Περίπου 1,5 χρόνο πριν, είχαμε ξετυλίξει ένα απίθανο κουβάρι που αφορούσε μια σειρά στοιχείων για το πώς γίνεται ένα πραγματικό "αλισβερίσι" όπλων. Μια βιομηχανία που πουλάει όπλα, αγοράζονται και αλλάζονται διαδρομές και στοιχεία τους, για να βρεθούν κατόπιν σε τρίτα χέρια μέσα από οδούς και διαδρόμους που θυμίζουν ταινία δράσης και μυστηρίου. Μόνο που είναι πραγματικότητα και μάλιστα ιδιαίτερα κερδοφόρα.
Η έρευνα μας κατέληξε στον πάτο , τότε, καθώς τόσο από κάποιες τεχνικές δυσκολίες μας όσο και από διάφορες συγκυρίες, ποτέ και πουθενά δεν κρατήθηκε πάνω από 1 εβδομάδα στην δημοσιότητα του διαδικτύου. Ο λόγος που το αναδημοσιεύουμε μετά από τόσο καιρό φυσικά και έχει να κάνει με την επικαιρότητα σε όλη την ΕΕ (Πολωνία και Γερμανία αγορές) , στην ζώνη ΕΜΕΑ (Σαουδική Αραβία και Ιράν, Τουρκία, Λίβανος και σχετικές αγορές) αλλά και φυσικά με την εσωτερική επικαιρότητα καθώς πολλά από όσα λέγονται ακούγονται παράξενα στα αυτιά μας.
Θα αναφέρουμε ξανά πώς τα στοιχεία εδώ είναι από τον Φεβρουάριο του 2016 και ενδέχεται πολλά να έχουν αλλάξει ή πολλά να μην ισχύουν πλέον. Παρόλα αυτά η κεντρική εικόνα μπορεί να δώσει στον μέσο αναγνώστη , το εύρος των συναλλαγών και του παρασκηνίου για αυτό που ονομάζεται "Βιομηχανία Όπλων"
Με τα φώτα της δημοσιότητας και έρευνας στο θέμα της Συρίας, πολλοί έχουν επιλέξει να «ξεχάσουν» τα δρώμενα στην Ουκρανία. Πρόσφατη έρευνα έφερε στο φώς κάτι γνωστό, αλλά που οι περισσότεροι ειδικοί – εκούσια ή ακούσια – παρέβλεπαν. Πόλεμος σημαίνει χρήμα χωρίς σύνορα.
Από στοιχεία προκύπτει ότι η Ουκρανία με τη σιωπηρή συμφωνία της Δύσης, διακινεί παράνομα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, μέσω ανίερων διαδρομών και με αποδέκτες εκείνους που όλα τα ΜΜΕ προσπαθούν να πείσουν ότι είναι εχθροί της ανθρωπότητας.
Ανώτατοι αξιωματούχοι του ΥΠΕΣ της Ουκρανίας φέρονται να χρησιμοποιούν την στρατιωτική λογιστική υποστήριξη της Δύσης (η οποία αποσκοπεί στον επανεξοπλισμό και ενδυνάμωση της Εθνοφυλακής της χώρας) για να αποκομίζουν προσωπικά οφέλη. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός δικτύου πολυεθνικών, οι οποίες κρυφά επανεξάγουν τον εν λόγω εξοπλισμό στη Μ. Ανατολή, με μεγάλη πιθανότητα αυτός να καταλήγει σε χέρια ριζοσπαστικοποιημένων ομάδων ισλαμιστών.
Σύμφωνα λοιπόν, με επίσημα έγγραφα, τον Απρίλιο του 2015,ο πρόεδρος της πολωνικής εταιρείας όπλων «LEVEL 11 Ltd», PAWEL KRZYKOWSKI, επικοινώνησε με τον ΑΝΤΟΝGERASHCHENKO, σύμβουλο και συνεργάτη του Υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας,ARSEN ANAKOV, για να προωθήσει την εμπορική του πρόταση στον γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμύνης, ALEXANDER TURCHINOV, όπως φαίνεται και από το ακόλουθο mail:
Ο συνημμένος κατάλογος του ηλεκτρονικού μηνύματος περιελάμβανε μεταξύ άλλων, το σοβιετικής κατασκευής και πολωνικής συναρμολόγησης ρυμουλκούμενο Αντιαεροπορικού (Α/Α) δίδυμου πυροβόλου 23mm «ZU-23-2».
