GuidePedia

0

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

“Η Κύπρος δεν είναι ποτέ μακριά για την Ελλάδα”,δήλωσε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος,μετά από την παρέλαση για την 57η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Ποιος δεν προσυπογράφει 100% αυτή τη δήλωση;

Ποιος δεν αισθάνεται την υποχρέωση που έχει η Ελλάδα να δώσει την βοήθεια που πρέπει στην Κύπρο αν και όταν τη χρειαστεί;

Κανένας δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα υπάρξει πολιτικός ή στρατιωτικός που επικαλεστεί …την απόσταση για να αποφύγει η Ελλάδα το καθήκον της.

Ακόμη και τώρα που η Ελλάδα έχει μεγάλα και σημαντικά προβλήματα…

Όλα αυτά θα πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα. Είναι όμως απαραίτητο να ειπωθούν και να γραφτούν και μερικές ενοχλητικές αλήθειες. Θα το επιχειρήσουμε αναλαμβάνοντας το ρίσκο να “κατηγορηθούμε” για “εθνική υπονόμευση”…

Το 1994 ο τότε ΥΕΘΑ Γεράσιμος Αρσένης έκανε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Δεν ήταν μια απλή τυπική επίσκεψη. Τα θεμέλια του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου σ΄ εκείνο το ταξίδι μπήκαν…

Συμμετείχα στη δημοσιογραφική αποστολή που συνόδευε τον Γεράσιμο Αρσένη , ως στρατιωτικός συντάκτης του Antenna. Λίγες ώρες πριν την επιστροφή στην Αθήνα ο Αρσένης μάζεψε όλους τους δημοσιογράφους στο λόμπι του ξενοδοχείου για μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης. Στην πορεία της συζήτησης του θέσαμε το ζήτημα της “στήριξης στην πράξη” αυτού του δύσκολου εγχειρήματος. Μοιραία η κουβέντα πήγε στους εξοπλισμούς και θυμάμαι ακόμη και σήμερα, τόσα χρόνια μετά , όσα είπε εκείνο το μεσημέρι στη Λευκωσία. Ήταν ευχαριστημένος από τις επαφές που είχε αλλά του ΄χε κάνει εντύπωση ότι δεν βρήκε ανταπόκριση από κανέναν, όταν έθετε το θέμα της όποιας οικονομικής συμμετοχής σ΄ ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα σχεδιασμένο για να στηριχθεί επιχειρησιακά το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα. Κανείς δεν του έδωσε την εντύπωση ότι μπορούσε να υπάρξει ένας κοινός οικονομικός σχεδιασμός για την υλοποίηση αναγκαίων αγορών που θα δημιουργούσαν μια πραγματικά αδιαπέραστη ομπρέλα πάνω από Ελλάδα και Κύπρο.

Η μοναδική σοβαρή κίνηση που έγινε στα χρόνια που ακολούθησαν ήταν η αγορά των S-300 με τη γνωστή κατάληξη…

Η Ελλάδα για κάποια χρόνια στήριξε στρατιωτικά με τις δυνάμεις και τα μέσα που είχε την ιδέα του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος. Σταδιακά αποδυναμώθηκε και τελικά επί της ουσίας “μπήκε στην άκρη”.

Ο Καμμένος είναι στην “γραμμή Αρσένη” και πιστεύει στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα. Δεν είναι ο μόνος. Πριν μερικές μέρες ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης είπε δημόσια ότι είναι αναγκαίο να το “αναστήσουμε”.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: όπως και στη “γέννησή” του ,έτσι και στην “ανάστασή” του , το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα χρειάζεται ουσιαστική στήριξη. Η Ελλάδα μόνη με τα μέσα που διαθέτει δεν μπορεί να είναι όσο αποτελεσματική μπορεί. Δεν χρειάζονται αναλύσεις για να το αποδείξουμε . Όλοι λίγο,πολύ γνωρίζουμε τι συμβαίνει και ποιες είναι οι δεδομένες αδυναμίες μας για να υποστηρίξουμε ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο.

Η Ελλάδα επίσης δεν μπορεί μόνη να καλύψει αυτές τις αδυναμίες. Και γι΄ αυτή την άποψη δεν χρειάζεται να ειπωθούν και πολλά. Ψάχνουμε χρήματα για να κάνουμε τον εκσυγχρονισμό μαχητικών αεροσκαφών…

Η ενοχλητική αλήθεια που προαναφέραμε είναι οτι τίποτα δεν έχει αλλάξει από το 1994, σ΄ ότι έχει να κάνει με το “κοινό οικονομικό δόγμα Ελλάδος-Κύπρου” που είναι απαραίτητο να υπάρξει για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα. Ενοχλητική η αλήθεια, λεπτό το θέμα και δεν μπορούν να ειπωθούν περισσότερα…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου πρέπει να λειτουργήσει ξανά. Κανείς δεν πρόκειται να μας βοηθήσει σ΄ αυτό, γιατί κανείς άλλος εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο δεν το θέλει… Συνεπώς Αθήνα και Λευκωσία θα πρέπει να βρουν τον τρόπο για να το ενεργοποιήσουν και μάλιστα γρήγορα. Σύντομα η κατάσταση με τον υπερ-εξοπλισμό της Τουρκίας μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top