GuidePedia

0

Εντός του 2019 πρόκειται να παραδοθεί στην Τουρκία η πρώτη από τις δύο πυροβολαρχίες του συστήματος S-400 Triumf σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Nurettin Canikli.

Η είδηση πρώτα από όλα προκαλεί έκπληξη διότι μέχρι σήμερα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Τούρκοι θα αγοράσουν 2+2 πυροβολαρχίες του συστήματος S-400 Triumf, ενώ τώρα σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού η χώρα του θα αγοράσει 2 πυροβολαρχίες του εν λόγω συστήματος και θα διατηρήσει το δικαίωμα για την μελλοντική απόκτηση μιας ακόμη πυροβολαρχίας έναντι 2 δις δολαρίων.

Η άφιξη της πρώτης πυροβολαρχίας το 2019 θα επιτρέψει στην Τουρκική αεράμυνα να αποκτήσει για πρώτη ουσιαστικά φορά αξιόλογες ικανότητες σε αυτό τον τομέα αλλά όμως για ένα μικρό τμήμα της επικρατείας της, κατά προτίμηση όπως εκτιμάται της Άγκυρας.

Ακόμη και με τα τρία συστήματα στην κατοχή της η Τουρκική αεράμυνα δεν θα μπορεί να καλύψει τα σημαντικά αστικά και βιομηχανικά/οικονομικά κέντρα της χώρας.

Από την άλλη πλευρά το αναφερόμενο κόστος των 2 δις δολαρίων για την απόκτηση 2 (ίσως και τριών τελικά) συστημάτων κρίνεται υπερβολικό ακόμη και αν στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνεται η εν συνέχεια υποστήριξη των συστημάτων αυτών.

Επομένως η εν λόγω σύμβαση θα έπρεπε να έχει αποτελέσει αντικείμενο διερεύνησης από τις ενδιαφερόμενες Ελληνικές αρχές για το τι πραγματικά περιλαμβάνει πέρα από την απόκτηση των 2+1 συστημάτων S-400 Triumf.

Φυσικά το επόμενο ζήτημα που θα πρέπει να επιλύσει η Τουρκική αεράμυνα θα είναι η διασύνδεση και ολοκλήρωση των συστημάτων αυτών στα υπάρχοντα δυτικής τεχνολογίας συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης, Διοίκησης και Ελέγχου μια προσπάθεια που θα απαιτήσει χρόνο και αρκετό χρήμα με πιθανόν αμφίβολο αποτέλεσμα.

Η επιλογή των ρωσικών συστημάτων αποτέλεσε έκπληξη για την Δύση αφού μια από τις βασικές προϋποθέσεις που είχε θέσει ο Ερντογάν για αυτό το πρόγραμμα ήταν η μεταφορά από την εταιρεία που θα επιλεγεί στην τουρκική αμυντική βιομηχανία σημαντικής τεχνογνωσίας του πυραυλικού συστήματος ώστε στο μέλλον η Τουρκία να μπορέσει να αναπτύξει το δικό της αντίστοιχο σύστημα.

Σε αυτό το αίτημα οι Ρώσοι δεν φαίνονται να είναι και τόσο θετικοί αν και οι Τούρκοι επιθυμούσαν επιπρόσθετα την συμπαραγωγή του συστήματος στην χώρα τους.

Όποιο και είναι πάντως το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την πώληση των S-400 Triumf στην Τουρκία το μόνο βέβαιο είναι ότι η Άγκυρα θα προσπαθήσει σκληρά να καταστεί αυτόνομη και στον τομέα των αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου ύψους και εμβέλειας και για αυτό τον λόγο υπέγραψε πρόσφατα μια αρχική συμφωνία με την ευρωπαϊκή κοινοπραξία Eurosam για την συμπαραγωγή μιας πιο ανεπτυγμένης έκδοσης του αντιαεροπορικού συστήματος Aster 30 SAMP/T (Système sol-Air Moyenne Portée-Terrestre).

Στο νέο τουρκοποιημένο σύστημα Aster 30 SAMP/T η τουρκική βιομηχανία θα συμβάλει με το νέο ραντάρ έρευνας μεγάλης εμβέλειας του προγράμματος TEIRS που αναπτύσσει η Aselsan και ενός νέου Κέντρου Ελέγχου Μάχης και Τηλεπικοινωνιών.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top