Στις 09 Σεπτεμβρίου 2015 εστάλη στην Ουκρανία Συμβόλαιο προμήθειας 265 πυροβόλωντου προαναφερόμενου τύπου, συνολικής αξίας 14.575.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, μία εταιρεία διεθνούς διακίνησης όπλων με έδρα την ΚΥΠΡΟ, ονόματι «BLESSWAY Ltd» υπέγραψε συμβόλαιο με τη Σ. ΑΡΑΒΙΑ για την παροχή, μεταξύ άλλων,265 Α/Α πυροβόλων του ιδίου τύπου.
Φυσικά, θα μπορούσε να αποτελεί μια απλή σύμπτωση, αν δεν υπήρχε μια μικρή λεπτομέρεια: Ο Γεν.Δντης της κυπριακής «BLESSWAY Ltd», VASYL BABYTSKYIείναι ουκρανός υπήκοος και Αντιπρόεδρος της «LEVEL 11 Ltd».
Όπως γίνεται κατανοητό, οι KRZYKOWSKI και BABYTSKYI πωλούν μεταξύ τους εις βάρος του προϋπολογισμού της Ουκρανίας, και των δυτικών κεφαλαίων που την υποστηρίζουν, μεγάλες παρτίδες εξοπλισμού, υπερτιμημένου σε σχέση με την παλαιότητά του, δίνοντας τις ανάλογες μίζες στους ARSEN ANAKOV, ΑΝΤΟΝGERASHCHENKO και ίσως ALEXANDER TURCHINOV.
Κανένας από τους Ουκρανούς και τους Αμερικανούς αξιωματούχους δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τον τελικό προορισμό του οπλικού φορτίου, το οποίο κατευθύνεται στη Μ. Ανατολή, δεδομένων των ισχυρών αμφιβολιών ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Σ. Αραβίας έχουν ιδιαίτερη ανάγκη από σοβιετικά πυροβόλα του 1960. Ωστόσο, οι TALIBANκαι το DAESH θα ήταν ευγνώμονες για την παροχή τέτοιου υλικού.
Και η ιστορία δεν σταματά εδώ……
Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, με την έναρξη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον του DAESH, αντιπροσωπεία του Υπουργείου Άμυνας του Κατάρ, επισκέφθηκε το Κίεβο, επ’ αφορμή της «Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικού Υλικού» στο Κίεβο.
Η αντιπροσωπεία που αναφέρεται στο παραπάνω έγγραφο υπέγραψε συμφωνία με την «UkrOboronProm» (Κρατική Ουκρανική Εταιρεία εμπορίας Όπλων) για την αγορά του Α/Α Οπλικού Συστήματος PECHORA-2D.
Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Σύμβουλος Εμπορίου της Ουκρανικής Πρεσβείας στο Κατάρ,VOLODIMIR KURUTS, έγραψε σε mail στον BABYTSKYI:
«Σε ευχαριστώ για τις επαφές, σε Μαρόκο και Σ. Αραβία. Ήταν έγκαιρες. Οι ντόπιοι έχουν πάει στο Κίεβο στην EXPO, πρόκειται να αγοράσουν το PECHORA και κάτι πιο σημαντικό. Το θέμα της μεταφοράς εκκρεμεί. Η πλευρά μας δεν δύναται να την πραγματοποιήσει. Έχεις μία ευκαιρία να βγάλεις καλά λεφτά. Προσπάθησε να μιλήσεις στους στρατιωτικούς. Οι πιθανότητες είναι μεγάλες, καθώς οι Yankees συμφώνησαν. Οι Βούλγαροι και οι Τούρκοι είναι ενήμεροι, η διαδρομή είναι η ίδια…»
Όλες αυτές οι αποκαλύψεις δίνουν μία άγρια οπτική στις δηλώσεις GERASHCHENKO, όπως αυτές παρουσιάζονται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΚΟΜSOMOLSKAYA PRAVDA» σύμφωνα με τις οποίες, οι ουκρανοί πολίτες οφείλουν να συλλέξουν πληροφορίες εναντίον οιουδήποτε εμπλέκεται στις ειδικές επιχειρήσεις ΕΝΑΝΤΙΟΝ του DAESH και να τις αναφέρει στον ιστότοπο «MIROTVORETS»(PeaceMaker), που έχει ιδρύσει ο ίδιος
Η έρευνα για τον παράνομο εξοπλισμό του DAESH από το σουνιτικό χώρο δε σταματά και συνεχώς φέρνει στο φως νέα στοιχεία. Εκτός από την παροχή ουκρανικού αντιαεροπορικού υλικού στη Σ. Αραβία και το Κατάρ, όπως αποκαλύφτηκε σε προηγούμενο άρθρο, μέσω ύποπτων οδών και με άγνωστους αποδέκτες, η έρευνα έδειξε και αγορά βομβών μέσω των ιδίων διαδρομών.
