GuidePedia

0

Την ώρα που το καθεστώς της Πιονγιανγκ δηλώνει πανέτοιμο να κηρύξει τον πόλεμο στις ΗΠΑ, η Κίνα στέλνει 150 χιλιάδες στρατιώτες προληπτικά στα σύνορά της με τη Βόρεια Κορέα υπό τον φόβο επιθέσεων μετά το αμερικανικό σφυροκόπημα στη Συρία.

Η κυβέρνηση του Πεκίνου στέλνει στρατιώτες στα σύνορά της μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να στείλει πολεμικά πλοία στηΒόρεια Κορέα, όπως αποκαλύπτουν δημοσιεύματα των βρετανικών εφημερίδων «Sun» και «Mirror».

Την ίδια ώρα, η Κίνα έθεσε από σήμερα σε εφαρμογή την απαγόρευση εισαγωγών φορτίων άνθρακα από τη Βόρειο Κορέα ως αντίποινα στις πυραυλικές δοκιμές.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η κινεζική ηγεσία ανακοίνωσε ότι μαζί με τη Σεούλ, εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων κατά της Πιονγκιάνγκ και του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν σε περίπτωση που υπάρξουν νέες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές.

Ένας στόλος πλοίων της Βορείου Κορέας επιστρέφουν στη βάση τους, στο λιμάνι Νάμπο, με περισσότερα από αυτά να είναι πλήρη φορτίου, μετά από τη διαταγή του Πεκίνου προς τις εμπορικές εταιρίες να επιστρέψουν τα φορτία άνθρακα που προέρχονται από τη διεθνώς απομονωμένη χώρα.

Μετά τις επαναληπτικές πυραυλικές δοκιμαστικές εκτοξεύσεις και την άσκηση διεθνούς κριτικής, η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές κάρβουνου από τη Βόρεια Κορέα στις 26 Φεβρουαρίου, στερώντας από την Πιονγιάνγκ τα έσοδα από το πιο εξαγωγικό προϊόν της. Η επίσημη διαταγή των τελωνείων της Κίνας για την απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα εκδόθηκε στις 7 Απριλίου και σήμερα τέθηκε σε εφαρμογή.

Οι δύο αυτές κινήσεις της Κίνας έρχονται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Τραμπ ότι είναι έτοιμος να «ρυθμίσει» μόνος του το πρόβλημα με τη Βόρειο Κορέα δίχως την αρωγή της Κίνας. Οι δηλώσεις αυτές είχαν γίνει λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη του Κινέζου ομολόγου του, Σι Ζινπίνγκ, στις ΗΠΑ.

«Εάν η Κίνα δεν ρυθμίσει το βορειοκορεατικό, θα το κάνουμε εμείς», είχε δηλώσει ο Τραμπ.

Στο μεταξύ , ο Βρετανός πρώην κατάσκοπος Σερ Τζον Σόουερς προειδοποιεί ότι, η διεθνής κοινότητα θα ανησυχεί περισσότερο για τη Β. Κορέα από ότι για τη Συρία.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει τον κόσμο σε ένα καταστροφικό πόλεμο λόγω της απειρίας και του ταμπεραμέντου του. Η ιδιοσυγκρασία του θα μπορούσε να σύρει τη Βρετανία σ΄ένα πόλεμο στην Άπω Ανατολή ο οποίος θα ήταν πολύ πιο καταστροφικός απ΄οποιαδήποτε εξέλιξη στη Συρία», προσθέτει.

Οι απειλές του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιν Γιονγκ Ουν εναντίον των Αμερικανών επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το διεθνές σκηνικό, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές. Ήταν οι βομβαρδισμοί στη Συρία κάτι σαν προειδοποίηση και προς την πλευρά της Β. Κορέας;

Ο Τζον Κόρνμπλουμ, πρώην Αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο, αναλύει το δικό του σκεπτικό στη «Deutsche Welle»:

«Ελπίζω οι Βορειοκορεάτες να καταγράψουν με προσοχή ότι ο Τραμπ παρά την πορεία απομονωτισμού που επιλέγει είναι παράλληλα έτοιμος για δράση. Η μεγαλύτερη κρίση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν είναι η Συρία, όσο κι αν είναι τραγικό, αλλά η κρίση με τη Β. Κορέα, η οποία διαθέτει βαλλιστικούς πυραύλους και φαίνεται απερίσκεπτα έτοιμη να τους πυροδοτήσει».

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top