GuidePedia

0

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Για άλλη μια φορά η πραγματικότητα έρχεται για να διαψεύσει τις επιθυμίες όσων θεωρούσαν ότι παραμένοντας η Ελλάδα σε αδράνεια δεν θα το «πλήρωνε» αυτό και η Τουρκία δεν θα αποκτούσε εν τέλει τα περιβόητα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35.

Πριν από λίγο ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου είπε στο Cnn Türk πως «σήμερα θα γίνει κανονικά η παράδοση των F-35 στην Τουρκία τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας»

«Σήμερα θα γίνει η τελετή και η παράδοση θα έχει ολοκληρωθεί το 2020»

Χθες ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε πως η απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου δεν τους επηρεάζει αλλά πολλοί εδώ στην Ελλάδα δεν ήθελαν να τον πιστέψουν αδυνατώντας να καταλάβουν πως λειτουργεί το αμερικανικό πολιτικό σύστημα και ότι εάν δεν πέσει σε ένα νομοσχέδιο της Γερουσίας και του Κογκρέσου, η υπογραφή του Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ αυτό δεν ισχύει.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στο TGRT είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το χρονοδιάγραμμα. Γιατί βγήκε μία τέτοια απόφαση από τη Γερουσία; Είναι ξεκάθαρο. Αυτή η απόφαση βγήκε για να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία»

Δηλαδή τι είπε ο άνθρωπος; Ότι απλούστατα κάποιοι Αμερικανοί «μπλοφάριζαν» και οι Τούρκοι συνηθισμένοι σε αυτά δεν «ίδρωσε» το αυτί τους καν, απείλησαν μάλιστα τις ΗΠΑ ότι «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές» εννοώντας ότι θα προμηθεύονταν αεροσκάφη 5ης γενεάς από αλλού και εν προκειμένω, από την Ρωσία.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ χθες ανακοίνωσαν την παραλαβή των πρώτων F-35 από την Τουρκία σε τελετή σήμερα στην πόλη Φορθ Γουόρθ στην πολιτεία Τέξας.​

Το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ανακοίνωσε επίσημα πως τα δυο μαχητικά αεροσκάφη F-35 θα παραδοθούν στην Τουρκία σε τελετή για την οποία «όλα είναι έτοιμα».

Κάποιοι προσπαθούν συστηματικά να «αποκοιμίσουν» την ελληνική κοινή γνώμη προκειμένου να μην υπάρχει πίεση στην κυβέρνηση να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την άμυνα της χώρας. Πλέον τους ξέρουμε.

Το καινούριο παραμύθι θα είναι «Παραδόθηκαν αλλά δεν θα πάνε στη Τουρκία». Αυτό δεν είναι νέο: Στη Τουρκία θα πάνε ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος εκπαίδευσης.

Το ερώτημα είναι τι έχει κάνει η κυβέρνηση, τι έχει κάνει η Πολεμική Αεροπορία, τι έχει κάνει το ΓΕΕΘΑ για να αντιμετωπίσει την θανάσιμη απειλή που πλέον θα αντιμετωπίζει η χώρα: Τίποτα!

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μάικ Αντρίους, δήλωσε πως την Πέμπτη 21 Ιουνίου θα διοργανωθεί η τελετή παράδοσης για την Τουρκία στο Φορθ Γουόρθ, και ότι τα αεροσκάφη θα μεταφερθούν στην Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Λουκ στην Αριζόνα και πως σύντομα θα ξεκινήσουν οι εκπαιδευτικές πτήσεις των Τούρκων πιλοτών F-35 και προσωπικό συντήρησης.

Το πρόγραμμα Joint Strike Fighter (JSF) του F-35 χρηματοδοτείται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες με πρόσθετη χρηματοδότηση από τους εταίρους μέλη του ΝΑΤΟ ή στενών συμμάχων των ΗΠΑ. Η Τουρκία, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Δανία, η Ολλανδία, συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα ανάπτυξης, ενώ αρκετές επιπλέον χώρες έχουν παραγγείλει, ή εξετάζουν να παραγγείλουν το F-35.

Μια αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα εκτός των γεωπολιτικών συνεπειών που θα ήταν πολύ μεγάλες, θα καθυστερούσε και το ίδιο το πρόγραμμα αφού θα έπρεπε να αντικατασταθεί η τουρκική συμμετοχή

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top