Τον Οκτώβριο του 2015, σύμφωνα με ηλεκτρονικό μήνυμα του ANTON PASHYNSKYI, δντή της SPETS TECHNO EXPORT (ουκρανική εταιρεία εμπορίας όπλων), προς τον Πολωνό συνεργάτη του στην «αμαρτωλή» “LEVEL 11” υπήρξε νέα πρόταση όπου το Κατάρ επιθυμούσε την αγορά 2000 βομβών OFAB 250-270. Το θέμα χαρακτηριζόταν επείγον, καθότι η πλευρά του Κατάρ πλήρωνε $2100 το κομμάτι. Στο εν λόγω μήνυμα αναφερόταν σαφώς ότι τελικός αποδέκτης ήταν το ΥΠΑΜ του Κατάρ. Δεδομένου του οπλοστασίου της ΠΑ του Κατάρ, το οποίο περιλαμβάνει μόνο δυτικού τύπου α/φη, είναι απορίας άξιο για ποιον λόγο το Κατάρ ενδιαφέρεται για την αγορά ρωσικής σχεδίασης βομβών, ασύμβατων με τα α/φη του. Ιδιαίτερα δε όταν η τιμή της εν λόγω αγοράς είναι περίπου τριπλάσια από την τρέχουσα.
Συνημμένο στο ανωτέρω μήνυμα ήταν και το πιστοποιητικό τελικού αποδέκτη προκειμένου να υπογραφεί από την πολωνική εταιρεία.
Βάσει των ανωτέρω το μόνο που θα μπορούσαμε να υποθέσουμε θα ήταν η διοχέτευση των βομβών αυτών στη «μαύρη αγορά» για τον εξοπλισμό χωρών που υπόκεινται σε κυρώσεις αγοράς όπλων από τον Ο.Η.Ε.... και μαντέψτε κάτι περίεργο... όλες οι χώρες που υπόκεινται σε κυρώσεις διαθέτουν όπλα και κάποιες και α/φη ρωσικής κατασκευής!
Η περίπτωση του “false flag”
Ως “false flag”ορίζονται επιθέσεις προβοκάτσιας συγκεκαλυμμένων επιχειρήσεων ώστε να παραπλανήσουν με τέτοιο τρόπο που να στοιχειοθετείται κατευθυνόμενα ως πηγή της δράσης οιοσδήποτε άλλος πλην του πραγματικού υπαίτιου. Στην περίπτωση της αγοροπωλησίας των βομβών προς το Κατάρ δεν έχουμε μία απλή αγορά όπλων ρωσικής σχεδίασης. Έχουμε την αγορά των βομβών που χρησιμοποιεί η ΠΑ της Ρωσίας στη Συρία(!) Τα Su-25, Su-24, και τα Tu-22 που πραγματοποιούν αποστολές carpet bombing (ευρείας κλίμακας βομβαρδισμοί από στρατηγικά βομβαρδιστικά με βόμβες κοινής χρήσης), χρησιμοποιούν κατά κόρον τις βόμβες γενικής χρήσης OFAB 250-270.
Su-25 σταθμευμένα στο Α/Δ της Λαττάκεια φορτωμένα με τις OFAB 250-270. Ο συγκεκριμένος τύπος βομβών χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από τα Su-25 όταν δεν είναι φορτωμένα με καλάθους ρουκετών.
Α/Φ κρούσης Su-24 κατά την απογείωσή του από το Α/Δ της Λαττάκεια για άλλη μία αποστολή εναντίον των αντιπάλων του Assad. Φαίνονται ξεκάθαρα οι βόμβες OFAB 250-270 φορτωμένες στους πτερυγικούς και κεντρικούς φορείς φόρτωσης.
https://youtu.be/55ni9KbpSv4
Οπτικοακουστικό υλικό από το Ρ/ΥΠΑΜ με τους βομβαρδισμούς από Tu-22 σε αποστολές carpet bombing στη Συρία.
