GuidePedia

0

Σενέρ Λεβέντ

Ούτε ο βορράς πρέπει να έχει στρατό ούτε ο νότος. Μόνο δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να μείνουν. Αυτή θα έπρεπε να ήταν η πρόταση που θα υποβάλλατε κύριοι

«Μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις».
Δεν ακούγεται ευχάριστα;

Γιατί σας ζώνουν αμέσως τα φίδια;
Τι το κακό υπάρχει σε αυτό;

Ένα νησί απαλλαγμένο από στρατούς.
Δεν υπάρχουν πεδία βολής.
Δεν υπάρχει φόβος για νάρκες.
Δεν υπάρχουν απαγορευμένες στρατιωτικές περιοχές.

Σκεφτείτε πριν το απορρίψετε. Και κάντε και εσείς λίγες προσθήκες σε αυτό. Βάλτε στο τραπέζι τις προσθήκες που κάνατε. Πέστε τα θέλω και αυτά για την πραγματική λύση και ειρήνη στο νησί. Μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις. Μηδέν όπλα. Μηδέν βάσεις. Αυτή να είναι η δική σας προϋπόθεση.

Αφού ζητείται μηδέν στρατός, πρέπει να αποσυρθούν όλα τα στρατεύματα που υπάρχουν σε ολόκληρο το νησί. Αν θα διαλυθεί η συνθήκη εγγυήσεως, πρέπει να διαλυθεί και η συνθήκη με τη Βρετανία για τις βάσεις. Πρέπει να κλείσουν και οι βρετανικές βάσεις μαζί με τις τουρκικές και τις ελληνικές βάσεις. Το νησί πρέπει να αφοπλιστεί απ’ άκρου εις άκρον. Πρέπει να διαλυθούν και οι ντόπιοι στρατοί. Ούτε ο βορράς πρέπει να έχει στρατό ούτε ο νότος. Μόνο δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να μείνουν.

Αυτή θα έπρεπε να ήταν η πρόταση που θα υποβάλλατε κύριοι έναντι του όρου της ελληνοκυπριακής πλευράς για «μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις». Αν είχατε καλή βούληση. Αν πράγματι θέλατε λύση και ειρήνη για τους Κύπριους. Αυτό θα κάνατε. Αλλά εσείς δεν διαθέτετε καλή βούληση. Σκέφτεστε τα δικά σας συμφέροντα και όχι τους Κύπριους. Μας βλέπετε σαν ένα αντικείμενο υπό ομηρία και όχι ως κοινωνία που θα σωθεί. Προσπαθείτε να πείσετε όλους ότι βρίσκεστε εδώ για να προστατεύσετε τη ζωή μας. Και τι παράξενο, καταφέρατε να πείσετε γι’ αυτό ακόμα και τους δικούς μας δούλους.

Πείσατε και τους αριστερούς μας που θέλουν λύση και ειρήνη, όχι μόνο τους εθνικιστές μας. Και αυτοί είναι πυρ και μανία κατά της θέσης περί μηδέν στρατευμάτων, μηδέν εγγυήσεων. Και ιδού γι’ αυτόν τον λόγο, η Τουρκία μπορεί να λέει κάθε τόσο ότι «ενεργούμε μαζί με τους Τουρκοκύπριους».

Διότι δεν υπάρχει καμία αντίθετη φωνή ανάμεσά μας. Κανείς δεν λέει «να υπάρχουν μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις, αλλά και μηδέν όπλα και μηδέν βάσεις». Όμως, η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς μας δίνει την ευκαιρία να υποβάλουμε αυτή την αντιπρόταση. Μηδέν στρατεύματα δεν είναι μόνο μηδέν τουρκικά στρατεύματα. Συμπεριλαμβάνει και τα ελληνικά και τα αγγλικά στρατεύματα. Αν θέλετε ρωτήστε τον Νίκο αν τα συμπεριλαμβάνει. Να σας πει. Μηδέν εγγυήσεις δεν είναι μόνο τουρκικές εγγυήσεις. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται οι εγγυήσεις και της Ελλάδας και της Βρετανίας. Κανείς δεν μπορεί να επιτεθεί σε ένα νησί που είναι αποστρατικοποιημένο και αφοπλισμένο. Κανείς δεν μπορεί να αφανίσει κανέναν ομαδικά. Αυτός πρέπει να είναι ο πραγματικός σας στόχος. Γιατί δεν υπάρχει στο τραπέζι το θέμα του αφοπλισμού; Ενώ ήρθε ενώπιόν μας η πρόταση για «μηδέν στρατό», γιατί την απορρίπτουμε αμέσως, ενώ θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε απ’ αυτήν;

Το ενενήντα τοις εκατό του εδάφους στον βορρά που κατακτήσατε με τη βία των όπλων ανήκει στους Ελληνοκύπριους.

Μήπως νομίζετε ότι θα προστατεύσετε αυτή τη λεία χάρις στον τουρκικό στρατό; Τι μεγάλη ψευδαίσθηση!

Δεν θα υπάρξει η λύση που επιβάλλετε στην ελληνοκυπριακή πλευρά κρατώντας τον πήχη ψηλά.

Αν δεν υπάρξει λύση, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος πολέμου.

Μήπως είστε βέβαιοι ότι μια μέρα δεν θα υπάρξουν επικεφαλής των δύο πλευρών ηγέτες που θα μπορούσαν να αρχίσουν αυτό τον πόλεμο;

Μήπως δεν μπορεί να υπάρξουν κάποιοι που θα θελήσουν να πάρουν με αίμα αυτά που δεν πήραν στο τραπέζι;

Ο κόσμος πάει προς το χειρότερο, όχι προς το καλύτερο.

Επικεφαλής των ισχυρών κρατών υπάρχουν ηγέτες που δεν είναι σώφρονες. Είναι ένας κόσμος που ανοίγει πανιά προς νέους αιματηρούς πολέμους και όχι προς νέα ειρήνη. Ειδικά η κατάσταση στην Τουρκία πόσο τραγική είναι. Και εσείς τι κάθεστε και συζητάτε ακόμα μέσα σε αυτή την κατάσταση και σε αυτές τις συνθήκες.

Αφήσατε τα δικαιώματα των Κυπρίων. Παζαρεύετε τα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών.

Δεν αντιλαμβάνεστε καν τι κακό κάνετε στους Κύπριους. Όσους ηγέτες και αν εκλέξαμε δεν ήταν καθόλου διαφορετικοί μεταξύ τους. Συζητήστε τον στρατό και τις εγγυήσεις αντί να συζητάτε την αποστρατικοποίηση και τον αφοπλισμό.

Άλλωστε αποκαλύπτει την ενοχή σας ακόμα και το γεγονός ότι επιμένετε στα στρατεύματα. Βάζετε χωρίς καθόλου δισταγμό στο τραπέζι την πιθανότητα να υποστείτε επίθεση. Διότι φοβάστε. Φοβάστε επειδή είστε ένοχοι. Φοβάστε μην έρθουν οι ιδιοκτήτες των περιουσιών που κλέψατε να τις πάρουν από τα χέρια σας. Θέλετε έναν στρατό να προσέχει αιωνίως στην πόρτα σας. Ο μόνος τρόπος να απαλλαχτείτε από αυτό τον φόβο είναι να δώσετε πίσω αυτά που δεν δικαιούστε και να μην ζητάτε περισσότερα από αυτά που δικαιούστε. Αν δεν το κάνετε αυτό, εσείς θα ευθύνεστε για τις μελλοντικές συμφορές.

Εφ. Πολίτης της κύπρου

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top