GuidePedia

0

Στους 125 οι νεκροί εν καιρώ ειρήνης, στους 138 οι νεκροί του Β’ Π. Π.

Βαρύ «φόρο» αίματος που παραπέμπει σε απώλειες εν καιρώ πολέμου έχει πληρώσει η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, από το 1990 και μετά, η οποία από χθες βρίσκεται σε τριήμερο πένθος για τον θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου.

Συνολικά, σε αυτά τα 28 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η ΠΑ έχει επωμιστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου την «απόκρουση» της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, έχουν χαθεί 125 ψυχές και 88 πολεμικά αεροσκάφη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «φόρος αίματος» της Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανέρχεται σε 138 άτομα (στοιχεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων). Μάλιστα ο αριθμός αυξάνεται ακόμα περισσότερο εάν προστεθούν σε αυτές τις 3 δεκαετίες, οι απώλειες της Αεροπορίας Στρατού (6 αεροσκάφη, 28 νεκροί) και της Αεροπορίας Ναυτικού (2 αεροσκάφη, 6 νεκροί).

Το αμέσως προηγούμενο δυστύχημα με νεκρούς για την ΠΑ είχε συμβεί το 2015, όταν ελληνικό F-16 είχε συντριβεί στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, όπου βρισκόταν για συμμαχική άσκηση, παρασύροντας στον θάνατο τους σμηναγούς Παναγιώτη Λάσκαρη, 35 χρονών, και Αθανάσιο Ζιάγκα, 31 χρονών.



Σχεδόν τα μισά από τα θύματα της Πολεμικής Αεροπορίας που έχει θρηνήσει η Ελλάδα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ήταν στο τρομερό δυστύχημα του 1991.

Η συγκλονιστική αεροπορική τραγωδία που σημειώθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1991, όταν ένα στρατιωτικό αεροπλάνο C-130 συνετρίβη στο όρος Όθρυς, λίγο πριν φτάσει στον προορισμό του, στην Αγχίαλο.


Στο αεροσκάφος επέβαιναν 58 σμηνίτες και 5 μέλη του πληρώματος. Δεν επέζησε κανείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περιστατικά πτώσης αεροσκαφών και θανάτος ελλήνων αεροπόρων κατά τη διάρκεια καταδιώξεων ή αερομαχιών με τουρκικά, είναι δύο.

Το 1992, όταν ο υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς σκοτώθηκε κοντά στον Άγιο Ευστράτιο, κατά τη διάρκεια αποστολής αναχαιτίσεως τουρκικών αεροσκαφών. Χειριζόταν ένα παλαιό Μirage F-1 της 342 Μοίρας Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας Μάχης.



Το 2006, όταν ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης σκοτώθηκε μετά από θερμό επεισόδιο ελληνικών με τουρκικά μαχητικά. Ο χειριστής του τουρκικού F-16 χτύπησε με το φτερό του την καλύπτρα του αεροσκάφους του Ηλιάκη, οδηγώντας σε ανεξέλεγκτη πτώση το ελληνικό F-16 και τον ήρωα σμηναγό στον θάνατο.



Όσον αφορά το υλικό κόστος, ανεπίσημες εκτιμήσεις μιλούν για ποσό που ξεπερνά τα 10-15 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όσο μεγάλο κι αν είναι, μοιάζει ανάξιο αναφοράς μπροστά στις ψυχές που χάθηκαν εν ώρα καθήκοντος…



* O πίνακας με τα δυστυχήματα και τα ατυχήματα στην Πολεμική Αεροπορία είναι από το ellinikos-stratos.com

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top