Έως τώρα έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (φίλα προσκείμενο προς τη Συριακή Αντιπολίτευση η οποία διαθέτει αρκετά καλές σχέσεις με της Al-Nusra και το DAESH) για χρήση αεριών χλωρίνης, βομβών τύπου barrel bombs, βομβών διασποράς και εμπρηστικών βομβών, αναφορές για επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων και σχολείων με φωτογραφίες από νεκρά παιδιά από επιθέσεις τόσο συριακών όσο και ρωσικών πτητικών μέσων. Αυτές οι αναφορές έχουν αρχίσει να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο διεθνή χώρο με το γάλλο πρωθυπουργό να δηλώνει ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί αμάχων θα πρέπει να σταματήσουν και τον ρώσο ομόλογό του να υποχρεώνεται να απορρίψει τις κατηγορίες. Τι θα γινόταν όμως αν παγιδευμένες βόμβες ρωσικής κατασκευής εκρήγνυντο ξαφνικά με μαζικό ρυθμό μέσα σε γειτονιές με άμαχους; Τι θα γινόταν αν παγιδεύονταν μαζί με χημικά που διαθέτει το DAESH; Οι επιτροπές που θα εξέταζαν το χώρο δε θα μπορούσαν να βρουν τίποτα περισσότερο από υπολείμματα βομβών... ρωσικής σχεδίασης!
Με 2000 βόμβες μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει “false flag” επιθέσεις οπουδήποτε στον κόσμο σε παρόντα ή μελλοντικά πεδία μάχης. Η Ρωσία θα βρεθεί σε ρόλο αμυνόμενου να προσπαθεί να αποδείξει ότι «δεν είναι ελέφαντας». Τα στοιχεία που μπορεί να παρουσιάσει η Μόσχα για την υπερασπισή της σε μία τέτοια περίπτωση επιδέχονται αμφισβήτησης και είναι στο χέρι της Διεθνούς γνώμης (ΟΗΕ, Ε.Ε., Η.Π.Α.) αν θα τα αποδεχτεί ή αν θα τα απορρίψει λόγω αμφιβολιών για την ακεραιότητα των δεδομένων. Ήδη έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν δύο απόπειρες false flag εναντίον της Ρωσίας. Η πρώτη με την κατάρριψη του Boeing-777 των μαλαισιανών αερογραμμών στην Ουκρανία και η δεύτερη στην κατάρριψη του Su-24 από την τουρκική ΠΑ λόγω «παραβίασης». Ασχέτως της αποτυχίας τους δε σημαίνει ότι δε μπορούν να ξαναγίνουν false flag attacks και κυρίως δε σημαίνει ότι κάθε φορά θα μπορεί η Ρωσία να πείσει με αδιάσειστα στοιχεία. Ιδιαίτερα μετά και την πιο άμεση εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας που φαίνεται πως μετασταθμεύει στρατεύματά της στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.
Σε προηγούμενα άρθρα είχε αναφερθεί η πώληση όπλων στη Μέση Ανατολή από την Ουκρανία στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Ωστόσο αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, που εν μέρει οδήγησε και στο εμπάργκο όπλων από την Ε.Ε. προς το Ριάντ... σε μία χώρα που διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο στόλο σε αεροσκάφη TORNADO και το μεγαλύτερο στόλο σε αεροσκάφη EUROFIGHTER!
Φωτογραφία από προσγείωση Boeing 747 στο αεροδρόμιο της Σόφιας στις 04-11-2014
Τον Οκτώβριο του 2014 πολλοί φίλοι των αεροσκαφών, στη γείτονα Βουλγαρία, παρατήρησαν με ενθουσιασμό την άφιξη αριθμού Boeing 747 στο διεθνές αεροδρόμιο της Σόφιας. Τα αεροσκάφη αυτά έφεραν το λογότυπο «Saudi Arabia Cargo». Αν απορείτε μέχρι στιγμής, πού βρίσκεται το περίεργο της υπόθεσης, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας έχουν να προσγειωθούν στην Βουλγαρία πάνω από 20 χρόνια!
