GuidePedia

0

Σε αναμονή τελεί η Αθήνα για τη φημολογούμενη προσευχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των υπουργών του στην Αγιά Σοφιά τη Μεγάλη Παρασκευή, πράγμα που εάν συμβεί αναμένεται να προκαλέσει νέα ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στον τουρκικό Τύπο εμφανίζονται τέτοιες διαρροές, τονίζει η εφημερίδα «Ειδήσεις».

Η εξαγγελία πως ο Ερντογάν θα προσευχηθεί στην Αγιά Σοφιά (μετατρέποντάς την de facto σε τζαμί) επανέρχεται κάθε άνοιξη τα τελευταία τρία χρόνια.

Ωστόσο φέτος η κατάσταση είναι διαφορετική.

Κατ’ αρχάς ο Ερντογάν έχει δημιουργήσει προηγούμενα, βάζοντας έναν ιμάμη να προσευχηθεί στην Αγιά Σοφιά κατά το Ραμαζάνι του 2016 (Ιούνιος – Ιούλιος) και διορίζοντας τον Οκτώβριο μόνιμο ιμάμη.

Δεύτερο, και ίσως πιο σημαντικό, στις 16 Απριλίου είναι το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες, αν εγκριθούν, θα κάνουν τον Ερντογάν σουλτάνο στην πράξη.

Ο όγκος των ψηφοφόρων του Ερντογάν είναι συντηρητικοί μουσουλμάνοι, οι οποίοι ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε μουσείο το 1934.

Οι φανατικότεροι, μάλιστα, από αυτούς προχωρούν κάθε χρόνο σε διαδηλώσεις για τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς εκ νέου σε τζαμί.

Με τις δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα να κινούνται στην κόψη του ξυραφιού, είναι πολύ πιθανό αυτή τη φορά ο Ερντογάν να θελήσει να κάνει ένα δώρο στους οπαδούς του για να τους συσπειρώσει και να πάνε στην κάλπη.

Η κίνηση, άλλωστε, απευθύνεται στα θρησκευτικά αλλά και στα εθνικιστικά ένστικτα των ψηφοφόρων του.

Ωστόσο η κίνηση εντάσσεται και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, τον πόλεμο που συμβολικά διεξάγει ο Ερντογάν κατά των Ευρωπαίων «σταυροφόρων».

Εντάσσεται έτσι στην ευρύτερη αντιευρωπαϊκή του ρητορική, που έχει κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες με τις λεκτικές του επιθέσεις σε Ολλανδία και Γερμανία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, «ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει τη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής εντός της Αγιά Σοφιάς, μαζί με όλη την κυβέρνηση και τους ανώτερους αξιωματούχους του ΑΚΡ.

Θα πρόκειται για μια παράσταση εναντίον των σταυροφόρων συνοδευόμενη με τη ρητορική μετατροπής του μουσείου ξανά σε χώρο λατρείας, που ξανανοίγει ως ισλαμικό τέμενος, όπως αναφέρουν σοβαρές πηγές από το παλάτι, καταλήγει η εφημερίδα «Ειδήσεις».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top