GuidePedia

0

Πυρηνικά όπλα σε 10 χρόνια από σήμερα μπορεί να αποκτήσει η Τουρκία, σύμφωνα με τον Ρώσο στρατιωτικό αναλυτή Σέμιον Μαγκντασάροφ διευθυντή του Ρωσικού Κέντρου Ερευνών της Εγγύς Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας.

Σύμφωνα με τον Μαγκντασάροφ, Ρώσοι αναλυτές παρακολουθούν στενά τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και σύμφωνα με εκτιμήσεις η Άγκυρα θα μπορέσει να εντάξει στο οπλοστάσιο της πυρηνικά όπλα σε 10 χρόνια από σήμερα το αργότερο το 2038.

Το πιο εντυπωσιακό όμως από όλα, είναι ότι αν και η ανάλυση αυτή έρχεται από την Ρωσία είναι η Μόσχα που αυτή την περίοδο εκπαιδεύει 300 Τούρκους επιστήμονες στην πυρηνική τεχνολογία με αφορμή την κατασκευή του ρωσικής τεχνολογίας πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρισμού στο Ακουγιού της νότιας Τουρκίας.

Η ανάλυση του Σέμιον Μπαγκντασάροφ κάνει ένα βήμα παραπάνω επισημαίνοντας το μακροχρόνιο τουρκικό πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων επί των οποίων η Άγκυρα θα μπορούσε στο μέλλον να τοποθετήσει πυρηνικές κεφαλές.

Ο Ρώσος αναλυτής αναφέρεται στον βαλλιστικό πύραυλο BORA ο οποίος έχει εμβέλεια 360 χλμ και μπορεί να φέρει πολεμική κεφαλή βάρους 450 κιλών. Δυστυχώς ο Ρώσος αναλυτής δεν αναφέρει τον υπο ανάπτυξη τουρκικό βαλλιστικό πύραυλο που θα έχει εμβέλεια 2.500 χλμ.

Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε το 2012 από τον τότε Τούρκο πρωθυπουργό και νύν πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και στους υπόλοιπους βαλλιστικούς πυραύλους που αναπτύσσει η Τουρκία, οι οποίοι θα έχουν εμβέλεια 500 χλμ και 1.500 χλμ.

Επιπλέον, ο Ρώσος αναλυτής δεν αναφέρεται στην στενή πυραυλική συνεργασία της Τουρκίας με την Ουκρανία η οποία ξεκίνησε ακριβώς πριν από τρία χρόνια και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ουκρανική βοήθεια για την ανάπτυξη του Τουρκικού Εθνικού Πυραυλικού Συστήματος, μιας χώρας η οποία στο πρόσφατο παρελθόν κατασκεύαζε βαλλιστικούς διηπειρωτικούς πυραύλους (R-36M (SS-18)) για το πυρηνικό οπλοστάσιο της ΕΣΣΔ.

Όπως φαίνεται οι Τούρκοι έχουν θέσει πορεία χωρίς επιστροφή για την απόκτηση και πυρηνικών όπλων και των πυραυλικών συστημάτων που θα φέρουν αυτά τα όπλα. Μπορεί οι Ρώσοι να το έχουν αντιληφθεί και να τους παρακολουθούν, όμως στην Ελλάδα ακόμη παρακολουθούμε… με έκπληξη, την επιθετικότητα των Τουρκών στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Ίσως όταν οι Τούρκοι πραγματοποιήσουν την πρώτη τους πυρηνική δοκιμή να καταλάβουμε πραγματικά ποιές είναι οι προθέσεις τους, αν και δεν θα εκπλήξει κανέναν εάν κάποιοι βρουν ξανά κάποια… ερμηνεία που θα τα βλέπουν όλα ρόδινα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top