GuidePedia

0

Του Βασίλη Καπούλα

Σαρωτικές αλλαγές στο παγκόσμιο γεωπολιτικό γίγνεσθαι, η Ρωσία μετά την επιτυχημένη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Συρία και τη συμφωνία με το Σουδάν για βάση στην Ερυθρά Θάλασσα, έκλεισε άλλη μια συμφωνία με την Αίγυπτο αυτή τη φορά για χρήση των αεροπορικών βάσεων και του εναέριου χώρου της χώρας μέχρι να κατασκευαστεί η μόνιμη ρωσική βάση.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ρωσικά μαχητικά, βομβαρδιστικά, μεταγωγικά και τα ρωσικά AWACS.

Πολύ σύντομα θα δούμε ρωσικά μαχητικά να βομβαρδίζουν θέσεις των τζιχαντιστών στο Σινά αλλά και στη Λιβύη, κυρίως εκεί.

Ηδη έχει δοθεί στη δημοσιότητα το έγγραφο της συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου και Ρωσίας.

Ο Ν.Μεντβέντεφ, έδωσε την έγκριση να προετοιμαστεί το σχέδιο από το Υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας με την Αίγυπτο.

Το έγγραφο αναφέρει:

«‘Εγκριση της συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ρωσίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Αιγύπτου που έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Άμυνας της χώρας και έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας για τη χρήση του εναέριου χώρου και των αεροπορικών βάσεων της Αιγύπτου»

Η άδεια είχε υπογραφεί στις 28 Νοεμβρίου ώστε το ΥΠΑΜ της χώρας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

Στην Αίγυπτο βρίσκεται ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοιγκού για συζητήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Καΐρου.

Ιδού το έγγραφο



Ταυτόχρονα η Ρωσία όπως έγινε γνωστό πριν λίγο ετοιμάζει την ουσιαστική μείωση-αποχώρηση των δυνάμεων της από τη Συρία. Πολύ πιθανόν οι ίδιες δυνάμεις να είναι αυτές που θα μετασταθμεύσουν στην Αίγυπτο.

Επβεβαιώνονται δηλαδή όλες εκείνες οι πληροφορίες που ήθελαν την Ρωσία εδώ και χρόνο αν αναλαμβάνει δράση στη Λιβύη.

Πολύ επικίνδυνα πλέον τα πράγματα για το ΝΑΤΟ με την «αλυσίδα» αεροπορικών και ναυτικών βάσεων που πάει να δημιουργήσει η Ρωσία σε Λιβύη-Αίγυπτο-Συρία-Σουδάν κτλ.

Πριν μήνες, το ρωσικό αεροπλανοφόρο που αποχωρούσε από τη Συρία πέρασε από τη Λιβύη και προχώρησε σε κοινές ασκήσεις με τις δυνάμεις του Στρατηγού Haftar. Ταυτόχρονα, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Haftar επισκεπτόταν την Μόσχα ενώ ο Ρώσος Α/ΓΕΕΘΑ την Λιβύη!

Εκεί κλείστηκαν οι πρώτες συμφωνίες.

Ο αρχηγός του εθνικού Στρατού της Λιβύης, Στρατηγός Khalifa Belqasim Haftar επισκέφθηκε το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» και συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοιγκού, για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή.

Στην Ναυτική Βάση Tobruk, συναντήθηκε αργότερα ο Στρατηγός Haftar με τον Ρώσο ΑΓΕΕΘΑ, Valery Gerasimov.

Οι ασκήσεις έλαβαν χώρα από 8-11 Ιανουαρίου στην περιοχή που δείχνει ο χάρτης παρακάτω.

«Οι ασκήσεις έγιναν σε συντονισμό με τις ανατολικές δυνάμεις που ανήκουν στον στρατηγό Khalifa Haftar ενώ είχαν την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Tobruk» ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Στρατηγός Haftar A. έστειλε αντιπροσωπεία στην Μόσχα, τον al Badri, για να συναντηθεί με τον Σ.Λαβρόφ και τον Mikhail Bogdanov, τον υπεύθυνο για τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Μέση Ανατολή.

Η ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ, εκτέλεσε ασκήσεις μαζί με τις δυνάμεις της Λιβύης στα λιβυκά χωρικά ύδατα, περιοχή πάνω από τη Σύρτη.

Ο Haftar επισκέφτηκε την Μόσχα δύο φορές πέρυσι ζητώντας την βοήθεια της Ρωσίας.

Αλλάζουν τρομακτικά τα πάντα στην Ανατολική Μεσόγειο με την δημιουργία ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Αίγυπτο στα πρότυπα της εποχής του στρατηγού Νάσερ .

Έτσι πλέον η Μόσχα θα ελέγχει με τους «πυραύλους της» την περιοχή από την Κριμαία έως τον «τουρκικό» Βόσπορο και από την Αίγυπτο έως το Σουέζ αλλά και ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο …



πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top