GuidePedia

0

Το πρώτο τουρκικό, εγχώριας σχεδίασης, εκπαιδευτικό-ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2022, δήλωσε ο επικεφαλής της Turkish Aerospace Industries (TAI).

Το νέο μαχητικό που φέρει την ονομασία Χουρτζέτ (Hurjet) θα παρέχει προκεχωρημένη εκπαίδευση στους Τούρκους χειριστές και θα μπορεί επιχειρεί και ως ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος. Βάσει του σχεδίου θα παραχθούν στη συνέχεια ένα εξειδικευμένο εκπαιδευτικό και ένα μαχητικό.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα το Χουρτζέτ θα διαθέτει σύγχρονο σύστημα ελέγχου πτήσης, θα αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 1,2 Mach και θα έχει οροφή 45.000 ποδών. Στην έκδοση μαχητικού θα μπορεί να μεταφέρει οπλισμό σε εννέα πυλώνες ανάρτησης μεγίστου βάρους τριών τόνων.

Επίσης, θα μπορεί να αναλαμβάνει ρόλους εγγύς υποστήριξης, άμεσης υποστήριξης και τακτικών προσβολών με την χρήση και έξυπνων πυρομαχικών. Σύμφωνα δε με ορισμένες πηγές, το Χουρτζέτ θα διαθέτει τον ουκρανικό κινητήρα Ivchenko-Progress AI-222-25F, τον οποίο φέρουν επίσης το ρωσικό Yakovlev Yak-130 και το κινεζικό Hongdu.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία προχωρά και με το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του εγχώριου μαχητικού πρώτης γραμμής TF-X.

Στην Ελλάδα οι εξελίξεις αυτές θα έπρεπε να παρακολουθούνται από όλους με μεγάλη προσοχή. Στα υψηλά όμως πολιτικά κλιμάκια έχουμε την αίσθηση πως κάτι τέτοιο, δυστυχώς, δεν συμβαίνει.

Η αμυντική βοιμηχανία της χώρας αργοπεθαίνει, και όχι μόνο λόγω κρίσης, και ουδείς φαίνεται να σκέπτεαι κάτι που είχε υλοποιηθεί στη χώρα στις δεκαετίες του 1920 και 30, την κατασκευή δηλαδή αεροσκαφών στη Ελλάδα.

Αν μπορεί η Τουρκία σίγουρα μπορεί και η Ελλάδα, φτάνει να θέλει. Προτάσεις υπάρχουν, σχέδια είναι εύκολο να υπάρξουν, συνεργασίες μπορούν να εξασφαλιστούν. Το ερώτημα είναι θέλει;

Το ελαφρύ τουρκικό μαχητικό δεν συνιστά, φυσικά, από μόνο του απειλή. Ωστόσο αποτελεί ένα πρώτο και ιδιαίτερα σημαντικό βήματα για τις μετέπειτα εξελίξεις στην απέναντι πλευρά. Όλοι άλλωστε από χαμηλά ξεκινούν. Ακόμα και οι ΗΠΑ δεν έφτσασαν σε μια μέρα στα F-22 και F-35.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top