GuidePedia

0

Από το πρωί στα τηλεοπτικά “τραπέζια” ο “πόλεμος” μεταξύ υπέρμαχων και όσων καταδικάζουν τη συμφωνία με τα Σκόπια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αν η αντιπαράθεση γινόταν με ψυχραιμία δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Είναι προφανές ότι ψυχραιμία δεν υπάρχει και τα ζητούμενα δεν είναι εθνικά αλλά κομματικά.

Για τη συμφωνία με τα Σκόπια έχουν ήδη ειπωθεί πολλά και θα ειπωθούν περισσότερα τις επόμενες ημέρες. Υπάρχουν πολλά θέματα προς διευκρίνηση και πολλά που πρέπει να συζητηθούν.
Μία άποψη θέλει την Ελλάδα να κινδυνεύει ακόμη και στρατιωτικά από τα Σκόπια. Η αφήγηση του συναδέλφου Χρήστου Καπούτση όπως μας την μεταφέρει με κείμενό του στο facebook είναι χρήσιμη:

Το 2000-1 ήμουνα σε δημοσιογραφική αποστολή στα Σκόπια, για να καλύψω τον αιματηρό «εμφύλιο» Αλβανών- Σκοπιανων για λογαριασμό του Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 984» και της εφημερίδας «το ΠΑΡΟΝ». Είμαι στο ΤΕΤΟΒΟ, όπου από πρωί μαίνονταν σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις των κρατικών δυνάμεων της FYROM ΚΑΙ αντάρτικων Μονάδων αλβανών. Μετά το μεσημέρι προς μεγάλη μου έκπληξη, συμμετείχαν με επιτυχία ελικόπτερα ΧΙΟΥ, που κυριολεκτικά διέλυσαν τις ομάδες των αλβανών ανταρτών! το βράδυ, στο Ξενοδοχείο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ¨ στην κεντρική πλατεία του ΤΕΤΟΒΟ, όπου έμεναν αρκετές δημοσιογραφικές αποστολές από ολόκληρο τον Κόσμο, μας επισκέφτηκε ο επικεφαλής των κρατικών δυνάμεων της FYROM. Του συστήθηκα και τον ρώτησα από που προμηθευτήκατε τα ελικόπτερα . Και μου απάντησε: «μας τα έδωσαν τα αδέλφια μας οι Έλληνες»! (σ.σ. Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ΥΠΕΘΑ Α. Τσοχατζόπουλος, ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου).

Τα Σκόπια από τότε και λόγω της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα έχει στραφεί στην Τουρκία η οποία προφανώς και έσπευσε να την αγκαλιάσει. Με εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού, πώληση υλικού και χρήμα. Η συμφωνία στις Πρέσπες δεν διασφαλίζει από μόνη της ότι αυτή η σχέση θα διακοπεί. Έχουμε το παράδειγμα της Αλβανίας , η οποία παρά τη νατοϊκή της πορεία δεν έχει διακόψει τις στενές στρατιωτικές σχέσεις με την Άγκυρα. Για να συμβεί αυτό στη περίπτωση των Σκοπίων δεν αρκεί η υπογραφή σε μία συμφωνία. Εξαρτάται από εμάς να εκμεταλλευθούμε όσα υπογράφτηκαν.

Αν κρίνουμε από τις συζητήσεις που γίνονται τις πρώτες ώρες μετά από την υπογραφή της συμφωνίας, δεν το βλέπουμε…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top