Του Νίκου Μελέτη
Αποφασισμένη να κρατήσει ψηλά την ένταση στα νερά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου εμφανίζεται η Άγκυρα καθώς δημοσιοποίησε το ετήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Σε αυτό προαναγγέλλει τη δέσμευση μεγάλων περιοχών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, ως πεδίων βολής για την πραγματοποίηση ασκήσεων.
Οι δεσμεύσεις αυτές αποτελούν την κύρια πηγή εντάσεων στο Αιγαίο, καθώς αφορούν περιοχές στις οποίες η αρμοδιότητα έκδοσης «Αναγγελιών» ανήκει στην Ελλάδα και πολύ συχνά επικαλύπτουν περιοχές που έχει δεσμεύσει για ασκήσεις η ελληνική πλευρά στα διεθνή ύδατα και διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου.
Η Διεύθυνση Ναυτιλίας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην έκδοσή της για το 2018 οριοθετεί και παρουσιάζει χάρτες με τις περιοχές που μονομερώς και αυθαίρετα δεσμεύει και μάλιστα για μεγάλο διάστημα σε διεθνή ύδατα του Αιγαίου και της Μεσογείου, με τρόπο τέτοιο, όμως, ώστε να παραπέμπει σε αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές.
Η Τουρκία δεσμεύει και πάλι (χάρτης Α) τέσσερα πεδία βολής στο κέντρο του Αιγαίου από την Θάσο μέχρι και την Αμοργό, σε μια προσπάθεια να αποκόψει στα δύο το Αιγαίο στη βάση των γνωστών διεκδικήσεων της για επιχειρησιακή διχοτόμηση του αρχιπελάγους στον 25ο μεσημβρινό.
Χάρτης Α
Η δέσμευση των συγκεκριμένων περιοχών και μάλιστα για μεγάλο διάστημα αντίκειται στην διεθνή πρακτική για αποφυγή δέσμευσης μεγάλων περιοχών και για μεγάλο διάστημα ενώ δημιουργεί και σοβαρό πρόβλημα στις θαλάσσιες και αεροπορικές συγκοινωνίες σε μια ιδιαίτερα τουριστική περιοχή, όπως είναι το Αιγαίο
Η Τουρκία επίσης δεσμεύει για ασκήσεις περιοχές οι οποίες αποκόπτουν, όπως φαίνεται (στον χάρτη Β), την Λέσβο και από Βορρά και από Νότο, ενώ επίσης αποκλείεται και η Χίος μέσω των τουρκικών σχεδιασμών.
Στην Ανατολική Μεσόγειο (χάρτης C) είναι επίσης αποκαλυπτικός των προθέσεων της Τουρκίας ο τρόπος με τον οποίο προαναγγέλλεται η δέσμευση επίσης εκτεταμένων περιοχών οι οποίες λειτουργούν ως «πένσα» γύρω από το Καστελόριζο. Αυτές διακόπτουν τη συνέχεια της περιοχής από την Ρόδο μέχρι το Καστελόριζο ενώ με συγκεκριμένο πεδίο βολής επιχειρείται να σταλεί μήνυμα, μια και δεσμεύεται περιοχή στο αρχικό ακόμη τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Μεσόγειο, Ανατολικά της Καρπάθου, περιοχή όπου η Τουρκία αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου