GuidePedia

0

Και όμως η πιθανότητα σύγκρουσης Αμερικανών και Ρώσων στην Ντέιρ Εζόρ με έπαθλο τις πλούσιες πετρελαιοπηγές της περιοχής είναι πολύ πιθανή για έναν πολύ απλό λόγο και αυτός είναι ότι τα κοιτάσματα αυτά είναι απαραίτητα για την ανοικοδόμηση της Συρίας (ότι θα λογίζεται ως τέτοιο την επόμενη ημέρα) αλλά και ως έσοδα επιβίωσης του νεοσύστατου κουρδικού κράτους που ετοιμάζουν οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί με εδάφη της Βόρειας Συρίας και του Βορείου Ιράκ

Οι πετρελαιοπηγές θεωρούνται εκ των ουκ άνευ αντικειμενικός σκοπός και για τις δύο πλευρές. Το δίκαιο και το ηθικό ανήκει εξόλοκλήρου στην ρωσοσυριακή πλευρά και παίζεται καθαρά η μελλοντική ανοικοδόμηση και επιβίωση της Συρίας

Όμως οι Αμερικανοί ιστορικά ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν για το τι είναι δίκαιο εάν αυτό ενοχλούσε τα συμφέροντά τους (όπως λίγο πολύ όλες οι μεγάλες δυνάμεις) κάτι που αποδείχθηκε στην εξολόθρευση των γηγενών ινδιάνικων πληθυσμών και στην μετέπειτα ασκούμενη εξωτερική πολιτική τους αντικαθιστώντας στον κυνισμό τα «ξαδέλφια» και πραγματικούς γεννήτορές τους, τους Αγγλοσάξωνες του βρετανικού Στέμματος

Η Ουάσιγκτον θέλει ο στρατός των «αντιπροσώπων» της να καταλάβει την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη διχοτομώντας οριστικά την Συρία σε ανατολική και δυτική και να αναλάβουν τον έλεγχο των πλουσίων πετρελαιοπηγών της Ντέϊρ Εζόρ, για να εξασφαλίσουν σταθερή πηγή εσόδων το νέο κουρδικό κρατίδιο.

Αναπτύσσουν στρατεύματα αποτελούμενα από κουρδικές δυνάμεις στα νότια της Συρία, μολονότι χρειάζονται ακόμη στη Ράκκα με το σκεπτικό ότι η πόλη αυτή είναι πλέον «τελειωμένη υπόθεση» καθώς έχει ήδη ανακαταληφθεί κατά 90% και οι ισλαμιστές δεν διαθέτουν καμία πιθανότητα ενισχύσεων ή άλλες εφεδρείες.

Μόλις μια εβδομάδα πριν ο συριακός Στρατός με έναν υπερκερωτικό ελιγμό πέρασε τον Ευφράτη κατευθνόμενος ανατολικά προς τις πετρελαιοπηγές.

Όμως οι Αμερικανοί προλαμβάνοντας την κίνηση αυτή αμέσως έστειλαν κουρδικούς ένοπλους σχηματισμούς στην περιοχή για να πιάσουν κατοχή!

« Την Πέμπτη οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις με αμερικανική υποστήριξη κατέλαβαν τις πετρελαιοπηγές Ταμπίγιε και αλ-΄Ισμπα στην ύπαιθρο βορειοδυτικά του Ντέϊρ Εζόρ» όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι Κούρδοι

Για να γίνει κατανοητό για τι μέγεθος μιλάμε πρόκειται για το μισό των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Συρίας και φυσικά οι Κούρδοι θέτουν ένα εμπόδιο στην περαιτέρω συριακή προέλαση.

Ένα εμπόδιο που μόνο με την δύναμη των όπλων μπορεί να αρθεί.

Εν ολίγοις μέχρι αυτή την στιγμή η προέλαση του συριακού Στρατού γίνεται με ταυτόχρονη υποστήριξη της ρωσικής Αεροπορίας και ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων Μil Mi 28

Τι θα γίνει λοιπόν όταν Κούρδοι και Σύροι αναγκαστούν να συγκρουστούν εκ του βάρους των γεωπολιτικών εξελίξεων; Η ρωσική Αεροπορία θα αναγκαστείν να κτυπήσει τις κουρδικές ομάδες καθώς ο πόλεμος τελειώνει και οι «λυκοφιλίες» λαμβάνουν τέλος

Άλλωστε οι Κούρδοι ποτέ δεν ήταν σύμμαχοι της Δαμασκού απλά και οπι δύο ανέχονταν ο ένας τον άλλο μέχρι να εξουδετερωθεί ο μέγιστος ισλαμικός κίνδυνος

Οι Κούροι θέλουν ξεκάθαρα συριακά εδάφη όπως και ιρακινά με τα οποία θα μπορέσουν να αποκτήσουν μετά από χιλιάδες χρόνια για πρώτη φορά, το κράτος τους

Οι Ρώσοι μετά την γνωστοποίηση της άφιξης των κουρδικών δυνάμεων στις πετρελαιοπηγές απάντησαν σαφώς ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα προβούν σε αντίποινα εάν οι θέσεις των κυβερνητικών στρατευμάτων υποστούν επίθεση όλμων και πυραύλων.

« Η Ρωσία ξεκαθάρισε στους διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων στην αεροπορική βάση Αλ Ουμπέϊντ (στο Κατάρ) ότι δεν θα ανεχθεί οποιονδήποτε βομβαρδισμό από τις περιοχές όπου σταθμεύουν οι SDF. Εάν υπάρξουν πυρά προερχόμενα από τις θέσεις τους αυτά θα σιγασθούν με την χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων» και οι Ρώσοι διαθέτουν πολλά

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι SDF συνοδεύονται από αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις, που παρέχουν κρίσιμη επικοινωνιακή, επιμελητειακή και τακτική υποστήριξη.

Oι Αμερικανοί άλλωστε θεωρούνται από τους Ρώσους (και μάλλον έτσι είναι) οι βασικοί υπέυθυνοι για τον θάνατο-δολοφονία ουσιαστικά του αντιστρατήγου Βαλερί Ασάποφ και των δύο συνταγματαρχών του επιτελείου του στην Ντέιρ εζ Ζορ που μόλις είχαν απελευθερώσει τα ρωσικά και συριακά στρατεύματα και ετοιμάζουν απαντήσεις σε δύο επίπεδα:

Ενα σε άμεσο με την εξαπόλυση πληγμάτων από αέρος, θαλάσσης και έδαφος κατά στόχων των ισλαμιστών και ένα έμμεσο, με την απόφαση δημιουργίας μιας μεγάλης βάσης, κέντρο των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην Ντέιρ εζ Ζορ που ελέγχει τα μεγαλύτερα πετρελαιοφόρα κοιτάσματα της Συρίας.

Σε ότι αφορά τον αντιστράτηγο, ο τρόπος που σκοτώθηκε, δηλαδή με ακριβή βολή ενός όλμου, ενός όπλου έμμεσης βολής, μειωμένης ακρίβειας, δείχνει-λένε οι Ρώσοι-ότι υπήρξε ακριβής κατάδειξη στόχου με χρήση GPS και διαβίβαση των στοιχείων του στο στοιχείο που εκτέλεσε την βολή, και ότι όλη αυτή την διαδικασία δεν την έκανε το ISIS, αλλά ειδική αμερικανική ομάδα με καταδείκτες λέιζερ!

Ο λόγος: Θέλουν να κάνουν την Ρωσία "να πονέσει" στην Συρία, καθώς μέχρι στιγμής η εμπλοκή των ρωσικών δυνάμεων της τελευταία διετία έχει κοστίσει μεν στις ρωσικές δυνάμεις απώλειες (από 100-200 είναι οι νεκροί ενόπλων δυνάμεων και εθελοντικών ομάδων) αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε πολιτική "πίεση" από αυτές τις απώλειες.

