GuidePedia

0

Όταν ο Tayyip Erdogan έθεσε το θέμα της απέλασης και παράδοσης στην Τουρκία του Ιμάμη Gülen, ο πρόεδρος Donald Trump του απάντησε ότι βρίσκεται φυλακισμένος στις τουρκικές φυλακές ένας Αμερικανός πάστορας, ο Andrew Branson, και πρέπει να τον απελευθερώσεις αμέσως, όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Η αποκάλυψη έγινε από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου μετά την αναχώρηση του κ. Erdogan από τον Λευκό Οίκο και αφού απέτυχε να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο ότι ο Ιμάμης Gülen πρέπει να συλληφθεί πάραυτα με βάση τα στοιχεία που παρέδωσε η τουρκική κυβέρνηση και στον κ. Trump και στον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, το σχετικό άρθρο στο mignatiou.com σημειώνει ότι ο πάστορας Branson ζει στην Τουρκία τα τελευταία 23 χρόνια. Η σύλληψή του έγινε στη Σμύρνη τον περασμένο Οκτώβριο και φυλακίστηκε αμέσως χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Παρέμεινε χωρίς δίκη για δύο μήνες στη φυλακή. Ακολούθησε, το Δεκέμβριο, η παρουσίασή του ενώπιον δικαστηρίου όπου ο εισαγγελέας τον κατηγόρησε για ενίσχυση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι Αμερικανοί ενημέρωσαν ότι δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία εναντίον του, αλλά παρ΄όλα αυτά παραμένει και σήμερα στη φυλακή.

Είναι σημαντικό ότι μετά τον κ. Trump, ακολούθησε ο παριστάμενος αντιπρόεδρος Michael Pence ο οποίος επέμενε στην αποφυλάκιση του πάστορα. Για να επανέλθει στο θέμα ο Αμερικανός πρόεδρος. Πιστεύεται ότι ο κ. Trump χρησιμοποίησε το θέμα για να αποκρούσει τα τουρκικά αιτήματα για σύλληψη του Ιμάμη Gülen.

Η συνάντηση κυριαρχήθηκε από διαφωνίες, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε το τελεσίγραφο του κ. Erdogan για ακύρωση της απόφασης εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας (YPG).

Δημόσια, οι δύο πλευρές προσπάθησαν να πείσουν ότι «όλα βαίνουν καλώς» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τους τρόπους περαιτέρω ενδυνάμωσης της βαθιάς και πολύπλευρης σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο: «Ο πρόεδρος Trump επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια της ΝΑΤΟϊκής μας συμμάχου Τουρκίας και την ανάγκη να εργαστούν (οι δύο χώρες) μαζί για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές».

Στη λιτή ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στην κουβέντα του κ. Trump προς τον κ. Erdogan ότι προσβλέπει να τον συναντήσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα, στη διάρκεια της επικείμενης διεθνούς περιοδείας του. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι δημόσια ο κ. Trump μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Τουρκία και τον κ. Erdogan, και τον χαρακτήρισε ισχυρό σύμμαχο στον πόλεμο εναντίον του ισλαμικού εξτρεμισμού, εν τούτοις διαφώνησαν με ισχυρό τρόπο για την στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας εκ μέρους του αμερικανικού Πενταγώνου.

Για να χρυσώσει το χάπι ο κ. Trump, δεν έκανε καμία αναφορά -όπως ο προηγούμενος πρόεδρος Barack Obama- στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις φυλακίσεις εκατοντάδων δημοσιογράφων όπως και στο «στήσιμο» ενός αυταρχικού και στρατοκρατούμενου καθεστώτος. Αυτό εκνεύρισε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και πολλούς βουλευτές και γερουσιαστές, όμως ο Λευκός Οίκος δεν δίνει καμία σημασία. Όπως τονίστηκε ο Λευκός Οίκος του κ. Trump, ενδιαφέρεται περισσότερο να συνάπτει συμφωνίες για το καλό της Αμερικής, παρά να ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην Ουάσιγκτον εκφράζουν φόβους για τη στάση του κ. Erdogan, απ’ εδώ και πέρα, εναντίον των Κούρδων του YPG. Παρά το γεγονός ότι προειδοποίησαν σε όλα τα επίπεδα τον Τούρκο πρόεδρο, να μην κτυπήσει ξανά τους Κούρδους μαχητές, εκφράζονται φόβοι ότι θα μπορούσε να το επιχειρήσει και πάλι ως επίδειξη δύναμης, μετά την αποτυχία του να πείσει τον κ. Trump, να ακυρώσει την απόφασή του για την αποστολή σημαντικού στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ στους Κούρδους. Μαζί με τους τελευταίους συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και περιπολίες και Αμερικανοί κομάντος.

Το θέμα φέρεται να έθεσε ο υπουργός Άμυνας Mattis, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση του κ. Trump με τον Erdogan. Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν αποκαλύψει ότι κατά την προηγούμενη επίθεση εναντίον των Κούρδων κινδύνευσαν σοβαρά μέλη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν στρατοπεδεύσει στο συριακό Κουρδιστάν. Ένα άλλο θέμα που τέθηκε είναι η πιθανότητα εισβολής της Τουρκίας εναντίον του συριακού Κουρδιστάν. Αυτή δεν θα γίνει αποδεκτή και θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, τονίστηκε από τους Αμερικανούς.

Σε άλλη αναρτηση του αναφορικά με τη συνάντηση ο Μιχάλης Ιγνατίου υποστηρίζει ότι ενώ πολλοί έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι μετά τη συνάντηση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, ξεκινά μία νέα σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, εκείνος δεν θα συμφωνήσει.

Όπως αναφέρει, «παρακολούθησα χθες, μέσα από το Λευκό Οίκο, τα τεκταινόμενα και έχω σχηματίσει μία διαφορετική γνώμη, καθώς ήταν καθολική η άποψη ότι ο κ. Trump και ο κ. Erdogan είχαν μία δύσκολη συνάντηση που κυριαρχήθηκε από έντονες διαφωνίες για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να ανακοινώσει πριν από την άφιξη του αυταρχικού ηγέτη της Τουρκίας ότι θα υποστηρίξει με στρατιωτικά μέσα τους Κούρδους της Συρίας (YPG)», που αποτελούν θανάσιμους εχθρούς του κ. Erdogan.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το πρόβλημα είναι μεγάλο και γεγονός είναι ότι ο κ. Erdogan έφυγε δυσαρεστημένος. Ο κ. Trump, συνόδευσε τον Τούρκο πρόεδρο μέχρι το αυτοκίνητό του, και μερικοί συνάδελφοι υποστηριξαν ότι δεν αντάλλαξαν την αποχαιρετιστήρια χειραψία. Ήμουν εκεί αλλά προσωπικά δεν το πρόσεξα, άρα δεν έχω και γνώμη.

Όμως τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που μελέτησα δείχνουν τουλάχιστον ένα "παράξενο κλίμα" μεταξύ των δύο ανδρών, έστω και εάν οι δημόσιες δηλώσεις ήταν "θριαμβευτικές". Το ερώτημα που τέθηκε μετά επιτάσεως, είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που ο κ. Erdogan βομβαρδίσει ξανά τους Κούρδους της Συρίας.

Το πρόβλημα θα είναι μεγάλο, διότι μαζί τους περιπολούν πλέον πεζοναύτες και άνδρες των ειδικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι μία λεπτομέρεια που τόνισε επανειλημμένα ο παριστάμενος υπουργός Άμυνας James Mattis, ο οποίος τόνισε σε όσους τον ακούγανε πως δεν πρέπει να κινδυνεύσουν αμερικανικές ζωές...»
.πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου