GuidePedia

0

 Βάση ΗΠΑ στο Σιντζάρ των Κούρδων Γεζιντί

Τουρκία-Ιράν με κοινή επιχείρηση στέγνωσαν τον Τίγρη Ποταμό – Βάση ΗΠΑ στο Σιντζάρ των Κούρδων Γεζιντί 

Του Βασίλη Καπούλα
Ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή προκαλεί η ταυτόχρονη κοινή επιχείρηση Τουρκίας και Ιράν να ενεργοποιήσουν τα φράγματα η μεν Τεχεράνη στο ποταμό Zab που γεμίζει με νερό τον ποταμό Τίγρη και η Αγκυρα το φράγμα Ilisu. Oι εικόνες στο Ιράκ και στις περιοχές γύρω από τον ποτάμο είναι τραγικές:

Χιλιάδες νεκρά ψάρια, ο ποταμός έχει στεγνώσει εντελώς και οι κάτοικοι τον περπατούν πλέον με τα…πόδια.

Ο Τίγρης ποταμός στο Ιράκ στερεύει με την ενεργοποίηση του τουρκικού φράγματος. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την καταστροφή 696 χιλ εκταρίων αγροτικής γης και την πλήρη διάλυση του οικοσυστήματος με τον θάνατο χιλιάδων ζώων και πουλιών. Ενας ποταμός που βοήθησε στην δημιουργία πολιτισμού 6000 ετών στην Μεσοποταμία.

Η οργή των κατοίκων για την «οπλοποίηση» του νερού από την Αγκυρα είναι μεγάλη αλλά αυτό που κυρίως δημιουργεί ανησυχίες είναι η ταυτόχρονη κοινή ενέργειες Τουρκίας-Ιράν που δείχνει σύμπλευση σε πολλά επιμέρους ζητήματα.

Ο Τούρκος πρέσβης στο Ιράκ ήταν απλά κυνικός:

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του Ιράκ όσο αφορά το νερό και θα συνεχίζει να κατευθύνει τη ροή του νερού σωστά καθώς η Τουρκία βλέπει τα νερά των Ευφράτη και Τίγρη ποταμών ως κοινά».

Καμία λύση δεν πρόσφερε στο θέμα τονίζουν οι Κούρδοι.

Η κουρδική περιοχή Qaladze αντιμετωπίζει ήδη πρόβλημα νερού μετά την κίνηση αυτή του Ιράν είπε ο δήμαρχος της πόλης.

«Σήμερα η Κυβέρνηση του Ιράν περιόρισε την ροή του ποταμού «Little Zab» και ως αποτέλεσμα δεν έχουμε πόσιμο νερό πλέον».

Οι κύριες πηγές νερού για την περιοχή του Κουρδιστάν είναι πέντε ποταμοί που παρέχουν το 75% του νερού για οικιακή και βιομηχανική χρήση. Δύο από αυτούς είναι ο Sirwan και ο Little Zab, προερχόμενοι από το Ιράν.

Το Ιράν κατασκεύασε το φράγμα στο Little Zab περιοχή Sardasht το προηγούμενο καλοκαίρι.

Μια ακόμη κίνηση της Ουάσινγκτον αυτή τη φορά, στην ίδια περίπου περιοχή δείχνει πως θα έχουμε εξελίξεις.

Οι Αμερικανοί μετά την Ιεράπολη (Mανμπιτζ) δημιουργούν νέα στρατιωτική βάση και στο Σιντζάρ, μία περιοχή στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, 125 χιλιόμετρα δυτικά της Μοσούλης.

Kαι οι δύο περιοχές είναι πυλώνες ενός μελλοντικού κουρδικού κράτους. Η συγκεκριμένη περιοχή, είναι διακηρυγμένος στόχος της Αγκυρας. Εχει απειλήσει κατ επανάληψη με εισβολή και εκκαθαρίσεις.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, στο βουνό Σινγκάλ, θα προσφέρουν πολιτική σταθερότητα στην περιοχή» είπε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Ιρακινοί αξιωματούχοι μαζί με το τοπικό συμβούλιο Γιαζίντι στο Σιντζάρ έχουν ξεκινήσει την δημιουργία κοινού αμερικανο-ιρακινού φυλακίου ώστε να αποτραπούν επιθέσεις από ISIS και κυρίως να αποτραπεί μια ενδεχόμενη τουρκική επιχείρηση τη στιγμή που οι Τούρκοι στρατιώτες βρισκονται 27 χλμ μέσα στο ιρακινό έδαφος, στο Βόρειο Ιράκ, με κατεύθυνση Καντίλ.

«15 στρατιωτικά οχήματα των αμερικανικών στρατευμάτων έφτασαν στην κορυφή του Σινγκάλ”, δήλωσε ο Τζαλάλ Χάλο, αντιδήμαρχος στη περιοχή.

“Οι αμερικανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να χτίσουν μια στρατιωτική βάση στο βουνό”, πρόσθεσε

Ο Έπαρχος του Σενκάλ, Mehma Xelil, που μίλησε στο Rûdaw, είπε:

“Χθες μια μονάδα του στρατού των ΗΠΑ κατευθύνθηκε και εγκαταστάθηκε στο όρος Σενκάλ και το Çil Mera. Αυτό έγινε για να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στην εν λόγω περιοχή.

Ο Kasım Şeşo, διοικητής δύναμης Πεσμεργκά, δήλωσε στο Rûdaw ότι:

“Οι δυνάμεις των ΗΠΑ από χθες εγκαταστάθηκαν σε ορισμένες περιοχές. Έχουν ως βάση τη στρατιωτική βάση του Domiz, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ροζάβα».

Οι δυνάμεις των Κούρδων Peshmerga, υποστηριζόμενες από αμερικανικά στρατεύματα, απελευθέρωσαν τον Shingal τον Νοέμβριο του 2015.

Η περιοχή Σενκάλ κατοικείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από Κούρδους Γεζιντί και αποτελεί μείζονα στόχο για την Τουρκία, η οποία θεωρεί την πατρώα θρησκεία των Γεζιντί ως μεγάλη απειλή.

Κι αυτό γιατί όσο υπάρχουν οι Γεζιντί είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην πατρώα θρησκεία οι Κούρδοι, και αν γίνει αυτό, θα χάσει τη δυνατότητα η Άγκυρα να τους ελέγχει μέσω του Ισλάμ, όπως γίνεται αιώνες τώρα.

Ένας επί πλέον λόγος για τον οποίο η Τουρκία έχει στοχοποιήσει το Σενκάλ, είναι το γεγονός ότι οι άνδρες του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος (ΡΚΚ) το απελευθέρωσαν από το ISIS και ασκούν στρατιωτική και πολιτική επιρροή στους Κούρδους Γεζιντί της περιοχής.

Για το λόγο αυτό η Τουρκία είχε απειλήσει να εισβάλει στην περιοχή, υπό το πρόσχημα της εκδίωξης των ανταρτών του ΡΚΚ.

Πριν από ένα μήνα το ΡΚΚ ανακοίνωσε επίσημα ότι αποσύρεται από την περιοχή του Σενκάλ και τώρα ανακοινώνεται ότι στην περιοχή έχει κατασκευαστεί στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, όπου έχουν εγκατασταθεί Αμερικανοί στρατιώτες….















πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top