Είχε προηγηθεί μια άλλη απόπειρα, παγίδευσης μονάδας της ρωσικής στρατονομίας, που κατέληξε σε μακελειό των ισλαμιστών με 850 νεκρούς. Τότε πάλι με αμερικανική κατεύθυνση χιλιάδες ισλαμιστές «ξεχύθηκαν» από την Ιντλίμπ με κατεύθυνση την Χάμα. Μια επίθεση την οποία «εξαέρωσε» η ρωσική Αεροπορία και στην ουσία παραδίδει στο «πιάτο» και την Ιντλίμπ στα κυβερνητικά στρατεύματα. Σύντομα έρχεται η σειρά της

Το σημαντικότερο είναι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια νέα στρατιωτική βάση στο Ντέιρ εζ Ζορ, που θα είναι η μεγαλύτερη των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, ακόμη και από την αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια, αφού δεν θα είναι μόνο αεροπορική, αλλά θα αποτελεί την βάση για τις χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή με μία μηχανοκίνητη Ταξιαρχία να την επναδρώνει αρχικά.

Η απόφαση αυτή της Ρωσίας, ελήφθη λόγω της μεγάλης απόστασης μεταξύ της βάσης Χμέιμιμ και της ανατολική και κεντρικής Συρίας και για τον καλύτερο έλεγχο της επικράτειας της Συρίας, αλλά και του δυτικού Ιράκ, όπως επίσης και της βόρειοανατολικής Συρίας. Η τοποθέτησης α/α συστημάτων S-400 στην βάση της Ντέιρ εζ Ζορ θα έχει ως αποτέλεσμα να ελέγχεται το "σταυροδρόμι" με το Ιράκ στα ανατολικά, την Ιροδανία στα νοτιοδυτικά και την Τουρκία στα βόρεια.

Την Παρασκευή το πρωί, νομιμόφρονες δυνάμεις, με επικεφαλής το 5ο Σώμα Καταδρομέων Κυνηγών, απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο του χωριού Χουσάμ, στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, κοντά στην πόλη Ντέϊρ Εζόρ. Το σε στρατηγική θέση χωριό κλείνει τον δρόμο που συνδέει την περιοχή που κατέχουν οι SDF με τις πετρελαιοπηγές Ομάρ.

Για να ανακεφαλαιώσουμε. Οι Αμερικανοί συνεχώς επιδίδονται στην εφαρμογή του δόγματος του Χάους του Χένρι Κίσινγκερ, «Πράξε παρανοϊκά πράγματα για να υποχρήσει ο αντίπαλος».

Αυτό πολλάκις εφαρμόστηκε με την Σοβιετική Ένωση η οποία λόγω πολιτικού συστήματος πάντα ήταν... «αρτηρισοκληρωτική» και προβλέψιμη.

Όμως η Σοβ.Ένωση δεν υπάρχει πια και πλέον την χώρα την διαχειρίζονται άνθρωποι γαλουχημένοι στην πρωτοβουλία και στις αντεπιθέσεις. Άνθρωποι που έμαθαν από τα λάθη του παρελθόντος και το κυριότερο δεν την πατάνε ξανά με τα ίδια κόλπα.

Οι Αμερικανοί σύντομα θα βρεθούν σε δύσκολη θέση στην Συρία

Το CNN επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο γνώστη των κινήσεων της Ουάσινγκτον οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία, έχουν αυξήσει τα μέτρα παρακολούθησης κι επιτήρησης στις περιοχές που σταθμεύουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, μετά την προειδοποίηση της Μόσχας ότι είναι ενδεχόμενο να βρεθούν εντός της ακτίνας των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο σκοπός της παρακολούθησης των ρωσικών δυνάμεων είναι η ενημέρωση του Πενταγώνου για τις στρατιωτικές κινήσεις των Ρώσων οποιαδήποτε στιγμή, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, με δεδομένο τον απόρρητο χαρακτήρα του θέματος.