Σύμφωνα με έρευνα, προέκυψε ότι τον Οκτώβριο του 2014 προσγειώθηκαν δύο πτήσεις, το Νοέμβριο μία, το Δεκέμβριο τέσσερις, ενώ το φαινόμενο παρατηρήθηκε ξανά το Μάρτιο και Μάιο του 2015. Όλες οι πτήσεις ξεκινούσαν από την Jeddah, παραλάμβαναν φορτίο από το αεροδρόμιο της Σόφιας και προσγειώνονταν στην πόλη Tabuk της Σαουδικής Αραβίας, μόλις 100χλμ από τα σύνορα με την Ιορδανία. Οι πτήσεις αυτές υπολογίζεται ότι μετέφεραν κάθε φορά 60-80 τόνους φορτίου, σε ξύλινα κιβώτια.
Μετά το Μάιο του 2015 οι πτήσεις της «Saudi Arabia Cargo» σταμάτησαν και τις διαδέχτηκαν πτήσεις της «Etihad Cargo», από το Abu Dhabi, με αεροσκάφη Airbus A330F και Boeing 777F. Συνολικά πέντε φορές από τα μέσα Ιουνίου, έως και τον Αύγουστο του 2015 προσγειώθηκαν πτήσεις της «Etihad Cargo» στη Σόφια, ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2015 πτήση της «Etihad Cargo» προσγειώθηκε στο Burgas και αφού παρέλαβε το φορτίο της, απογειώθηκε εκ νέου με προορισμό τη στρατιωτική βάση Al Dafra, που βρίσκεται νοτίως της πρωτεύουσας των Η.Α.Ε.
Φωτογραφία από προσγείωση Boeing 777F στο αεροδρόμιο της Σόφιας στις 30-06-2015
Οι ενδιάμεσοι
Σ. Αραβία, Βουλγαρία και Η.Α.Ε. αρνούνται να δώσουν περισσότερα στοιχεία για το σκοπό των πτήσεων ή για το φορτίο το οποίο μετέφεραν. Ωστόσο, το Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) αποκαλύπτει πως τα δύο τελευταία χρόνια, τόσο η Σαουδική Αραβία, όσο και τα Η.Α.Ε. αγοράζουν οπλισμό και πυρομαχικά από τη Βουλγαρία. Μοναδικός προορισμός τόσο μεγάλων φορτίων δε μπορεί να είναι παρά μόνο εμπόλεμες ζώνες και δη η αποστολή υλικού σε ένοπλες ομάδες υποστηριζόμενες από Σ. Αραβία και Η.Α.Ε. τόσο σε Συρία, όσο και σε Υεμένη. Ωστόσο, στην ετήσια αναφορά εξαγωγών οπλισμού του 2014 για τις αμυντικές βιομηχανίες της Βουλγαρίας, η οποία εκδίδεται από το ΥΠΑΜ της χώρας, φαίνεται πως η βουλγαρική κυβέρνηση έχει εγκρίνει την πώληση όπλων και πυρομαχικών, προς αυτές τις χώρες, αξίας 85.000.000 €, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 είχε παραδοθεί στρατιωτικό υλικό αξίας 29.000.000€. Δεδομένου ότι, τόσο τα Η.Α.Ε., όσο και η Σαουδική Αραβία διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό δυτικής τεχνολογίας, είναι πολύ απίθανο αυτός ο εξοπλισμός να προορίζεται για τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών.
Ετήσια αναφορά του ΥΠΑΜ Βουλγαρίας με τις εξαγωγές οπλισμού. Στις τελευταίες σελίδες φαίνονται οι πωλήσεις προς τη Μέση Ανατολή.
Ο Θάνατός τους η ζωή μας
Τα έσοδα για την αμυντική βιομηχανία της Βουλγαρίας, η οποία σύμφωνα με το BIRN προμηθεύει οπλισμό τις φιλο-σαουδικές ομάδες Συρίας και Υεμένης, συντηρούν 110.000 θέσεις εργασίας, την ίδια στιγμή που 300.000-450.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία και εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους, λόγω του πολέμου. Την ίδια στιγμή και το επίσημο κράτος της Βουλγαρίας αδειάζει από τα τεράστια αποθέματα φορητού οπλισμού που διατηρούσε το κομμουνιστικό καθεστώς, προκειμένου να είναι προετοιμασμένο σε περίπτωση γενικής επιστράτευσης.
