GuidePedia

0

Στο παρελθόν είχαμε επανειλημμένα τονίσει ότι η Ελληνική ΑΟΖ περιέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα «Υδριτών Μεθανίου» στην Ευρώπη. Οι εκτιμήσεις μας είχαν στηριχθεί στα αποτελέσματα των καταγραφών που έκαναν τα Ευρωπαϊκά Ινστιτούτα: Γεωφυσικής της Τεργέστης, GEOAZUR της Γαλλίας, του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης & το Πανεπιστήμιο της Βρέμης.

Του ακαδημαϊκού Δρ. Ηλία Κονοφάγου

Με δεδομένο ότι το Μεθάνιο (CH4) είναι 30 φορές πιο τοξικό από το Διοξείδιο του Άνθρακα (CO2) στην Υπερθέρμανση του Πλανήτη μας, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν σήμερα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μας δεν απειλείται κύρια από την ανεξέλεγκτη παραγωγή διοξειδίου του άνθρακος αλλά κυρίως από την αναμενόμενη απελευθέρωση του Μεθανίου από το βυθό των ωκεανών.

Όπως σχολίασε πρόσφατα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ο Κρις Φιλντ, διευθυντής του τμήματος Παγκόσμιας Οικολογίας στο Ινστιτούτο Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον: «Έχουμε μπει σε φαύλο κύκλο. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο περισσότερο αυξάνεται η θερμοκρασία των κλειστών θαλασσών, με περισσότερο μεθάνιο να απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και η θερμοκρασία ανεβαίνει κι άλλο και ούτε καθεξής».



Το να εκμεταλλευτούμε ως εκ τούτου τους υποθαλάσσιους Υδρίτες Μεθανίου μετατρέποντάς του -με παραγωγή ενέργειας σε διοξείδιο του άνθρακα- μειώνουμε την ένταση του φαινομένου υπερθέρμανσης του πλανήτη δημιουργώντας συνθήκες ανατροπής της υπερθέρμανσης του πλανήτη (βλ. Εικ.2).



Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε η Ελλάδα να συμβάλλει στην ανατροπή του φαινομένου της υπερθέρμανσης προσελκύοντας -με αντίστοιχα οικονομικά κίνητρα- επενδυτές στην χώρα μας που θα μπορούσαν να τελειοποιήσουν τις υπάρχουσες τεχνικές εμπορικής ανάπτυξης και παραγωγής των Υδριτών Μεθανίου.

Οι Υδρίτες είναι ενυδατωμένοι υδρογονάνθρακες, μια στερεά μορφή που μοιάζει με τον γνωστό μας πάγο. Έξι μόρια νερού περικλείουν ένα μόριο μεθανίου. Αυξημένη θερμοκρασία των υδάτων μπορεί να προκαλέσει διάλυση των κρυστάλλων, όταν αλλάξουν οι φυσικές συνθήκες διατήρησής τους (θερμοκρασία και πίεση).

Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων μεθανίου. Δείγματα στερεών Υδριτών Μεθανίου έχουν ήδη ληφθεί στο Ιόνιο Πέλαγος και Νότια της Κρήτης τα οποία ως γνωστόν έχουν μορφή πάγου, καίγονται εξαιρετικά εύκολα, δεδομένου ότι στην επιφάνεια εξαερώνονται παράγοντας 160 φορές τον όγκο τους σε Μεθάνιο (βλ. Εικ.2).

Να σημειώσουμε ότι ειδικότερα η περιοχή που βρίσκεται στα ανοικτά της Πρέβεζας & Λευκάδας αναμένεται να περικλείει πλούσιες συγκεντρώσεις Υδριτών Μεθανίου Εικ.3, όπως αυτές που πρόσφατα εκμεταλλεύτηκε δοκιμαστικά & με επιτυχία η Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Ιαπωνίας.



Νομίζουμε ότι η πλούσια αυτή παρουσία Υδριτών Μεθανίου στην παραπάνω περιοχή του Ιονίου Πελάγους αλλά και Νότια της Κρήτης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαστήριο δημιουργίας νέων τεχνολογιών παραγωγής μη Συμβατικών Υδρογονανθράκων (Μεθάνιο από Υδρίτες).



Για να πραγματοποιηθεί αυτό θα απαιτηθεί η Ελληνική Πολιτεία να δημιουργήσει επιτέλους Ενεργειακή Στρατηγική που δεν θα βασίζεται μόνο σε Εισαγωγές Υδρογονανθράκων αλλά κύρια σε ντόπια υποθαλάσσια παραγωγή μέσω κατάλληλης Νομοθεσίας Παραχώρησης Δικαιωμάτων σε υποθαλάσσια Οικόπεδα η οποία για τους μη Συμβατικούς Υδρογονάθρακες δεν υπάρχει ακόμη στη χώρα μας.

Εξ’ άλλου όπως σημείωσε πρόσφατα η Δρ. Χρυσάνθη Ιωακείμ, από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών «Υπάρχει μια επιστημονική άποψη, η οποία υποστηρίζει με στοιχεία ότι είναι εξαιρετικά πιθανό οι ενυδατωμένοι υδρογονάνθρακες να έπαιξαν έναν αποφασιστικό ρόλο στη μετάβαση από τις παγετώδεις στις μεταπαγετώδεις περιόδους και αντίστροφα, παίζοντας ρόλο καταλύτη στις μεγάλες ανακατατάξεις του κλίματος στον πλανήτη μας»,

Θα ξαναδούμε άραγε αυτό το έργο; Η παρέμβαση των Πολιτών -όπως την προτείνουμε- θα μπορούσε σε παγκόσμιο επίπεδο να απενεργοποιήσει τη «ΒΟΜΒΑ ΜΕΘΑΝΙΟΥ» & να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση του κλίματος του Πλανήτη μας;

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top