GuidePedia

0

Ξεκίνησε η διαδικασία μετατροπής της Τουρκίας σε Ιράν και όλα τα παρεπόμενα μετά την επιβολή κυρώσεων σε τρεις εταιρείες τουρκικών συμφερόντων οι οποίες κατονομάζονται ως » διακινητές τρομοκρατίας» .

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσίευσε έναν κατάλογο εταιρειών και ατόμων που πρόσφατα ταξινομήθηκαν ως «Ειδικά Καθορισμένοι Παγκόσμιοι Τρομοκράτες» για την υποστήριξη ιρανικών εταιρειών στις οποίες έχουν επιβληθεί από τις Η.Π.Α. κυρώσεις λόγω διασύνδεσης με συνδέσμους με οργανώσεις που έχουν οριστεί ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Μέσα εκεί συμπεριλήφθησαν και τρείς τουρκικές εταιρείες κτυπώντας για πρώτη φορά στα ίσια την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα.

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ (OFAC) όρισε τα εννέα φυσικά πρόσωπα και οντότητες, μεταξύ των οποίων έναν Τούρκο πολίτη και τρεις τουρκικές εταιρείες «που επέτρεψαν στην καθορισμένη ιρανική αεροπορική εταιρεία Mahan Air να εξασφαλίσει βασικά αγαθά και υπηρεσίες διατηρώντας παράνομα το στόλο της Western – Mahan Air όπως ορίστηκε σύμφωνα με την EO 13224 στις 12 Οκτωβρίου 2011, για την παροχή χρηματοδοτικής, υλικής και τεχνολογικής υποστήριξης στο IRGCQF «.

Το Σώμα Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν – Quds Force ή IRGCQF είναι η ειδική δύναμη επιχειρήσεων του Ιράν υπό την ηγεσία του στρατηγού Qassem Soleimani και αναφέρεται απευθείας στον ανώτατο ηγέτη της χώρας, Ayatollah Ali Khamenei.

Η δύναμη αυτή δραστηριοποιείται σε δεκάδες χώρες και έχει χαρακτηριστεί ως υποστηρικτής της τρομοκρατίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2007.

Το υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. ανέφερε σε ειδικό δελτίο τύπου την Πέμπτη ότι οι τρεις τουρκικές εταιρείες σχημάτισαν το δίκτυο προμηθειών για να βοηθήσουν τις ιρανικές εταιρείες να αποφύγουν κυρώσεις.

Η Mahan Air αναφέρθηκε επίσης και στη δίκη των Reza Zarrab και Mehmet Hakan Atilla στα τέλη του περασμένου έτους, κατά την οποία ο Zarrab ήταν μάρτυρας , ως πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Halkbank, και ο οποίος κρίθηκε ένοχος για πέντε από τις έξι κατηγορίες σχετικά με την καταστολή αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Zarrab κατηγορήθηκε ότι βοήθησε την Mahan Air να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η απόφαση της OFAC βασίζεται στην εκτελεστική εντολή (Ε.Ο.) 13224, η οποία στοχεύει τους τρομοκράτες και εκείνους που παρέχουν υποστήριξη σε τρομοκράτες ή τρομοκρατικές ενέργειες.

«Οι διαμεσολαβητές που έχουν οριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών αποκαλύφθηκε ότι προμήθευαν εφόδια και υπηρεσίες για τους αεροπορικούς στόλους ιρανικών αεροπορικών εταιρειών συμπεριλαμβανομένων των Mahan Air, Caspian Air, Meraj Air και της Pouya Air.

Με τον τρόπο αυτό, έδωσαν ένα οικονομικό σωσίβιο στην ιρανική επανάσταση, την δύναμη (IRGC-QF) και επέτρεψαν στο ιρανικό καθεστώς να μεταφέρει όπλα, μαχητές και χρήματα στους αντιπροσώπους του, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, υποστηρίζοντας το βίαιο καθεστώς του Άσαντ» , δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Στέβεν Τ. Μνούχιν.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, ο Τούρκος πολίτης Gülnihal Yegane και ένα δίκτυο εταιρειών με έδρα την Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβανομένης της Trigron, εταιρείας logistics ιδιοκτησίας Yegane, RA Havacilik και 3G Lojistik, επέτρεψαν στην ιρανική αεροπορική εταιρεία Mahan Air να εξασφαλίσει βασικά αγαθά και υπηρεσίες για να διατηρήσει το στόλο της από αεροσκάφη.

Η εταιρεία Otik Aviation, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, κατονομάστηκε επίσης για την παροχή υλικής υποστήριξης στην Mahan Air και την τακτική προμήθεια της ιρανικής αεροπορικής εταιρείας με εξαρτήματα αεροσκαφών με προέλευση τις ΗΠΑ.

Έτσι ξεκίνησαν οι κυρώσεις στην Τουρκία του Ερντογάν που εμπλέκεται με την τρομοκρατία του ISIS εδώ και χρόνια πουλώντας πετρέλαιο στην Μαύρη αγορά εκτός των σχέσεων με το ιρανικό καθεστώς και την Χεζμπολάχ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top