Φυσικά κερδισμένοι είναι και οι διάφοροι μεσάζοντες και κρατικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι εγκρίνουν την προμήθεια όπλων, μέσω ύποπτων ή και παράνομων δικτύων διακίνησης. Χαρακτηριστικά, ένα φορτίο αξίας 10.000.000 € δύναται να φτάσει σε τελική αξία τα 35.000.000 €, υπεραξία που οφείλεται στις μίζες που δίνονται σε κρατικούς λειτουργούς... και στη Βουλγαρία όσοι γνωρίζουν τα πράγματα επιβεβαιώνουν ότι οι κρατικοί λειτουργοί λαδώνονται περισσότερο και από δίχρονο κινητήρα.
Μετά την πτώση του κομμουνισμού, το 1989, η παραγωγή στρατιωτικού υλικού στη Βουλγαρία έπεσε σε δραματικά επίπεδα, με το 2006 να περιορίζεται σε μόλις 111.000.000 €. Ωστόσο, από το 2010 σημειώνεται σημαντική αύξηση και το 2014 έφτασαν τα 403.000.000 €. Δηλαδή η ανάπτυξη ήρθε, σχεδόν ταυτόχρονα με την αραβική άνοιξη!
Στον πόλεμο το εμπόριο ανθεί
Σύμφωνα με τον Ben Moores, αρθρογράφο του έγκριτου περιοδικού αμυντικών θεμάτων IHS Jane’s, ο εξοπλισμός που αγοράζεται από τη Σαουδική Αραβία, πιθανώς καταλήγει σε Συρία, Υεμένη και Ιράκ, ενώ σύμφωνα με το BIRN, το φορτίο που μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο Tabuk μεταφέρθηκε σε κέντρο διανομής στην Ιορδανία, μέσω φορτηγών οχημάτων. Το κέντρο αυτό εξοπλίζει τους αντικαθεστωτικούς της νότιας επικράτειας της Συρίας.
Κάτι τέτοιο δε θα ήταν περίεργο να συμβαίνει, αφού η Σαουδική Αραβία έχει πραγματοποιήσει τέτοιες προμήθειες όπλων από κέντρα διανομής της Ιορδανίας και το 2013-14, αυτή τη φορά μέσω οπλισμού από την Κροατία, ο οποίος ήταν αδήλωτο πλεόνασμα, από την εποχή του πολέμου του 1990 στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Κατά τον ίδιο τρόπο και τότε, ο οπλισμός μεταφερόταν μέσω αεροσκαφών Ilyushin 76 της Jordan International Air Cargo από το αεροδρόμιο Pleso στο Ζάγκρεμπ, στις 14 και 23 Δεκ. 2013, στις 6 Ιαν. και 18 Φεβ. του 2014, διακινούμενος και αυτός μέσω κέντρου διανομής στην Ιορδανία...
Άρθρο της NYT, όπου αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για τη διακίνηση όπλων από την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Συρία.
το αντιαρματικό 82mm Μ60. Και τα δύο όπλα είναι γιουγκοσλαβικής κατασκευής, ενώ οι φωτογραφίες προέρχονται από μέρος οπτικού υλικού με όπλα, που εγκατέλειψαν αντικαθεστωτικοί κατά τις επιθέσεις του καθεστώτος Assad
Τον Οκτώβριο του 2015 ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Adel al Dzhubeyr έδωσε συνέντευξη στο BBC, όπου παραδέχτηκε ότι η Σαουδική Αραβία εξοπλίζει τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία «προκειμένου να ισορροπήσει την ροή οπλισμού από την Τεχεράνη προς τον Assad»
Όσο για τα Η.Α.Ε. υπάρχουν επίσημα έγγραφα από την πρεσβεία των Η.Π.Α. στη Βουλγαρία που αναφέρουν την αγορά χιλιάδων πυρομαχικών, και τόνων ελαφρού οπλισμού, εκτοξευτών, όλμων και πολυβόλων από τη Βουλγαρία για λογαριασμό της σουνιτικής κυβέρνησης της Υεμένης...
Όπου υπάρχει όπλο υπάρχει και ο Θείος Σαμ
Οι ΗΠΑ, επίσης αγόρασαν οπλισμό αξίας 500 εκ. $ από τη Βουλγαρία, προκειμένου να εξοπλίσουν την αντιπολίτευση της Συρίας. Η διακίνηση, σε αυτή την περίπτωση, δε γίνεται απευθείας από την επίσημη κυβέρνηση, αλλά μέσω υπερεργολάβων-εταιρειών, όπως για παράδειγμα η Purple Shovel LLC.
