GuidePedia

0
Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη
Με την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας να έχει καταρρεύσει όσον αφορά στη συμφωνία για το Μακεδονικό βρισκόμαστε ενώπιον της υπογραφής μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση των Σκοπίων που αναφέρει κυρίως τα εξής:

1. Απαλείφονται από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας αναφορές σε «προστασία μακεδονικών μειονοτήτων» εκτός συνόρων και εναρμονίζεται το σχετικό με την ομογένεια άρθρο με το ανάλογο που υπάρχει στο ελληνικό Σύνταγμα.

2. Καθορίζονται μεταβατικές περίοδοι για την αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων στη γειτονική χώρα, και αυτή η περίπλοκη διαδικασία θα συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας».

3. Συγκροτείται επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη χρήση εμπορικών σημάτων στις δύο χώρες.

4. Αναγνωρίζεται «μακεδονική γλώσσα» («Macedonian language»), με τη σημείωση ότι η «Βόρεια Μακεδονία» αναγνωρίζει στο πλαίσιο της συμφωνίας ότι η γλώσσα αυτή είναι σλαβικής προέλευσης.5. Σε σχέση με την εθνικότητα ισχύει ο όρος Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia, με τη ρητή αναφορά ότι ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Φυσικά οι παμμακεδονικές οργανώσεις έχουν ξεσηκωθεί και προκαλούν σάλο με συνθήματα «προδοτική συμφωνία», «προδότες» και τα λοιπά χάνοντας το όποιο δίκιο τους, αφού δυστυχώς ταυτίζονται με τις κραυγαλέες κορώνες των Χρυσαυγιτών και όσων γενικά καπηλεύονται τον αγνό πατριωτισμό των Ελλήνων.

Όσον αφορά στην ονομασία ήταν πάνδηλο και διεθνώς γνωστό από το 1992 (μάλιστα δε υπήρξε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και απο τη Νέα Δημοκρατία επί ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη) πως η ονομασία θα ήταν σύνθετη και θα περιείχε τοπικό προσδιορισμό, όπερ και υπογράφτηκε λοιπόν: Βόρεια Μακεδονία.

Ως προς τον αλυτρωτισμό της κυβέρνησης των Σκοπίων , θεωρώ ότι έκαναν την ιστορική και αναμενόμενη υποχώρηση, καθώς θέλουν μεν να ονομάζονται «μακεδονική εθνότητα με μακεδονική γλώσσα» αλλά παραδέχονται πως ουδεμία σχέση έχουν με την ελληνική γλώσσα και με την ελληνική ιστορία του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αποκηρύσσουν αυτά λοιπόν που μέχρι χτες διακήρυτταν, πως δηλαδή είναι οι συνεχιστές της αρχαίας Μακεδονίας.

Για μένα εδώ βρίσκεται η ουσία, καθώς όσα χρόνια ζω στον Καναδά και οργιάζει η προπαγάνδα των Σκοπίων στο γειτονικό Τορόντο, οι Σκοπιανοί διακήρυτταν πως είναι οι συνεχιστές του κράτους της αρχαίας Βεργίνας, απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διεκδικητές λοιπόν της ελληνικής ιστορίας. Και έκαναν διαδηλώσεις εναντίον της Ελληνικής παροικίας όταν κάθε χρόνο κατατίθετο στεφάνι στο άγαλμα του μεγάλου Αλεξάνδρου στην οδό Ντάνφορθ, καθώς διεκδικούσαν ηχηρά καταγωγή από την Αρχαία Μακεδονία.

Τώρα θα απαλειφθεί από το σύνταγμά τους όλη αυτή η παράλογη παραχάραξη της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας και του μεγάλου Μακεδόνα στρατηλάτη και θα γραφτεί συνταγματικά η πραγματική ιστορική καταγωγή τους στο μέτρο που τους ανήκει. Πρόκειται για ένα κρατίδιο δύο εκατομμυρίων ανθρώπων που κατοικείται κατά το πλείστον από ένα σλαβικό φύλο καθώς και από άλλες μειονότητες (τουρκική , ελληνική, αλβανική κλπ).. Και θα αποκαλούνται κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας και θα συνεχίσουν να μιλούν μια διάλεκτο που την αποκαλούν «μακεδονική» γιατί δεν έχουν τα κότσια να την αποκαλέσουν επίσημα «σλαβομακεδονική» καθώς ο πληθυσμός τους είναι μια «σαλάτα φυλών της περιοχής». Ωστόσο, παραδέχονται συνταγματικώ δικαίω πως πρόκειται για σλαβικό ιδίωμα που δεν έχει σχέση με την ελληνιστική γλώσσα.

Ολοι αυτοί που ξιφομαχούν για το σφετερισμό της ελληνικής ιστορίας, θα πρέπει σε αυτό το σημείο να σιωπήσουν. Διότι οι Βορειομακεδόνες, τύποις μεν θα χρησιμοποιούν τους «μακεδονικούς προσδιορισμούς» αλλά έργοις θα έχουν καταγράψει και αποδεχτεί στο σύνταγμά τους πως είναι απόγονοι των Σλάβων και μόνον αυτών.

Εδώ, ο μεγαλύτερος αλυτρωτισμός που ήταν η σύνδεσή τους με την αρχαία ελληνική ιστορία, ανατρέπεται άρδην. Το ότι με τη χρήση της μακεδονικής εθνότητας και μακεδονικής γλώσσας αποκτούν δικαιώματα στην ελληνική ιστορία , αυτό που κάποιοι αποκαλούν «μακεδονικό αλυτρωτισμό» δεν ισχύει.

Η μακεδονική ιστορία συνδέεται με τους δύο λαμπρούς βασιλείς, τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο και οι τάφοι της Βεργίνας βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Η επίσημη γλώσσα της αρχαίας Μακεδονίας ήταν άλλωστε η ελληνιστική και δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο φιλόσοφος Αριστοτέλης.

Η συμφωνία είναι ένας έντιμος συμβιβασμός της ελληνικής κυβέρνησης, που άρπαξε την ευκαιρία να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα σε μια ευνοϊκή συγκυρία.

Το ότι ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χειρίστηκε μόνος του τη διαπραγμάτευση για το Μακεδονικό, το ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρεί τη συμφωνία προσωπική του επιτυχία, το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πρόταση μορφής που έχασε, το ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν υπερ της συμφωνίας αλλά ψήφισε μομφή για την κυβέρνηση , το ότι ο Πάνος Καμμένος ήταν κατά της συμφωνίας αλλά ψήφισε υπέρ του Αλέξη Τσίπρα... όλα αυτά θα φανούν στο χειροκρότημα..

Για μένα η επιτυχία έγκειται στο γεγονός πως οι Βόρειοι Μακεδόνες δεν θα διεκδιικού πλέον την ιστορία του έθνους μου!

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top