GuidePedia

0

Η Τουρκία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την πρώτη της γεώτρηση της για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσογείου, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, χωρίς να διευκρινίζει που θα γίνει, ρίχνοντας απλά μια «βόμβα βυθού» στην Κυπριακή Δημοκρατία που καλείται να βρει τρόπο άλλον από τη «στρατηγική ψυχραιμία» για να εξουδετερώσει τη νέα ακραία τουρκική αμφισβήτηση της κυριαρχίας της.

Ο γαμβρός του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μέλος του στενού πυρήνα των συνεργατών του στη διακυβέρνηση της χώρας, εφαρμόζει τον σχεδιασμό της Τουρκίας, η οποία αισθάνεται ότι μένει έξω από τη νομή των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα, εγγράφοντας υποθήκες συνιδιοκτησίας των κοιτασμάτων.

Με απλά λόγια, το «παιχνίδι» οδεύει προς την τελική του φάση και οι εξελίξεις θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Θα δοκιμαστούν συμμαχίες και συνεργασίες. Αρκεί βέβαια να είσαι κι εσύ διατεθειμένος να υπερασπίσεις όσα θεωρείς ότι σου κατανέμει το διεθνές δίκαιο.

Αν δεν το κάνεις, οι πιθανότητες να στέρξουν άλλοι να κάνουν τη δουλειά για σένα μειώνονται δραματικά. Μπορεί να ακούγεται ακραίο, όμως ο Ελληνισμός θα χρειαζόταν περισσότερο από ποτέ έναν Κωνσταντίνο Κανάρη. Άλλον τρόπο οι Τούρκοι δεν γνωρίζουν.

Παρεμπιπτόντως, ο Αλμπαϊράκ ανέφερε επίσης, ότι ο αγωγός φυσικού αερίου TANAP, το ασιατικό δηλαδή τμήμα του TAP, θα τεθεί σε λειτουργία στις 12 Ιουνίου και θα μεταφέρει υδρογονάνθρακες από τα αζέρικα κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα προς την Ευρώπη, στο πλαίσιο μείωσης της εξάρτησης της ΕΕ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top