GuidePedia

0


Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Νέα μελλοντική βόμβα επιφυλάσσει για τον Ελληνισμός ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν αφού αποκάλυψε ότι ήδη διαπραγματεύεται με τους Ρώσους και την μελλοντική προμήθεια του ακόμα πιο εξελιγμένου αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος S-500!

Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400

Ο ίδιος, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει κοινή παραγωγή σε πρώτη φάση για την αγορά του S-400, ενώ αυτή θα ενεργοποιηθεί σε δεύτερο στάδιο.

Mιλώντας σε δημοσιογράφους καθώς επέστρεψε από το ταξίδι του σε Ουκρανία και Σερβία, ο Ερντογάν είπε ότι «Θεού θέλοντος θα προχωρήσουμε σε συμπαραγωγή»

«Στις συζητήσεις με τον Β.Πούτιν είπαμε ότι σκεφτόμαστε να μην σταματήσουμε στους S-400. Έχουμε συζητήσεις και για τους S-500» αναφερόμενος στο υπό ανάπτυξη σύστημα.

Το ωραίο είναι ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να διακιολογεί την Τουρκία κάτι που ποτέ δεν έκανε για την Ελλάδα όταν φερειπείν η κυβέρνηση του Κ.Καραμανλή του Νεώτερου επιχείρησε να αγοράσει με διακρατική συμφωνία ρωσικά ΤΟΜΑ ΒΜP-3

Ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg είπε ότι η Τουρκία δεν επιχειρεί να ανταγωνιστεί την Συμμαχία αγοράζοντας το ρωσικό σύστημα καθώς βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με την Γαλλία για την αγορά παρόμοιου συστήματος

Οι εξελίξεις είναι πάρα πολύ άσχημες και το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στρατηγικά κρίνεται υπερβολικά κρίσιμο. Το θέμα είναι ότι δεν είναι στο χέρι του Α.Τσίπρα να ενισχυθεί άμεσα η ΠΑ με αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς F-35 αλλά εναπόκειται στους ίδιους τους Αμερικανούς.

Εάν οι Αμερικανοί δεν προσφερθούν να χρηματοδοτήσουν το ποσό που χρειάζεται για την αγορά μιας μοίρας του νέου μαχητικού τότε αυτό σημαίνει ότι εν γνώση τους παραδίδουν τον στρατηγικό έλεγχο της Α.Μεσογείου και του Αιγαίου στην Τουρκία και καθιστούν την Ελλάδα όμηρο της τουρκικής γεωπολιτικής

Η δε Τουρκία χωρίς κανέναν ενδοιασμό κοιτάζοντα ως πρέπει αποκλειστικά το δικό της εθνικό συμφέρον, αγοράζει ότι καλύτερο υπάρχει απο τις δύο υπερδυνάμεις δηλαδή the best of both worlds.

Σα να μην έφτανε αυτό εξασφαλίζει συμπαραγωγές και μεταφορές τεχνογνωσίας. Και οι δύο υπερδυνάμεις εν γνώση τους μετατρέπουν την Τουρκία σε μεγάλο γεωπολιτικό και παγκόσμιομ παράγοντα προκειμένου να κτυπήσει η μία τα συμφέροντα της άλλης.

Όμως ο πραγματικά κερδισμένος είναι η ερντογανική Τουρκία που είναι πολύ διαφορετική από την άλλοτε κεμαλική

Οι Ρωσία και η Almaz Antey κατασκευάζoυν τα πρώτα δείγματα των αντιαεροπορικών συστημάτων S-500 που θα αντικαταστήσουν τους S-300 και εν συνεχεία τους S-400.

Το νέο πυραυλικό σύστημα θα μπορεί να πλήξει στόχους σε ακτίνα 650 χλμ και ύψος 200 χλμ. Οι πρώτοι πύραυλοι S-500 θα εγκατασταθούν στα περίχωρα της Μόσχας, δημιουργώντας μία αδιαπέραστη ομπρέλα πάνω από την ρωσική πρωτεύουσα και την κεντρική Ρωσία γενικότερα.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι θεωρούνται απάντηση στο σύστημα αεράμυνας THAAD των ΗΠΑ που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ.

Παρά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και των διεθνών κυρώσεων προς την Ρωσία η Μόσχα έχει καταφέρει να δημιουργεί άκρως επιτυχημένα οπλικά - αμυντικά συστήματα όπως οι S-500 τα οποία σύμφωνα με τις προδιαγραφές μπορούν ακόμα και να «δουν» τα αμερικανικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούν τεχνολογία στελθ, δηλαδή που τα κάνει αόρατα στα «φυσιολογικά» ραντάρ.

Χαρακτηριστικό της δράσης των S-500 είναι ότι μπορούν να καταρρίπτουν ακόμα και δορυφόρους οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά από τα 200 χλμ ύψος και επάνω.

Για να γίνει κατανοητό το εύρος δράσης τους, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται μόλις στα 418 χιλιόμετρα ύψος.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top