφθεί υπόψη η ελληνική στάση στην υπόθεση Σκριπάλ, όταν και η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με το ΝΑΤΟ.

Είναι προφανές ότι η απόφαση που θα λάβουν οι Ρώσοι θα καθορίσει και τη μελλοντική ελληνική στάση, αλλά ενδεχομένως και τις περαιτέρω διαρροές για την υπόθεση.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top