GuidePedia

0

Επεισόδιο με τουρκικό ελικόπτερο που έκανε χαμηλή πτήση στη Ρω σημειώθηκε περίπου στις 10:30 το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα. Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τον τύπο του ελικοπτέρου που επιχείρησε την παραβίαση-πρόκληση. Δεν είναι γνωστό εάν πρόκειται για ελικόπτερο του στρατού ή του λιμενικού των Τούρκων, ούτε και ο τύπος του.

Οι πληροφορίες που διακινούνταν από αργά το βράδυ της χθεσινής ημέρας, όμως οι αρμόδιοι στο υπουργελιο Εθνικής Άμυνας δεν θεώρησαν σκόπιμο να ενημερώσουν, αναφέρουν ότι τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας κατέγραψαν την είσοδο του ελικοπτέρου στο ελληνικό εναέριο χώρο.

Το ελικόπτερο προσέγγιζε τη Ρω από ανατολικά προς δυτικά όταν έγινε αντιληπτό και από τον αρχιφύλακα του φυλακίου, ο οποίος αμέσως ενημέρωσε ιεραρχικά. Ο αρχιφύλακας έλαβε έγκριση για βολές προειδοποίησης προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Έτσι οι άνδρες που βρίσκονταν στο φυλάκιο έριξαν «τροχιοδεικτικά» πυρά από ελαφρύ οπλισμό, 762 χιλιοστών. Το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε χαμηλά, κάτω από τα 300 μέτρα, και μόλις είδε τα πυρά άλλαξε πορεία και έφυγε. Tο πρωί του Μ.Σαββάτου είχε γίνει παρόμοια υπερπτήση από ελικόπτερο της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Έγινε και το Μ. Σάββατο.

Απανωτά είναι τα περιστατικά με προκλήσεις των Τούρκων στην Ρω. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ανάλογη πτήση ελικοπτέρου έγινε και το Μεγάλο Σάββατο!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μεγάλο Σάββατο, ένα ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής πέταξε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ρω και Μεγίστης για αρκετή ώρα και ενεργοποιήθηκε η φρουρά στο νησί, η οποία έλαβε θέσεις για πυρά, όπως έχει πάρει εντολές να κάνει.

Η διαφορά με το χθεσινό περιστατικό που αποκαλύφθηκε σήμερα, είναι ότι το ελικόπτερο χθες πέταξε σε χαμηλή πτήση, πάνω από το έδαφος.

Η ελληνική στρατιωτική φρουρά απάντησε με τροχιοδεικτικά πυρά στον αέρα και το ελικόπτερο απομακρύνθηκε άμεσα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, πρόκειται για ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής που με σβηστά τα φώτα και χωρίς διακριτικά, πέταξε σε ύψος κάτω των 100 μέτρων ( 300 πόδια).»

‘Ολα λειτούργησαν όπως προβλέπονται με βάση τους κανόνες και ο αρχιφύλακας αξιωματικός έδωσε εντολή για προειδοποιητικά πυρά σε αντίθετη κατεύθυνση από το ελικόπτερο», τονίζουν επιτελείς του Πενταγώνου.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, η φρουρά στο νησί είχε ενεργοποιηθεί λόγω μιας τουρκικής ακταιωρού η οποία προκλητικά κινήθηκε μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ανάμεσα στο Καστελόριζο και την νήσο Ρω. Οι εντολές που είχαν δοθεί ήταν αν χρειαστεί να πυροβολήσουν.

Κανένα από τα δυο περιστατικά δεν ανακοινώθηκε ούτε από το ΓΕΕΘΑ, ούτε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Είναι άγνωστο γιατί τα περιστατικά αποκρύπτονται από τους πολίτες, ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε καλά πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω της κατάστασης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top