Ο βαθμός πολεμικής παρατήρησης κι επιτήρησης αυξομειώνεται για τις στρατιωτικές μονάδες, ανάλογα με τον βαθμό των απειλών που αντιμετωπίζουν.

Οι ίδιοιοι οι Αμερικανοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος που μπορεί να προκληθεί από ελλιπή κατανόηση της κατάστασης στα πεδία των μαχών ή από τις σκληρές πολεμικές συνθήκες που διαμορφώνονται.

Έτσι, έχει αποφασιστεί από την αμερικανική πλευρά, η ενίσχυση της επιτήρησης των πολεμικών δραστηριοτήτων των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά της Συρίας. “Γνωρίζουμε πάντοτε που βρίσκονται”, δήλωσε για τις κινήσεις των Ρώσων, ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος.

Η ενίσχυση των μέτρων παρακολούθησης των ρωσικών κινήσεων είναι ανεξάρτητη από τα αυξημένα μέτρα προστασίας που λαμβάνουν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Ο Αμερικανός συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον που είναι εκπρόσωπος της διεθνούς συμμαχίας δήλωσε ότι οι σχεδιαστές των στρατιωτικών επιχειρήσεων της συμμαχίας, δεν αύξησαν τα μέτρα προστασίας, μετά τη ρωσική αεροπορική επίθεση του Σαββάτου κατά των ανταρτών που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ στη Συρία. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε μικρή απόσταση από πεδίο δράσης των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην περιοχή.

“Πάντοτε διατηρούμε βαθμό ετοιμότητας και παρακολούθησης των δυνάμεων τόσο από τον αέρα, όσο κι από το έδαφος. Δεν θα έλεγα ότι έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνονται. Αυξάνονται όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο κι αυτό συμβαίνει από την έναρξη των επιχειρήσεων”, τόνισε ο ίδιος.

Η αυξημένη επιτήρηση από την αμερικανική πλευρά εφαρμόζεται λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση που έγινε μεταξύ στρατηγών της διεθνούς συμμαχίας και της Ρωσίας, προκειμένου να μοιραστούν περισσότερες λεπτομέρειες για τις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγει η κάθε πλευρά, με στόχο την αποφυγή επεισοδίων, όπως αυτό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα.

Στο συγκεκριμένο περιστατικό, ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος βομβάρδισε άντρες των ισλαμικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ. Οι μαχητές βρίσκονταν σε μικρή απόσταση από Αμερικανούς στρατιώτες.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση: “Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ, έχουν δύο φορές επιτεθεί κατά συριακών δυνάμεων με πυρά όλμων και με ρουκέτες”.

Σε ερώτηση σχετικά με τις ρωσικές προειδοποιήσεις, πριν από την συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του στο Πεντάγωνο, ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι τα τελευταία γεγονότα δεν τον ανησυχούν. “Δεν ανησυχώ. Εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε με τους Ρώσους εποικοδομητικά. Θα το ρυθμίσουμε αυτό”.

Κι όμως ανησυχεί διότι ξέρει ότι η Ρωσία είναι σε θέση ισχύος στην περιοχή

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε χθες, Κυριακή ότι η ταχεία προώθηση των δυνάμεων του SDF οφείλεται στην απουσία αντίστασης από την πλευρά του Ισλαμικού Κράτους, υπονοώντας ότι οι μαχητές του SDF και οι Αμερικανοί σύμβουλοί τους προχώρησαν σε σχετική συμφωνία με τους ισλαμιστές

“Καθώς δεν συναντούν αντίσταση από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι μονάδες του SDF προωθούνται κατά μήκους της αριστερής όχθης του Ευφράτη προς την Ντέιρ αλ-Ζορ. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αισθάνονται ασφάλεια στις περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών”, ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΑΜ.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top