GuidePedia

0

Είναι δεδομένο ότι η Κίνα θα είναι ο αντίπαλος των ΗΠΑ τον 21ο αιώνα. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά τα συμφέροντα ΗΠΑ-Ρωσίας ταυτίζονται. Προφανώς οι Αμερικανοί ήλπιζαν να εκδημοκρατιστεί η Ρωσία, αλλά νομίζω ότι είναι αδύνατον να εκδημοκρατιστεί μία χώρα που είχε για 100 σχεδόν χρόνια Κομμουνισμό και που είναι και τόσο πλούσια σε φυσικούς πόρους (resource curse).

Άρα το καλύτερο που μπορούν να περιμένουν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι από τους Ρώσους είναι να είναι σοβαροί στα πάρε δώσε τους με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Και αυτό είναι εφικτό. Άκουσα για παράδειγμα ότι ο Πούτιν αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει την Λε Πεν μετά την νίκη Τραμπ. Δεν ξέρω αν ισχύει, αλλά ακούγεται λογικό. Ταιριάζει με αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν στην Γαλλία, πχ την άνοδο Φιγιόν.

Δείτε στον πρώτο χάρτη πως θα αντιμετωπίσουν οι Αμερικανοί την Κίνα τον 21ο αιώνα αν έχουν την Ρωσία αντίπαλο, και δείτε στον δεύτερο χάρτη πως θα την αντιμετωπίσουν αν έχουν την Ρωσία σύμμαχο. Μιλάμε για την μέρα με την νύχτα. Την Ευρώπη την έχω βάλει για συντομία ολόκληρη στο πλευρό των ΗΠΑ.

Χάρτης 1 ΗΠΑ VS Ρωσία


Χάρτης 2 ΗΠΑ + Ρωσία



Η προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας δεν είναι κάτι που στα καλά καθούμενα καρφώθηκε στο μυαλό αυτού του τρελού αγοριού με το ξανθό κεφάλι, του θείου Ντόναλντ.

Η προσέγγιση αυτή είναι μία πολύ καλά μελετημένη κίνηση των Αμερικανών, θεωρώντας προφανώς ότι έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια πίεσης που είχαν για τον εκδημοκρατισμό της Ρωσίας.

Αν και οφείλω να πω ότι η προσπάθεια για τον εκδημοκρατισμό της Ρωσίας πολλές φορές πήρε την μορφή μαστίγιου και όχι καρότου, και επομένως υπάρχει η υποψία ότι υπήρχε και Αραβικός δάκτυλος σε αυτήν την προσπάθεια πχ το αέριο του Κατάρ, το αέριο της Αλγερίας, κλπ κλπ.

Στην περίπτωση που η συμμαχία ΗΠΑ-Ρωσίας προχωρήσει η Ελλάδα προφανώς θα ανήκει σε αυτόν τον άξονα. Ακόμη και αν κάποιοι Κομμουνιστές ήθελαν να ανήκει η Ελλάδα στην σφαίρα επιρροής της Τουρκίας δεν θα τολμούσαν να το υποστηρίξουν.

Εξάλλου δεν ξέρουμε και τι θα έκανε η Τουρκία σε μία τέτοια περίπτωση. Ενδεχομένως η Τουρκία να είχε την διάθεση να συμμετάσχει σε έναν άξονα Κίνας-Πακιστάν-Ιράν-Τουρκίας. Αλλά θα το τολμούσε αυτό η Τουρκία με την Ρωσία και τις ΗΠΑ απέναντι?

Επίσης, αν οι Αμερικανοί έχουν λίγο μυαλό, και σίγουρα έχουν, παρά την μεγάλη Αραβική επιρροή που υπάρχει στις ΗΠΑ λόγω της πολυετούς συμμαχίας των Αμερικανών με τους Άραβες, θα βοηθήσουν την Ρωσία να βγάλει πετρέλαιο και αέριο στον Ινδικό Ωκεανό μέσω του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και της Ινδίας, ώστε να σπάσουν έναν ενδεχόμενο άξονα Κίνας-Πακιστάν-Ιράν-Τουρκίας, και να πάρουν την Ρωσία με το μέρος τους. Θα πρέπει να είναι πολύ κουτοί οι Αμερικανοί για να μην το σκεφτούν αυτό.

Χάρτης Άξονας (Ρωσία-Πακιστάν-Ινδία) VS Άξονας (Κίνα-Πακιστάν-Ιράν-Τουρκία)


Οι Πακιστανοί θα έχουν δύο επιλογές. Τους Ινδικούς και τους Κινεζικούς Δρόμους του Μεταξιού. Επομένως θα μπορούν αν το επιθυμούν να ανήκουν σε έναν μεγάλο εμπορικό άξονα Ινδίας-Πακιστάν-Αφγανιστάν-Τουρκμενιστάν-Καζακστάν-Ρωσίας-Ευρώπης, και να μετακινηθούν από τους Κινεζικούς Δρόμους του Μεταξιού στους Ινδικούς Δρόμους του Μεταξιού (Κίνα-Πακιστάν-Ιράν-Τουρκία). Αν δημιουργηθούν οι Ινδικοί Δρόμοι του Μεταξιού μέσω Ρωσίας, θα έχει δημιουργηθεί ένας ενεργειακός και εμπορικός άξονας που θα απομονώνει πλήρως την Κίνα.

Αυτή είναι μία νικηφόρα στρατηγική για τις ΗΠΑ τον 21ο αιώνα, και γι’αυτό και μετά την εκλογή Τραμπ οι Κινέζοι δήλωσαν ότι ένας πόλεμος με τις ΗΠΑ μοιάζει αναπόφευκτος. Βλέπε Independent “China military official says war with US under Donald Trump 'becoming practical reality'”, Ιανουάριος 2017
http://www.independent.co.uk/news/world/asia/china-donald-trump-war-us-military-official-practical-reality-president-latest-a7550601.html

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ένας πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας τον 21ο αιώνα είναι αναπόφευκτος. Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό. Αλλά τους Κινέζους θα τους συνέφερε αυτός ο πόλεμος να γίνει αργότερα, γιατί με το Κινεζικό μοντέλο του κρατικοκαπιταλισμού οι Κινέζοι ψειρίζουν και αποδυναμώνουν τις ΗΠΑ, και ένα μεγάλο κομμάτι του εμπορικού, δημοσιογραφικού και καλλιτεχνικού κόσμου των ΗΠΑ δουλεύει πλέον για την Κίνα εναντίον των Αμερικανικών κυβερνήσεων.

Εξίσου μεγάλη επιρροή έχουν στις ΗΠΑ οι Ισλαμιστές, οι Μεξικάνοι και οι Λατίνοι δικτάτορες.

Οι Αμερικανοί λοιπόν έχουν το κίνητρο να πούνε στους Κινέζους ότι ή θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν το μοντέλο του Κινεζικού κρατικοκαπιταλισμού εναντίον των ΗΠΑ, ή διαφορετικά ο πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας θα γίνει νωρίτερα, με τους όρους των Αμερικανών, και όχι στο μέλλον, με τους όρους των Κινέζων.

Η Ρωσική Αρκούδα



πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top