Του Κώστα Βενιζέλου
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ , την ερχόμενη Τετάρτη και η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, προχθές Σάββατο, ανέλαβαν να παρέμβουν στο Κυπριακό προς την πλευρά της Άγκυρας.
Η Τερέζα Μέι, που προερχόταν από τις συνομιλίες που είχε στην Ουάσινγκτον με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, έθεσε στην τουρκική ηγεσία, στις επαφές στην Άγκυρα, το θέμα των εγγυήσεων. Το Λονδίνο εξήγησε διά της κ. Μέι προς τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η χώρα της πως δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε ένα σύστημα εγγυήσεων, εάν τούτο συμφωνήσουν οι δυο κοινότητες στην Κύπρο.
Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, που έχει άλλες προτεραιότητες, όπως είναι η διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκαθαρίζει κατά τις επαφές της πως αυτό που ενδιαφέρει το Λονδίνο είναι η διατήρηση των στρατιωτικών Βάσεων στο νησί. Για την ακρίβεια, οι Βρετανοί θεωρούν πως το θέμα των βάσεων είναι εκτός ατζέντας. Βάση, στα βρετανικά πρότυπα, ζητά στην Κύπρο και η Τουρκία. Στο θέμα των εγγυήσεων η Άγκυρα ήταν ξεκάθαρη. Επέμεινε στη διατήρηση του συστήματος με κάποιες διαφοροποιήσεις. Βεβαίως, η μεγάλη εικόνα της επίσκεψης Μέι στην Τουρκία είναι η συμφωνία που έχουν συνάψει οι δυο χώρες. Όπως ανακοινώθηκε, η βρετανική BAE Systems υπέγραψε πρωτόκολλο συμφωνίας με την Turkish Aerospace Industries (TAI) για την κατασκευή εγχώριων τουρκικών μαχητικών.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, που θα βρίσκεται στην Άγκυρα στις 2 Φεβρουαρίου, θα θέσει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, το Κυπριακό στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συγκεκριμένα τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Όπως είναι γνωστό, η τουρκική πλευρά επιμένει όπως μέσα από μια συμφωνία στο Κυπριακό, οι τέσσερις ελευθερίες που ισχύουν στην Ε.Ε., να ισχύουν και για τους Τούρκους πολίτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η Γερμανία όσο και άλλα κράτη-μέλη, δεν ευνοούν μια τέτοια ρύθμιση καθώς αυτό επηρεάζει το σύνολο της Ένωσης. Δεν θα περιοριστεί στην Κύπρο, αλλά θα θεωρηθεί ως προηγούμενο για να «προελάσει» το καθεστώς Ερντογάν, η Τουρκία, προς την Ευρώπη και να εξασφαλίσει, μέσω Κύπρου, αυτά που χρόνια επιδιώκει. Οι παρεμβάσεις από Βερολίνο και Λονδίνο προς την Άγκυρα για το Κυπριακό, στοχεύουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες να προκληθεί συζήτηση και ενδιαφέρον από την Τουρκία.
Οι προσδοκίες, ωστόσο, είναι περιορισμένες. Είναι προφανές πως για την Τουρκία το Κυπριακό μπορεί να μην θεωρείται προτεραιότητα, ωστόσο, παράλληλα δεν έχει μειώσει ποσώς τις αξιώσεις της στην Κύπρο. Δεν θέτει μόνο τον πήχη ψηλά αλλά τον κρατεί συνεχώς εκεί. Υπάρχει μια θεωρία πως ο Ερντογάν δεν θα κάνει οποιαδήποτε κίνηση μέχρι το δημοψήφισμα, που θα διενεργηθεί για τις συνταγματικές τροποποιήσεις, που θα το καταστήσουν πανίσχυρο στο εσωτερικό της χώρας. Μια άλλη εκτίμηση είναι πως ούτε μετά το δημοψήφισμα θα διαφοροποιήσει τη στάση του ο Ερντογάν. Εκτός, όπως σημειώνουν όσοι πιστεύουν στη δεύτερη εκδοχή, κι εάν η Τουρκία εξασφαλίσει όσα επιδιώκει στο Κυπριακό. Όπως πάντως πληροφορούμαστε, τα όσα δημοσίως αναφέρεται από τουρκικής πλευράς για το Κυπριακό, τα ίδια επαναλαμβάνονται και στις κατ΄ιδιαν επαφές. Και για τις εγγυήσεις και για τις τέσσερις ελευθερίες και για μια σειρά άλλων ζητημάτων που προβάλλονται μαξιμαλιστικές θέσεις.
Και στο βάθος ελλαδοτουρκικά
Η ένταση που προκάλεσε η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς στη χώρα τους, όπως ζητά από τον περασμένο Ιούλιο και εντεύθεν το καθεστώς Ερντογάν, εκ των πραγμάτων επηρεάζει όλο το πλέγμα των ελλαδοτουρκικών σχέσεων.
Επηρεάζει και το Κυπριακό ενώ παράλληλα προκαλεί και ανησυχία για την αντίδραση της Τουρκίας, που ήδη έχει δώσει δείγματα γραφής με παραβιάσεις στο Αιγαίο, που ωστόσο θεωρούνται συνήθεις πρακτικές. Παράλληλα, η Τουρκία έχει ανοίξει το προσφυγικό, το οποίο εξαρχής κρατά ως εκβιαστικό χαρτί προς την Ελλάδα και την Ε.Ε.
Πίσω στις συνομιλίες
Σήμερα θα συναντηθούν οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Οζντίλ Ναμί, για να προετοιμάσουν τη συνάντηση που θα έχουν στις 2 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Μετά την πενταμερή της Γενεύης και τη συνάντηση των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν, η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει εισέλθει σε μια φάση συντήρησης. Θέλοντας όλοι οι εμπλεκόμενοι να μην οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο ή σε παρατεταμένη στασιμότητα, θα επιλέξουν μια τακτική διατήρησης εν ζωή της διαδικασίας.
Πολλά μουρμουρητά για Άιντα
Μουρμουρητά άρχισαν να ακούγονται για τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του χρεώνουν βιαστικές κινήσεις και προσπάθεια καλλιέργειας υπερβολικών προσδοκιών στο Κυπριακό ενώ αντιλαμβάνονται πως στο τέλος τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που εκ προοιμίου είχε εξαγγείλει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ.
Τα μουρμουρητά αυτά και οι αντιδράσεις για την τακτική που υιοθετεί εκ των πραγμάτων φθάνουν μέχρι τους ψηλούς ορόφους του αρχηγείου των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, έχει ιδίαν εντύπωση για το πώς διαχειρίζεται ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα το ρόλο του Διεθνούς Οργανισμού στο Κυπριακό.
Δημοσίευση σχολίου