GuidePedia

0

Οι αξιωματούχοι της Καταλονίας δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που κατέδειξαν ότι το 90% τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας στην ψηφοφορία που έγινε στην Καταλονία εν μέσω βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις τις Ισπανίας.

Ο Jordi Turull, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλανίας είπε στους δημοσιογράφους νωρίς το πρωί της Δευτέρας ότι το 90% των 2.26 εκατομμυρίων Καταλανών που ψήφισαν την Κυριακή επέλεξε ναι. Είπε ότι σχεδόν το 8% των ψηφοφόρων απέρριψε την ανεξαρτησία και οι υπόλοιπες ψηφοφορίες ήταν κενές ή άκυρες ενώ 15.000 ψήφοι ακόμα καταμετρούνται. Η περιοχή έχει 5.3 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.



Ο Turull δήλωσε ότι ο αριθμός των ψηφοδελτίων δεν περιλαμβάνει τα κατασχεθέντα από την ισπανική αστυνομία κατά τη διάρκεια βίαιων επιδρομών που είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες τραυματίες. Τουλάχιστον 844 άνθρωποι και 33 αστυνομικοί αναφέρθηκε ότι έχουν τραυματιστεί, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο ατόμων που έχουν τραυματιστεί σοβαρά.
Ο περιφερειακός ηγέτης της Καταλονίας, Puigdemont, μίλησε κατά της βίας: «Σε αυτή την ημέρα ελπίδας και ταλαιπωρίας, οι πολίτες της Καταλονίας έχουν κερδίσει το δικαίωμα να έχουν ένα ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή μιας δημοκρατίας.
Η κυβέρνησή μου, τις επόμενες ημέρες, θα στείλει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπου βρίσκεται η κυριαρχία του λαού μας, ώστε να μπορεί να ενεργεί σύμφωνα με το δίκαιο του δημοψηφίσματος’.

Ο Puigdemont είχε πιέσει για το δημοψήφισμα παρά την αντίθεσή του ισπανικό κράτος, το οποίο δήλωσε ότι η ψηφοφορία ήταν παράνομη, από το ανώτατο δικαστήριο ενώ τόνισε ότι η ‘αστυνομική βία θα ντροπιάζει το ισπανικό κράτος για πάντα’.



Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας δήλωσε ότι 12 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν για ανυπακοή και επίθεση σε αξιωματικους.


Ο ισπανός πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, μιλώντας την Κυριακή το βράδυ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του είχε κάνει ότι έπρεπε να κάνει και ευχαρίστησε την αστυνομία που ενήργησε με «σταθερότητα και ηρεμία»

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top