GuidePedia

0

Οι δυνάμεις ασφαλείας των Κούρδων του Ιράκ δήλωσαν πως η Βαγδάτη θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» για την προώθησή της στην υπό κουρδικό έλεγχο πόλη Κιρκούκ.

Σε ανακοίνωσή τους οι πεσμεργκά κατηγόρησαν επίσης μία παράταξη ενός από τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα των Κούρδων του Ιράκ για «προδοσία» επειδή συνέδραμε τη Βαγδάτη στην προώθησή της.

Στο μεταξύ, ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κάλεσε την κεντρική κυβέρνηση στο Ιράκ και τις κουρδικές αρχές να «αποφύγουν μια κλιμάκωση», την ώρα που φονικές συγκρούσεις σημειώνονται στην πετρελαϊκή επαρχία Κιρκούκ, όπου η Βαγδάτη εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση.

«Εξακολουθούμε να παρακινούμε σε διάλογο ανάμεσα στις ιρακινές και τις κουρδικές αρχές. Όλα τα μέρη πρέπει να παραμείνουν επικεντρωμένα στη μάχη κατά του κοινού εχθρού μας, του Ισλαμικού Κράτους, στο Ιράκ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο συνασπισμός.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Κιρκούκ του Ιράκ, μια περιοχή που διεκδικούν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι Κούρδοι, και είναι «πολύ ανήσυχο» για τις πληροφορίες περί εχθροπραξιών ανάμεσα στον στρατό και τους Πεσμεργκά, δήλωσε αξιωματούχος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση στο Κιρκούκ στενά και είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις πληροφορίες περί μιας αναμέτρησης», ανέφερε ο αξιωματούχος.

«Συνομιλούμε με όλα τα μέρη στο Ιράκ για την αποκλιμάκωση της έντασης», πρόσθεσε. Η ιρακινή κρατική τηλεόραση μετέδωσε νωρίτερα ότι ομοσπονδιακά στρατεύματα κατέλαβαν μεγάλα τμήματα της επαρχίας του Κιρκούκ, συμπεριλαμβανομένων πετρελαιοπηγών δυτικά της ομώνυμης πρωτεύουσάς της, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ωστόσο πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση της περιφέρειας του Κουρδιστάν διέψευσαν την πληροφορία, τονίζοντας πως οι κυβερνητικές δυνάμεις απωθήθηκαν σε τουλάχιστον μία προσπάθειά τους να καταλάβουν εδάφη των Πεσμεργκά.

Στο μεταξύ οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ έχουν υπό τον έλεγχό τους τον σταθμό διανομής φυσικού αερίου, την βιομηχανική περιοχή και το διυλιστήριο στο Κιρκούκ, σύμφωνα με στρατιωτική ανακοίνωση.

Το βράδυ οι ιρακινές δυνάμεις κατευθύνονται στη βάση K1 της 12ης μεραρχίας του ιρακινού στρατού, την οποία είχαν καταλάβει οι Πεσμεργκά τον Ιούνιο του 2014, λίγο μετά την πτώση της Μοσούλης στα χέρια των τζιχαντιστών του ΙΚ.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top