Στην τόνωση του φρονήματος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και στην αποστολή σαφούς μηνύματος προς την Ελλάδα, ότι η ένταση στο Αιγαίο και το προσφυγικό παραμένουν μοχλοί πίεσης με στόχο τη δορυφοροποίηση της χώρας μας, αποσκοπεί η με θεατρικά χαρακτηριστικά και ανέξοδη επίδειξη δύναμης που έκανε στα Ίμια η Άγκυρα.
Όσοι με λανθασμένο τρόπο, θέλοντας να εξωραΐσουν το προφίλ του Tayyip Erdogan, επικαλούνται διαρκώς το γεγονός ότι δεν έχει συμβεί επί της θητείας του θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο (με την εξαίρεση φυσικά του επεισοδίου που είχε αποτέλεσμα τη θυσία του Κώστα Ηλιάκη), διαπιστώνουν σήμερα ότι η Άγκυρα, κάθε άλλο παρά έχει εγκαταλείψει την πολιτική της έμπρακτης αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.
Η συγκυρία της πρόκλησης με την μετάβαση στα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Ιμίων της τουρκικής πυραυλακάτου, στην οποία επέβαινε ο ΑΓΓΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ και οι αρχηγοί των τριών Όπλων, με την συνοδεία των δυο φουσκωτών με τούρκους καταδρομείς, δεν είναι άσχετη ούτε με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς, ούτε με την πρόσφατη αντίδραση της Τουρκίας στις... εξαγγελίες του υφυπουργού Ναυτιλίας κ. Σαντορινιού, περί εποικισμού βραχονησίδων στο Αιγαίο.
Η επέτειος της συμπλήρωσης 21 χρόνων από το επεισόδιο των Ιμίων, προσέφερε μια πρώτης τάξης ευκαιρία στην ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να στείλουν μήνυμα προς την Ελλάδα αλλά και προς το εσωτερικό, όπου είναι κυρίως οι αξιωματικοί και των τριών Όπλων και των Σωμάτων Ασφαλείας που έχουν υποστεί τις σημαντικότερες και πιο άγριες διώξεις από το καθεστώς Erdogan, με την κατηγορία της συνεργασίας με τον Gulen. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχοντας στερηθεί, ειδικά το Ναυτικό και η Αεροπορία, χιλιάδες έμπειρα στελέχη, επιχειρούν να ανασυγκροτηθούν, καθώς οι απειλές είναι άμεσες τόσο με τον ανοικτό πόλεμο εναντίον των κούρδων ανταρτών, αλλά και λόγω των απρόβλεπτων εξελίξεων στην Συρία, όπου καθημερινά στο Ελ-Μπαμπ οι τουρκικές δυνάμεις σημειώνουν απώλειες και αυτό πριν καν ξεκινήσουν κανονικής κλίμακας επιχειρήσεις.
Οι τούρκοι επιτελείς επίσης θέλησαν να ανταποδώσουν την «επίσκεψη» που είχε πραγματοποιήσει πέρυσι στην επέτειο του επεισοδίου στα Ίμια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος, ο οποίος βεβαίως είχε προτιμήσει την πτήση με ελικόπτερο, από το οποίο έριξε στη θαλάσσια περιοχή των βραχονησίδων, στεφάνι στη μνήμη των τριών νεκρών αξιωματικών...
Η τουρκική πρόκληση συμπίπτει με την απόφαση του Αρείου Πάγου που απέρριψε την απαίτηση και όχι απλό αίτημα του Tayyip Erdogan για παράδοσή τους στην Τουρκία.
Ένα αίτημα που είχε περισσότερο τη μορφή διαταγής σε υποτελείς, με πλήρη παράκαμψη κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και δικονομικής τάξης ενός ανεξάρτητου και μάλιστα ευρωπαϊκού κράτους.
Πιθανότατα, λανθασμένοι χειρισμοί από την αμηχανία της αρχικής στιγμής της εισόδου των οκτώ στον ελληνικό εναέριο χώρο και του γνωστού μπιζιμποντισμού που θεωρεί ότι η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να χειρίζεται κατά το δοκούν την παγκόσμια κοινότητα, έδωσαν την εντύπωση στον Tayyip Erdogan ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι τυπική διαδικασία πριν του παραδοθούν οι οκτώ.
Το χθεσινό σοβαρότατο επεισόδιο στα Ίμια, φέρνει στην επιφάνεια τη σκληρή πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών, την οποία οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας, προτιμούν να θάβουν κάτω από το χαλί, παρά να εξετάσουν τη συνολική και σε στρατηγικό βάθος αντιμετώπισή της, καθώς το «χαρτί» σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν φαίνεται πλέον να είναι αποτελεσματικό, ενώ φυσικά δεν αποτελεί λύση και η στρατιωτικοποίηση των εντάσεων, όπως επιδιώκει παγίως η Τουρκία για να σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης...
Ο Tayyip Erdogan, πάρα τις κουμπαριές με τον Κ. Καραμανλή, τις φιλίες με τον Γ. Παπανδρέου και με τον Αλ. Τσίπρα, ουδέποτε εγκατέλειψε την πάγια αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο, η οποία μάλιστα με το νέο ισλαμοεθνικισιτκο ιδεολόγημα που ο ίδιος προωθεί στη χώρα του, αποκτά νέο περιεχόμενο καθώς η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί το κομβικό συστατικό στοιχείο της ταυτότητας της νέας Τουρκίας που θέλει να θεμελιώσει ο Τ. Erdogan.
Η πλήρης ανατροπή της ισορροπίας των δυνάμεων στο Αιγαίο και το πλήγμα που έχει δεχθεί η αποτρεπτική ισχύς της χώρας λόγω και των Μνημονίων, ανοίγει την όρεξη στο νέο τουρκικό καθεστώς, που παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω των εκκαθαρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, παραμένει ένας εξαιρετικά δύσκολος και επικίνδυνος αντίπαλος...
Τα περιστατικά των τελευταίων μηνών αλλά και το χθεσινό επεισόδιο στα Ίμια αποδεικνύουν κάτι ακόμη: όσο η Ελλάδα αποδέχεται τα τετελεσμένα που επιβάλλει το casus belli, μην επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα, όσο αποδέχεται το τετελεσμένο των «γκρίζων ζωνών» αποδεχόμενη στην πράξη ότι για τα Ίμια ισχύει το «no ships, no flags, no troops», όσο αποτελεί τον πιο θερμό συνήγορο της Τουρκίας στην Ευρώπη, όσο δεν αποτολμά έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ακόμη και στο μέσο του Αιγαίου αποδεχόμενη την ισχύ του πρωτοκόλλου της Βέρνης και της Δήλωσης της Μαδρίτης, όταν δεν αντιδρά στις καθημερινές υπερ-πτήσεις επάνω ακόμη και από κατοικημένα νησιά, τότε πράγματι δεν έχει να αντιμετωπίσει, ούτε θερμά επεισόδια, ούτε τη δυσφορία του... Σουλτάνου.
Αλλά αυτό ακριβώς είναι που επιδιώκει η Τουρκία: τη δορυφοριοποίηση της Ελλάδας, την αδρανοποίηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της και όλα αυτά, χωρίς να ανοίξει μύτη... Μόνο με την επίκληση της «οργής» του Tayyip...
Δημοσίευση σχολίου