Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΙΜΠΡΑΣ*
Ο Umit Yalım είναι ένας απόστρατος του Τουρκικού στρατού, με επιτελική εμπειρία στο ΝΑΤΟ και στο Υπουργείο Αμύνης. Έχει πλέον βρει μία νέα απασχόληση – αυτή του γραφικού εθνολαϊκιστή. Ο εθνικισμός ταιριάζει με τον λαϊκισμό όπως το κόκκινο κρασί με το κρέας. Ο Yalım, από ό,τι φαίνεται από την παρουσία του στην Τουρκική τηλεόραση και από τα άρθρα του στο διαδίκτυο, έχει μετατραπεί σε σομελιέ του είδους, με ειδικότητα στο Αιγαίο.
Πριν περίπου ένα χρόνο, ο κεμαλιστής απόστρατος κατήγγειλε την αποτυχία του κόμματος του Ερντογκάν να αντιμετωπίσει το ζήτημα του Αιγαίου. Σύμφωνα με τον Yalım, οι Τουρκικές κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν συγκαλύψει την Ελληνική …κατοχή 18 νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Μιλάει δηλαδή καθαρά, όχι απλά για γκρι, αλλά για κόκκινες ζώνες.
Το πιο εξωφρενικό παράδειγμα των απόψεων του εθνικιστή συνταγματάρχη δημοσιεύτηκε στις 10 Μαΐου στην Τουρκική έκδοση του Ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik και είναι διαθέσιμο μόνο στα Τουρκικά. Η συνέντευξή του Yalim κλείνει με το εξής παραλήρημα:
«Ένα από τα υπό κατοχή νησιά είναι και το Nergiscik. H μητέρα του Umit Yalım ονομάζεται Nergis. Μάνα: “Πότε θα πάμε γιέ μου στο Nergiscik;” Umit Yalım: “Μην ανησυχείς μάνα, θα το πάρουμε από τους Έλληνες, η σημαία μας θα κυματίσει σίγουρα και πάλι. Θα σε πάω στο νησί που έχει το όνομά σου.” Να δούμε, θα ζήσει η κυρία Nergis να δει αυτή την ημέρα;»
Το Nergiscik είναι οι Αρκοί και σύμφωνα με το Yalim είναι υπό Ελληνική κατοχή.
Το πρόβλημα δεν είναι κατά πόσο ένας γραφικός Γκρίζος Λύκος που θέλει να γίνει βουλευτής αποτελεί απειλή για τους Αρκιούς, τους Φούρνους ή την νήσο Παναγιά. Το πρόβλημα είναι πόσο εύκολα τα λεγόμενά του φτάνουν σε εκατομμύρια αυτιά και μάτια ενισχύοντας την ολοένα διογκούμενη χιονοστιβάδα του λαϊκισμού, που έχει πάρει γιγάντιες διαστάσεις στην γείτονα χώρα.
Εμείς από τη άλλη, στην προσπάθειά μας να εκλογικεύσουμε τις δηλώσεις που έρχονται από την άλλη μεριά του Αιγαίου, στρογγυλεύουμε γωνίες αγνοώντας τον κίνδυνο και εφησυχάζοντας την κοινή γνώμη. Ο Ερντογκάν συνεχώς αποδεικνύει ότι είναι αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία εθνικισμού, από όπου και αν προέρχεται.
Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα, ο Ερντογκάν έλαμψε στο εσωτερικό της Τουρκίας με μια φαντασμαγορική συγχορδία εθνολαϊκισμού. Ξεκίνησε με ένα διπλωματικό επεισόδιο βάζοντάς τα με το Ισραήλ ως προστάτης των Παλαιστινίων, τους οποίους η Τουρκία ξεχνάει και θυμάται κατά το δοκούν. Στη συνέχεια, έγινε θύμα των υποτιθέμενων παρενοχλήσεων της Ελλάδας κατά τη διάρκεια Τουρκικής άσκησης Έρευνας Διάσωσης στο Αιγαίο και έκλεισε το κρεσέντο του απειλώντας τις ΗΠΑ ότι θα πλήξει Αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία, αν προχωρήσουν στην περαιτέρω υλική υποστήριξη των Κούρδων.
Η πραγματικότητα είναι ότι μάλλον δεν τον ενδιαφέρει η κλιμάκωση τώρα στο Αιγαίο, ή να έρθει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, ή την Γαλλία για τη Κύπρο. Το ουσιαστικό πρόβλημα, όμως, είναι το τεταμένο κλίμα που δημιουργεί, έτσι ώστε να έχει το πολιτικό κεφάλαιο όταν χρειαστεί. Όπως αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του και ο Michael Rubin, πρώην επιτελής του Αμερικάνικού Πενταγώνου και νυν αναλυτής στην Ουάσινγκτον, «οι λέξεις έχουν νόημα. Το ζήτημα δεν είναι αν, αλλά πότε θα γίνει το κακό.»
Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι αρχίζουν, για πρώτη φορά, να καταλαβαίνουν τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Η ερώτηση είναι εμείς τι κάνουμε τώρα, ώστε να είμαστε έτοιμοι σε πέντε χρόνια όταν, για παράδειγμα, θα έχουμε στην καρδιά του Αιγαίου, σε διεθνή ύδατα, το νέο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων Αναντολού, να απονηώνει τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35;
Η απάντηση είναι σχεδόν τίποτε. Διότι ενώ έχουμε και στην Ελλάδα επικίνδυνους Yalim, έχουμε επίσης και πολλούς εφησυχαστές, οι οποίοι καλλιεργούν μια μαζική απάθεια στα εθνικά θέματα, εμποδίζοντάς μας να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την απειλή του Τουρκικού εθνολαϊκισμού και επεκτατισμού.
*Ο κ. Νικόλας Κατσίμπρας διδάσκει στα προγράμματα επίλυσης συγκρούσεων του πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης και του City University of NY, είναι Senior Fellow του Hellenic American Leadership Council και πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου