GuidePedia

0

Άσκηση με πραγματικά πυρά πραγματοποίησαν ισραηλινά μαχητικά συμπεριλαμβανομένων των νεοπαραληφθέντων F-35I Adir σήμερα το πρωί στην Αν Μεσόγειο και νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Babak Taghvaee η άσκηση η οποία αφορούσε την εφαρμογή τακτικών εναέριας υπεροχής με την χρήση πυραύλων αέρος-αέρος τύπου AIM-120 AMRAAM & Python-5 εναντίον ιπτάμενων τηλεκατευθυνόμενων στόχων.

Στην άσκηση η οποία ξεκίνησε χτές 18 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί αύριο 20 Ιουνίου συμμετέχουν μαχητικά της Ισραηλινής Αεροπορίας τύπου F-15B/C/D/I, F-16C/D/I & F-35I. Σύμφωνα με την πηγή, Ισραηλινοί πιλότοι των F-35I θα έχουν την ευκαιρία για πρώτη φορά να εξαπολύσουν πυραύλους αέρος-αέρος πάνω από διεθνή ύδατα στην Ανατ. Μεσόγειο.

Στην τριήμερη άσκηση στην οποία δεν υπάρχει κάποια επίσημη αναφορά για συνεργασία ή συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) αν και τα ραντάρ της ΠΑ στην Κρήτη και την Κάρπαθο θα παρακολουθούν στενά την εκπαιδευτική δραστηριότητα συμμετέχουν επίσης τέσσερα ιπτάμενα τάνκερ KC-707 του 120ου Σμήνους της Ισραηλινής Αεροπορίας τα οποία επιχειρούν από την βάση Nevatim.

Σύμφωνα όμως με τον Babak Taghvaee δεν αποκλείεται μαχητικά της 115 ΠΜ να αξιοποιήσουν την ευκαιρία της παρουσίας των ισραηλινών ιπτάμενων τάνκερ και να πραγματοποιήσουν άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού.

Πρόκειται για την δεύτερη άσκηση της Ισραηλινής Αεροπορίας αυτό τον μήνα στην Αν. Μεσόγειο και νότια της Κρήτης μετά τη μαζική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα με τη συμμετοχή 40 μαχητικών και πολλών άλλων αεροσκαφών υποστήριξης και μεταγωγικών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιουνίου 40 μαχητικά F-15 και F-16 από 10 Σμήνη και άγνωστος αριθμός αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού και μεταγωγικά, πραγματοποίησαν πτήση προς την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα προς την Κρήτη.

Η συγκεκριμένη άσκηση αποσκοπούσε στην δοκιμή των τρόπων αντιμετώπισης πολλαπλών απειλών κατά του Ισραήλ ταυτοχρόνως από τρείς διαφορετικές περιοχές, από τη Λωρίδα της Γάζας, τον Λίβανο (βλ. Χεζμπολάχ) και τη Συρία. Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, τα μαχητικά αεροσκάφη και τα λοιπά συνοδευτικά πέταξαν προς την Ελλάδα με σκοπό να πραγματοποιήσουν μια αποστολή ακρίβειας υπό δύσκολες συνθήκες σε μια περιοχή άγνωστη στην Αεροπορία.

Η εντατικοποίηση των Ισραηλινών ασκήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Αν Μεσογείου αλλά και στον ελλαδικό χώρο επιβεβαιώνει το κλίμα ανησυχίας που κυριαρχεί στην ισραηλινή κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα μετά το τέλος του Συριακού εμφυλίου πολέμου.

Με την παρουσία της Χεζμπολάχ και των Ιρανών στην Συρία και τις συνεχόμενες επιθέσεις τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια σύνορά τους, οι Ισραηλινοί θέλουν να είναι έτοιμοι για όλα τα σενάρια. Από την άλλη πλευρά, η συνεχόμενη και όχι αδικαιολόγητη καχυποψία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού. Σε αυτές τις συνθήκες η στρατηγική αξία Ελλάδας και Κύπρου μεγιστοποιείται.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top