GuidePedia

0

του Σάββα Καλεντερίδη

Η κατάσταση στη Συρία έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει, σε σχέση με το ρόλο που επιδιώκει να παίξει η Τουρκία, δηλαδή να καταστρέψει τις διοικητικές και στρατιωτικές δομές που έχουν δημιουργήσει από το 2011 οι Κούρδοι στα τρία καντόνια του Τζεζίρε, του Κομπάνι και του Αφρίν και σε άλλες αυτοδιοικούμενες περιοχές, όπως αυτή της Ιεράπολης. Από χθες, ο στρατός της Συρίας, με την υποστήριξη των ειδικών δυνάμεων και της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας, προήλασε νοτίως της Αλ Μπαμπ, που κατέχουν δυνάμεις υποστηριζόμενες από την Τουρκία και έφθασε μέχρι τις περιοχές που ελέγχουν οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), η ραχοκοκκαλιά των οποίων είναι οι Κούρδοι του YPG.

Την εξέλιξη προσπάθησε να αποτρέψει η Τουρκία δια των μισθοφόρων της (Ε.Σ.Σ.), πλην όμως δεν κατάφεραν τίποτα. Την ίδια μέρα, η Τουρκία ενίσχυες τις δυνάμεις της στην περιοχή που κατέχει στην περιοχή Τζαραμπλουζ-Αλ Μπαμ, ενώ έβαλε με πυρά πυροβολικού εναντίον θέσεων του SDF στην Αρίμα.

Επίσης, την ίδια μέρα, Καθαρή Δευτέρα για μας τους Χριστιανούς, ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Χουλουσί Ακάρ, επισκεπτόταν τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και τον πρόεδρο Ερντογάν, πιθανόν για να τους ενημερώσει για τις δυσάρεστες εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας.

Και πάλι την ίδια μέρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογντάνοφ, δήλωνε από τη Μόσχα ότι η Ρωσία θέλει να συμμετέχουν οι Κούρδοι της Συρίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που άρχισαν μετά από διακοπή δέκα μηνών στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σημειωτέον ότι η δήλωση αυτή γίνεται λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Ερντογάν στη Μόσχα, η οποία γίνεται εσπευσμένα, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς, ακριβώς για να προλάβει η Τουρκία τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των Κούρδων της Συρίας.

Τέλος, και πάλι την ίδια μέρα που οι Έλληνες πετούσαν... χαρταετούς κια προσπαθούσαν να αναλύσουν τις δηλώσεις του κ. Κοτζιά για κόκκινες γραμμές, του κ. Καμμένου για το πώς θα φύγουν οι Τούρκοι αν πατήσουν σε ελληνικό έδαφος και του Τσαβούσογλου, που έλεγε ξεκάθαρα ότι η ελληνική κυβέρνηση (ποιός άραγε) του συνιστά να μην δίνει σημασία στις δηλώσεις του Καμμένου, γιατί λίγο πολύ δεν ξέρει τι λέει, οι Αμερικανοί δημοσίευαν φωτογραφία οχήματος των Ειδικώ Δυνάμεων των ΗΠΑ, με την αμερικανική σημαία, με την εξής επισήμανση: Image purporting to show US forces on demarcation line between the SDF and Turkish backed forces in Manbij

Πράγμα που σημαίνει ότι οι Αμειρκανοί λένε στην Τουρκία να μην τολμήσει να επιτεθεί στην Ιεράπολη/Μένπετζ, όπως προτρέπουν τον Ερντογάν να κάνει διάφοροι θερμοκέφαλοι σύμβουλοί του.

Οι Αμερικανοί που την ίδια μέρα δημοσίευσαν σε επίσημες ιστοσελίδες του στρατού των ΗΠΑ, φωτογραφίες με φορτηγά που μεταφέρουν τεθωρακισμένα οχήματα που έδωσε ως βοήθεια ο αμερικανικός στρατός στους Κούρδους του YPG.



Υ.Γ. Διερευνώνται οι αιτίες που οι υπεύθυνοι του SDF, ενώ εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία δηλώνουν ότι κατόπιν συνεννόησης με τον στρατό της Συρίας, αποκατέστησαν επικοινωνία, άρα ένωσαν το Αφρίν με την αυτοδιοικούμενη περιοχή της Ιεράπολης (A spokesman for the Syrian Democratic Forces Talal Silo praised the progress of the Syrian Arab Army in that it has met up with Syrian Democratic Forces held-areas west of Manbij, saying this will increase trade and that now there is a link between the entire northern area (including Afrin), Aleppo Governorate, Syria.), στη συνέχεια την αφαίρεσαν από την επίσημη ιστοσελίδα τους. Το παρακολουθούμε και θα σας ενημερώσουμε!


πηγή







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top