GuidePedia

0

 Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η τριμερής συνάντηση ανάμεσα στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα και οι υπουργοί άμυνας, κύριοι Λίμπερμαν, Αγγελίδης και Καμμένος συζητούν ένα θέμα που καίει την ανατολική Μεσόγειο και δεν είναι άλλο από την ασφάλεια της περιοχής και την αντιμετώπιση των σύγχρονων ασύμμετρων απειλών, σε λίγες ώρες ένα επιπλέον μήνυμα αποστέλλεται από την Ελλάδα και την Κύπρο που θα συμμετάσχουν στην άσκηση «Μέδουσα 6». Μια άσκηση, που όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με πληροφορίες αποτελεί προάγγελο διευρυμένων ασκήσεων στην περιοχή ακόμη και με κοινές ασκήσεις Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

 Σημαντικό μπορεί να θεωρηθεί πως στην διμερή άσκηση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο προσκλήθηκαν να λάβουν μέρος και Κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις και σ’ αυτό το σημείο οι Αιγύπτιοι έδειξαν την αβρότητα τους συνεχίζοντας την Ελληνική παράδοση καθώς και η χώρα μας είχε καλέσει κατά την περσινή χρονιά κυπριακές δυνάμεις να πάρουν μέρος στη «Μέδουσα 5» Αίγυπτος- Κύπρος- Ελλάδα 

Το Ελληνικό πεντάγωνο ανακοίνωσε τις δυνάμεις που θα πάρουν μέρος στην άσκηση και το Hellasjournal είχε γράψει προ διημέρου.
  •  Δυο φρεγάτες τύπου S η Λήμνος και η Νικηφόρος Φωκάς με τα οργανικά τους ελικόπτερα Aegean Hawk. 
  • Το υποβρύχιο τύπου 214 Πιπίνος. Οκτώ συνολικά αεροσκάφη τύπου F-16 Block 50 από την 347 Μοίρα «Περσέας» & Block 52 plus από την 340 Μοίρα «Αλεπού» που θα φτάσουν από τη Σούδα και θα επιστρέψουν στην 115 Πτέρυγα μάχης, ενώ η τετράδα από την 111 ΠΜ της Αγχιάλου θα μετασταθμεύσει σε αεροπορική βάση της Αιγύπτου. 
  • Επιπλέον η Πολεμική Αεροπορία θα δώσει το παρόν με αεροσκάφη C-130, ιπτάμενο ραντάρ Awacs. Παρούσα και η Αεροπορία Στρατού με Chinook και δυο επιθετικά ελικόπτερα Apache. 
  • Οι ειδικές δυνάμεις της χώρας μας θα είναι κι αυτές στα Βόρεια της Αιγύπτου, ομάδες ανορθόδοξου πολέμου της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφέων και τμήματα πεζοναυτών θα ξεχωρίσουν τόσο για τις νηοψίες που θα κάνουν και άλλου είδους ειδικές επιχειρήσεις αλλά και αποβατικές ενέργειες. 
 Από την Κύπρο θα πάρει μέρος στην άσκηση ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και προσωπικό των Κυπριακών Ειδικών Δυνάμεων που σ’ αυτό το σημείο να τονίσουμε πως τα περισσότερα σχολείο για τις ειδικές δυνάμεις τα περνούν στην Ελλάδα.

 Η Αίγυπτος, ως οικοδεσπότης της άσκησης θα έχει το γνωστό ελικοπτεροφόρο τύπου Mistral το οποίο είδαν όλοι και ασκήθηκαν πάνω και μέσα σε αυτό στα ανατολικά της Ρόδου κατά την περσινή άσκηση. Επιπλέον φρεγάτες, υποβρύχιο, πυραυλάκατοι, αεροσκάφη F-16- Rafale, ιπτάμενο ραντάρ Ε2-C και ένα ελικόπτερο. 

Φυσικά οι ειδικές δυνάμεις της Αιγύπτου θα έχουν την ευκαιρία να ασκηθούν και ν’ ανταλλάξουμε τεχνογνωσία με τις Ελληνικές και Κυπριακές ειδικές δυνάμεις. Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των ΕΔ των συμμετεχουσών χωρών με τη βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών. 

Τα σενάρια δράσης 
  • Η βελτίωση της διαλειτουργικότητας των μονάδων στο τακτικό επίπεδο. 
  • Η εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας.
  •  Η εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας. Ο σχεδιασμός και εκτέλεση αμφιβίων επιχειρήσεων με συνδυασμό ναυτικών και αεροπορικών μέσων. 
  • Η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.
 Η εξάσκηση σε διαδικασίες έρευνας-διάσωσης (SAR), νηοψίας και ΜΙΟ (Maritime Interdiction Operations).
Η εκτέλεση ασκήσεως πυρών και βολών κατευθυνομένων βλημάτων επιφανείας-αέρος. Βολές θα γίνουν και από τα Ελληνικά πλοία. 

Την ερχόμενη Πέμπτη θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της άσκησης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Από την Κύπρο θα παραβρεθεί ο υπουργός άμυνας Σάββας Αγγελίδης και επιτελείς των Κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων. Η «Μέδουσα» που χτύπησε την Τουρκία Κατά την περσινή Μέδουσα η Άγκυρα είχε δείξει με κάθε τρόπο πως η Ελληνοαιγυπτιακή άσκηση με τη συμμετοχή και της Κύπρου είχε θορυβήσει ιδιαίτερα τους Τούρκους αξιωματούχους. Σε επίπεδο ρητορικής είχε στηλιτεύσει το γεγονός πως μια χώρα όπως η Αίγυπτος δέχτηκε την πρόσκληση της Ελληνικής πλευράς και ασκήθηκε όπως έλεγε πολύ κοντά στα τουρκικά παράλια. Ωστόσο η Άγκυρα είχε παραλείψει να πει πως όλες οι κινήσεις των στρατιωτικών τμημάτων ασκήθηκαν εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων και όλα τα αεροσκάφη που πήραν μέρος πέταξαν εντός Ελληνικού FIR.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top