GuidePedia

0

Η Τουρκία απέκλεισε την είσοδο στην χώρα, από το Βόρειο Ιράκ στην συνοριακή διάβαση Χαμπούρ που βρίσκεται στις νοτιοανατολικές περιοχές της, ενώ η διάβαση προς το Ιράκ είναι ακόμη ανοιχτή, μετέδωσε σήμερα το NTV.

Η εξέλιξη αυτή, σημειώνεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας, στις περιοχές που ελέγχονται από την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG).

Ωστόσο όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο υπουργός Τελωνείων της Τουρκίας Μπουλέντ Τουφενκσί υποστηρίζει ότι δεν έχει κλείσει το συνοριακό πέρασμα Χαμπούρ στα βόρεια του Ιράκ, παρότι έχουν επιβληθεί αυστηροί έλεγχοι στην κυκλοφορία.

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ: ΑΚΥΡΟ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ

Σε μία σκληρή ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις προειδοποιήσεις των Τούρκων πολιτικών, απειλεί με κυρώσεις την κουρδική διοίκηση του βορείου Ιράκ.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, που διεξάγεται σήμερα (25 Σεπτεμβρίου) στην Περιφερειακή Κουρδική Διοίκηση Βορείου Ιράκ, είναι από νομικής άποψης άκυρα και ανυπόστατα. Δεν αναγνωρίζουμε αυτή την εξέλιξη, η οποία στερείται νομικής βάσης και νομιμότητας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το σύνταγμα του Ιράκ.

Λυπούμαστε για αυτή την επιμονή της ηγεσίας της ΠΚΔ, η οποία ξεπερνά κάθε λογική, για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας και της διεθνούς κοινότητας ότι αυτό ενέχει κινδύνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα όχι μόνο του Ιράκ, αλλά και ολόκληρης της περιοχής.

Η Τουρκία έχει τονίσει με κάθε τρόπο στην ΠΚΔ ότι προβαίνει σε ένα τεράστιο λάθος, που θα έχει το τίμημά του. Στο πλαίσιο αυτό καθορίστηκαν, τόσο κατά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας όσο και κατά το υπουργικό συμβούλιο, που διεξήχθησαν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017, οι κυρώσεις που θα επιβληθούν εναντίον της ΠΚΔ.

Είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα και ειδικά οι χώρες της περιοχής να τηρήσουν την προσέγγιση που έχουν εκφράσει μέχρι τώρα αναφορικά με το δημοψήφισμα και να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα αυτής της παράνομης ενέργειας.

Είναι άκρως απαραίτητο η ηγεσία της ΠΚΔ να σκεφτεί λογικά και να υιοθετήσει μία πολιτική που θα εξυπηρετεί τη μακρόχρονη ειρήνη και ευημερία όλου του ιρακινού λαού, από το να ασχολείται στο να αποκομίσει βραχυπρόθεσμα πολιτικά συμφέροντα και ουτοπικές επιθυμίες.

Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο αλλά και από την εξουσία που μας παρείχε η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, σε περίπτωση που κάποια ακραία στοιχεία και τρομοκράτες θελήσουν να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις που θα δημιουργήσει το δημοψήφισμα ή αποπειραθούν να προβούν σε ενέργειες που έχουν στόχο την εθνική μας ασφάλεια.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top