GuidePedia

0

Η Αλγερία, την 1η Απριλίου 2018 ανακήρυξε την ΑΟΖ της. Μέχρι σήμερα κανένα γειτονικό κράτος δεν της κήρυξε τον πόλεμο ούτε σκέφτηκε να την απειλήσει με πόλεμο. Η Αλγερία δημιούργησε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με αριθ. 18.

Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης

Σύμφωνα με το διάταγμα, η Αλγερία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία στην ΑΟΖ, σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και ιδίως το κεφάλαιο V της UNCLOS.

Τα όρια της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Αλγερίας, υπολογίζονται από τις βασικές γραμμές που καθορίστηκαν με Προεδρικό Διάταγμα του Αυγούστου 1984 σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Γεωδαιτικού Συστήματος (WGS 84).

Εντούτοις, τα εξωτερικά όρια της ΑΟΖ μπορούν να τροποποιηθούν στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών με τα κράτη που συνορεύουν με τις Αλγερινές ακτές, βάσει του άρθρου 74 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το προεδρικό διάταγμα εξηγεί ότι η ΑΟΖ είναι μια θαλάσσια περιοχή στην οποία ένα παράκτιο κράτος ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα όσον αφορά την αναζήτηση και εκμετάλλευση πόρων και εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια (370 χλμ.) από τις ακτές του παράκτιου κράτους. Πέραν των ορίων της ΑΟΖ αρχίζουν τα διεθνή ύδατα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το προαναφερθέν προεδρικό διάταγμα μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για την έναρξη των υπεράκτιων γεωτρήσεων από την Αλγερία που, βέβαια, θα χρειαστεί να οριοθετήσει ΑΟΖ με Ισπανία, Ιταλία, Μαρόκο και Τυνησία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του κρατικού ενεργειακού κολοσσού Sonatrach, δήλωσε τον Μάρτιο του 2018 ότι η επιχείρησή του μελετά την σεισμική φύση των ακτών ορισμένων περιοχών πριν ξεκινήσει τις γεωτρήσεις. Ανέφερε, επίσης, ότι οι εταίροι της Sonatrach, όπως οι Anadarko, Total, Eni και Statoil, ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις εργασίες γεώτρησης στην ΑΟΖ της Αλγερίας.

Οι φυσικοί πόροι της Αλγερίας αποτελούνται από πετρέλαιο, φυσικό αέριο, σιδηρομετάλλευμα, φωσφορικά άλατα, ουράνιο, μόλυβδο και ψευδάργυρο. Η Αλγερία έχει αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου 12,3 δισεκατομμυρίων βαρελιών, ένα σχετικά μικρό ποσό. Τα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου υπολογίζονται σε 161,7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, αποτελούν δηλαδή τα όγδοα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Η Αλγερία κείται στη βορειοδυτική Αφρική, που συνορεύει με τη Μεσόγειο Θάλασσα μεταξύ Μαρόκου και Τυνησίας. Έχει έκταση περίπου 2,4 εκατ. τετρ. χλμ., από τα οποία τα τέσσερα πέμπτα είναι έρημος. Έχει, σχεδόν 3,5 φορές το μέγεθος του Τέξας, και είναι η δέκατη σε έκταση μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο και η δεύτερη μεγαλύτερη στην Αφρική.

Η ακτογραμμή της έχει μήκος 998 χιλιομέτρων και εκτείνεται κατά μήκος του νότιου άκρου της Μεσογείου, από το Μαρόκο στα δυτικά μέχρι την Τυνησία στα ανατολικά. Η Αλγερία διαθέτει χωρικά ύδατα 12 ναυτικών μιλίων και, μέχρι την ανακήρυξη της ΑΟΖ διέθετε μια αποκλειστική αλιευτική ζώνη 32-52 ναυτικών μιλίων.

Εύχομαι η ελληνική κυβέρνηση να μελετήσει τα κείμενα ανακήρυξης ΑΟΖ Κύπρου, ΗΠΑ και Αλγερίας. Με βάση αυτά τα κείμενα, ζητήστε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα που θα ανακηρύσσει, επιτέλους, την Ελληνική ΑΟΖ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top