Είναι θλιβερή η διαπίστωση της υποκρισίας των “πολτισμένων της Δύσης” σ΄ ότι έχει να κάνει με την Τουρκία. Η βοήθεια που είναι πρόθυμη η Βρετανία να δώσει στην Τουρκία για την κατασκευή μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο απ΄ ότι φανταζόμαστε και γίνεται προσπάθεια για την επίλυση προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις που έχει αναπτύξει η Τουρκία με χώρες του Κόλπου. Το παρασκήνιο που αποκαλύπτουν οι Finanncial Times έχει εξαιρερικό ενδιαφέρον και μας οδηγεί στη δεύτερη θλιβερή διαπίστωση που είναι πως όσο εμείς εγκλωβιζόμαστε στην κομματική μας εσωστρέφεια, “απέναντι” δουλεύουν σε βάθος χρόνου…
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT το μέγα πρόβλημα για τη συνεργασία Βρετανίας-Τουρκίας στην ανάπτυξη του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς TF-X, είναι η επιθυμία της Άγκυρας να μεταφερθεί τεχνολογία από την Rolls-Royce. Τεχνολογία που χαρακτηρίζεται ευαίσθητη από τους Βρετανούς.
Η Rolls-Royce, συνεργάζεται με την τουρκική Kale και αναμένεται να υποβάλει προσφορά για το συμβόλαιο ανάπτυξης του κινητήρα για το TF-X, του πρώτου “εθνικού” πολεμικού αεροσκάφους της Τουρκίας. Υπάρχει όμως πρόβλημα σχετικά με το ρόλο μιας εταιρείας με στενούς δεσμούς με το Κατάρ και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το πρόγραμμα του TF-X, αποτελεί προτεραιότητα για τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος θέλει να οικοδομήσει μια εθνική αμυντική βιομηχανία για να ικανοποιήσει το εθνικιστικό του ακροατήριο και να μειώσει την εξοπλιστική εξάρτηση της Τουρκίας από ξένους . Είναι επίσης σημαντικό για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θέλει να αναπτύξει τις εμπορικές σχέσεις του με την Τουρκία και θεωρεί αυτή την εταιρική σχέση ως βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της ικανότητας της Βρετανίας να αναπτύξει στρατιωτικά αεροσκάφη, δεδομένης της έλλειψης σχετικών προγραμμάτων .
Η μεταφορά τεχνολογίας στην Τουρκία όμως εγείρει ανησυχίες. Σε μια επίσκεψη στην Άγκυρα, τον Ιανουάριο του 2017, η Τερέζα Μέι, είχε πει ότι η εταιρική σχέση για την κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών σηματοδοτεί «την έναρξη μιας νέας και βαθύτερης εμπορικής σχέσης με την Τουρκία και θα μπορούσε να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας για δεκαετίες σε Βρετανία και Τουρκία”.
Οι Τούρκοι ζήτησαν από την Rolls-Royce να μοιραστούν ευαίσθητη τεχνολογία με την TR Motor, εταιρεία που ελέγχεται κατά 55% από θυγατρική της BMC, κατασκευαστή αμυντικών εξοπλισμών, στους κύριους μετόχους της οποίας περιλαμβάνεται το υπουργείο Άμυνας του Κατάρ και ένας επιχειρηματίας γνωστός για τις σχέσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο. Και οι δύο πλευρές πάντως, προσπαθούν να βρουν λύση. Οι υπουργοί Άμυνας Βρετανίας και Τουρκίας θα συζητήσουν το θέμα αυτή την εβδομάδα, μετά από τη σύντομη συνάντηση που ήδη είχαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Ο Γκάβιν Ουίλιαμσον, υπουργός Άμυνας της Βρετανίας και ο Τούρκος ομόλογός του, Νουρεττίν Κανέκλι, θέλουν πάση θυσία να ξεπεράσουν τα προβλήματα. Το Λονδίνο ξέρει πως αν αυτό δεν γίνει θα τεθεί υπό αμφισβήτηση ο ρόλος της BAE Systems, η οποία πέρυσι υπέγραψε σύμβαση ύψους 100 εκατομμυρίων λιρών με την Turkish Aerospace Industries για να βοηθήσει στον σχεδιασμό του αεροσκάφους. Περίπου 200 μηχανικοί της BAE συνεργάζονται με την TAI στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία. Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε: “Το γεγονός ότι το θέμα συζητήθηκε μεταξύ των δύο υπουργών δείχνει πόσο σοβαρά είναι. Και οι δύο πλευρές παραμένουν αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης”.
Το συμπέρασμα που μας αφορά είναι πως δεν πρέπει να επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στο F-35 ,αλλά να αντιμετωπίσουμε το πρόγραμμα του εξοπλισμού της Τουρκίας συνολικά και να αποφασίσουμε με ποιο τρόπο μπορούμε να διατηρήσουμε την ισορροπία. Προφανώς δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μπούμε με μια ξέφρενη και καταστροφική κούρσα εξοπλισμών. Πρέπει όμως να βρούμε τις απαντήσεις στις προκλήσεις που έρχονται…
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου