GuidePedia

0

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε επεισόδια που ξέσπασαν σε μια πόλη της νοτιανατολικής Τουρκίας στη διάρκεια της επίσκεψης ενός βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο οποίος πραγματοποιούσε προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Μέλη της συνοδείας του βουλευτή Ιμπραήμ Χαλίμ Γιλντίζ ενεπλάκησαν στην αντιπαράθεση που ξέσπασε στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης, με κάποια από αυτά να κάνουν λόγο και για πυροβολισμούς. Οι συνθήκες του περιστατικού δεν είναι ξεκάθαρες καθώς υπάρχουν διάφορες εκδοχές.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Γιλντίζ και οι υποστηρικτές του δέχθηκαν επίθεση από αντιπάλους τους που κρατούσαν ξύλα και μαχαίρια. Όμως τα πρακτορεία Anadolu και Dogan έκαναν λόγο για πυροβολισμούς.

Το Anadolu μετέδωσε ότι υποστηρικτές του φιλοκουρδικού κόμματος Δικαιοσύνης των Λαών (HDP) ενεπλάκησαν στην επίθεση και ότι ο αδελφός του βουλευτή είναι μεταξύ των νεκρών.

Ωστόσο φιλοκουρδικά μέσα απέδωσαν την επίθεση στους σωματοφύλακες του βουλευτή, επισημαίνοντας ότι άνοιξαν πυρ στην αγορά της πόλης αφού ο Γιλντίζ έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες από τους καταστηματάρχες.

Το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Σαλιούρφα, όπου βρίσκεται η Σουρούτς, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι Κούρδοι, ανακοίνωσε ότι «αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ των δύο ομάδων» στη διάρκεια της επίσκεψης του βουλευτή σε μικρές επιχειρήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα ακόμη τραυματίστηκαν στο «περιστατικό», το οποίο σημειώθηκε κατά την αποχώρηση του Γιλντίζ.

Ένας από τους τραυματίες υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία διευκρίνισαν ότι ο Γιλντίζ είναι σώος και αβλαβής. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέρριψε την ευθύνη για το περιστατικό στο HDP και στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

«Αποτελεί την πιο ξεκάθαρη απόδειξη ότι το HDP και το PKK είναι ικανά να χύσουν αίμα Κούρδων προκειμένου να τροφοδοτήσουν την επεκτατική τους στρατηγική», εκτίμησε.

Τον Ιούλιο του 2015 μια επίθεση που αποδόθηκε στο Ισλαμικό Κράτος εναντίον της Σουρούτς κόστισε τη ζωή σε 34 ανθρώπους. Μετά την επίθεση ο Ερντογάν ξεκίνησε «έναν πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», ο οποίος έχει ταυτόχρονα στόχο το PKK και το ΙΚ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top