Τα γεγονότα όπως ακριβώς προφητεύθηκαν από τους Αγίους της ορθοδοξίας μας …ξετυλίγονται στις ημέρες μας …βήμα ..βήμα , όπως το «κλέισιμο» των νερών του Ευφράτη και του Τίγρη από τους νέο-οθωμανούς Τούρκους.
Το Ιράν είναι έξαλλο στην κυριολεξία με την στάση αυτή του Ερντογάν στην μέση του καλοκαιριού , κατά την οποία παρακρατούνται παράνομα κόντρα σε όποια διεθνή συμφωνία τα ύδατα του Ευφράτη σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι των Τούρκων με τους γείτονες τους .
Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχάνι, επέκρινε με σφοδρότητα τα νέα τεράστια έργα στα 22 φράγματα που ευρίσκονται σε τουρκικό έδαφος και ειδικότερα στους ποταμούς Ευφράτη και Τίγρη .
Ο Ροχάνι δεν ζητά απλώς από την Τουρκία, αλλά απαιτεί εδώ και τώρα να σταματήσει η κατασκευή και των δύο φραγμάτων στην περιοχή , λέγοντας ότι η δημιουργία τους είναι «λίαν επικίνδυνη» για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Ο Ροχάνι έκανε τις παρατηρήσεις του κατά τη διάρκεια συνδιάσκεψης με θέμα τις αμμοθύελλες στην Τεχεράνη, σε μια χώρα η οποία αμύνεται στα καιρικά φαινόμενα που κάνουν την ζωή των εκατομμυρίων πολιτών της δύσκολη.
Ο ανώτατος Ιρανός άρχων δεν ανέφερε συγκεκριμένα την λέξη «Τουρκία», αλλά δήλωσε ότι τα φράγματα που σχεδιάζονται στα δύο μεγάλα ποτάμια που εισέρχονται στη Συρία και το Ιράκ θα έχουν «καταστρεπτικές συνέπειες» και θα επηρεάσουν πολλούς, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.
Ο έλεγχος από την Τουρκία των ποταμών Ευφράτη και Τίγρη έχουν προκαλέσει οργή και αγανάκτηση σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή.
Οι επικριτές λένε ότι οι αποφάσεις που έλαβε η Τουρκία οδηγούν σε έλλειψη άφθονου ύδατος στη Συρία-Ιράκ-Ιράν και συμβάλουν στην περιφερειακή αστάθεια και στην διεξαγωγή πολέμου .
Οι Σύροι Κούρδοι τον Φεβρουάριο κατηγόρησαν την Τουρκία για τον τερματισμό της παροχής ύδατος στον ποταμό Ευφράτη ως μορφή πολιτικής πίεσης.
Οι ακτιβιστές προειδοποιούν ότι το τουρκικό φράγμα στον ποταμό Τίγρη στο τουρκικό χωριό Ilisu θα μειώσει τη ροή των υδάτων στους βάλτους του νότιου Ιράκ και θα απειλήσει την ύπαρξή εκατομμυρίων ανθρώπων στο Ιράν .
Την ίδια στιγμή , οι ρωσικής κατασκευής πύραυλοι S-300 κρίθηκαν επιχειρησιακοί και αναλαμβάνουν στρατιωτικό καθήκον στο Ιράν.
Ο διοικητής της ιρανικής βάσης Αεράμυνας Khatam al-Anbia δεν διευκρίνισε την περιοχή όπου αναπτύχθηκαν τα συστήματα πυραυλικής άμυνας, αλλά τόνισε ότι αυτά κρίθηκαν επιχειρησιακά .
«Τα συστήματα πυραύλων S-300 της Ρωσίας έχουν τεθεί σε επιχειρησιακό καθήκον στο Ιράν», δήλωσε ο ταξίαρχος της διοίκησης αεράμυνας Farzad Esmaili σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Όπως αναφέρει ο Tasnim, αυτή είναι η πρώτη επίσημη δήλωση σχετικά με την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων S-300 στο Ιράν.
Ο Ταξίαρχος είπε επίσης ότι το ιρανικής κατασκευής σύστημα πυραύλων μεγάλης εμβέλειας Bavar-373 θα δοκιμαστεί σύντομα.
«Θα δοκιμάσουμε το συγκρότημα [το Bavar-373] μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους [τελειώνει στις 20 Μαρτίου 2018 στο Ιράν] ώστε τα συστήματα αυτά να γίνουν μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας της χώρας το επόμενο έτος», δήλωσε ο ίδιος.
Το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300 είναι ένα σύστημα πυραύλων ικανό να καταστρέψει σύγχρονα αεροσκάφη και αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας , συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούν τεχνολογία stealth, καθώς και βαλλιστικά βλήματα μεσαίου βεληνεκούς, βλήματα Cruise , αλλά και αεροσκάφη UAV επιτήρησης και καθοδήγησης με ραντάρ.
Τουρκία και Ιράν εδώ και μεγάλο διάστημα κινούνται προς εντελώς αντίθετη κατεύθυνση , κυρίως λόγω της πολιτικής στο ζήτημα των φραγμάτων στους ποταμούς Ευφράτη και Τίγρη.
Δημοσίευση σχολίου