Purple Shovel LLC: άλλη μία αμαρτωλή εταιρεία
Η Purple Shovel είναι μία εταιρεία που ιδρύθηκε το 2010 στο Delaware των ΗΠΑ από τον Benjamin Worrell. Ίσως το όνομα του κυρίου να μην είναι τόσο σημαντικό όσο το γεγονός ότι από το 1993 έως το 2001 εργαζόταν στην στρατιωτική αντικατασκοπεία των ΗΠΑ.
Η εταιρεία του δεν ξεπερνούσε σε κύκλο εργασιών τα 2 εκ.$, ωστόσο κατάφερε το 2014 να κερδίσει συμβόλαιο αξίας 50εκ. $ από την Κεντρική Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων (SOCOM). Το πρόβλημα ήταν πως ο εξοπλισμός που απαιτείτο να αποκτηθεί ήταν αρκετά μεγάλος όπως φαίνεται παρακάτω:
Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ υψηλοί για άμεση παράδοση, δεδομένου ότι την εποχή εκείνη όλη η υφήλιος φλεγόταν από συρράξεις και η γραμμή παραγωγής στη Βουλγαρία είχε φτάσει τα όριά της. Αυτό οδήγησε στην αγορά παλαιού εξοπλισμού κατασκευής 1984 ο οποίος δεν είχε πιστοποιηθεί, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνη η χρήση του.
Ένα δυστύχημα – απόδειξη
Ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιείτο από contractors, δηλαδή πρώην στρατιωτικούς «ειδικούς συμβούλους» προκειμένου να εκπαιδευτούν στη χρήση του και εν συνεχεία να εκπαιδεύσουν τους αντικαθεστωτικούς. Μία μέρα στο πεδίο βολής της βουλγαρικής πόλης Anevo ακούστηκε μία μεγάλη έκρηξη... ένα RPG είχε εκπυρσοκροτήσει και είχε τραυματίσει δύο Αμερικάνους και δύο Βούλγαρους ενώ οδήγησε στο θάνατο τον 41 ετών Francis Norwillo, πρώην στρατιωτικό των Navy Seals και μέλος της εταιρείας SkyBridge Tactical, η οποία ήταν ανάδοχος μέρους του συμβολαίου της Purple Shovel LLC (στο κομμάτι της εκπαίδευσης των αντικαθεστωτικών).
Όταν υπάρχει ανάγκη, δεν υπάρχει εμπάργκο
Η Purple Shovel LLC προχώρησε, κατόπιν αδειοδότησης των ΗΠΑ, και σε αγορά αντιαρματικών πυραύλων από τη Λευκορωσία, παρά το γεγονός ότι «φαινομενικά» η χώρα τελεί υπό τις κυρώσεις του ΟΗΕ, για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αγορά αυτή ανερχόταν σε 700 αντιαρματικούς πυραύλους Stugna – P που εξοπλίζουν το αντιαρματικό σύστημα Konkurs το οποίο κατασκευάζεται στην Ουκρανία. Το ανωτέρω επιβεβαιώθηκε και από τον εκπρόσωπο τύπου των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ Lt. Cmdr. Matthew Allen.
Είτε παλιάς κατασκευής, είτε καινούριας, είτε από αποθέματα οπλισμών ενόπλων δυνάμεων παλαιότερων συρράξεων, είτε από πολεμικές βιομηχανίες, είτε από νατοϊκές χώρες, είτε από χώρες υπό κυρώσεις διακίνησης όπλων, το μόνο σίγουρο είναι πως η Ανατολική Ευρώπη είναι ένα σούπερ μάρκετ στρατιωτικού υλικού για τη Μέση Ανατολή και μία καλοστημένη επιχείρηση, υπό την αιγίδα των σουνιτικών Η.Α.Ε., Κατάρ, Σαουδικής Αραβίας και της συμμάχου Η.Π.Α. Η διαφορά ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι τα όπλα που εξοπλίζουν τη Συρία, είναι και τα ίδια όπλα που διώχνουν εκατομμύρια κόσμου από τις εστίες του. Αυτός ο κόσμος δεν κινείται ούτε προς Η.Α.Ε., ούτε προς Κατάρ, ούτε προς Σαουδική Αραβία, ούτε προς Η.Π.Α... κινείται προς την ίδια κατεύθυνση από την οποία ήρθαν τα όπλα, δηλαδή προς τις ίδιες χώρες που θέλουν να κλείσουν τα σύνορά τους, για να μην τους αγγίξει η μετανάστευση που προκάλεσαν τα όπλα τους.
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Νίκλαν
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου