GuidePedia

0

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Προβληματίζει τα ελληνικά Επιτελεία η οικονομική κρίση που ξέσπασε στην Τουρκία καθώς μόνο το Νοέμβριο σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία οι ξένοι επενδυτές απέσυραν 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι Τούρκοι πολίτες αγνοώντας παντελώς την παρότρυνση Ρ.Τ.Ερντογάν για εμπιστοσύνη στην τουρκική λίρα ήδη την τελευταία εβδομάδα μόνο του Νοεμβρίου αγόρασαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
 
Όλα αυτά προμηνύουν μεγάλη οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την μείωση που είχε το καλοκαίρι ο τουρκικός τουρισμός.
 
Τα τουρκικά ξενοδοχεία έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά 40%, ορισμένα έκλεισαν για τον χειμώνα ενώ άλλα δυσκολεύονται να συνεχίσουν την καταβολή των δόσεων δανείων που έχουν λάβει, έπειτα από μια πολύ δύσκολη χρονιά, κατά την οποία το ποσοστό της πληρότητάς τους υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.
 
Προ ημερών ο Ρ.Ερντογάν δήλωσε «η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα εισβολής. Την νύχτα της 15ης Ιουλίου, υποστηρικτές των ξένων συμφερόντων στην Τουρκία επιχείρησαν να ανοίξουν τον δρόμο για την εισβολή των ξένων δυνάμεων στην χώρα. Αυτή η απόπειρα απέτυχε χάρη στην σθεναρή αντίσταση του τουρκικού λαού.
Σήμερα, λίγους μήνες μετά την αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος, τα ξένα συμφέροντα και οι προδότες προκαλούν αναταραχή στην τουρκική οικονομία και επιχειρούν να εκ νέου να πλήξουν τα συμφέροντα και την σταθερότητα της Τουρκίας.»
 
Δεν κατονομάζει τους «εχθρούς» που επιδιώκουν να πλήξουν τα συμφέροντα της χώρας του, ζητά από την τουρκική κοινωνία να λάβει πρωτοβουλίες στο οικονομικό πεδίο για να αντιμετωπιστεί η νέα οικονομική κρίση και ζητά από τουςπολίτες ζητά να επενδύσουν άμεσα στην τουρκική οικονομία και συγκεκριμένα στο εθνικό νόμισμα της χώρας.
 
«Μετατρέψτε άμεσα τα ξένα νομίσματα σας σε τουρκική λίρα»!
 
Όμως τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι οι Τούρκοι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία.
 
Στην Ελλάδα υπάρχουν ανησυχίες ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να εξαγάγει την κρίση που την μαστίζει (και απ'οτι φαίνεται δεν θα είναι παροδική) στο Αιγαίο. Η διοργάνωση ακόμα και ενός «θερμού» επεισοδίου θεωρείται πιθανή.
 
Άλλωστε οι Τούρκοι δεν διαθέτουν μόνο αρκετά ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά έχουν και το πλεονέκτημα της επιλογής στόχου και του αιφνιδιασμού να χτυπήσουν όποτε αυτοί θέλουν.
 
Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη έμπειρων στελεχών και από τους τρεις κλάδους ειδικότερα στην τουρκική Αεροπορία μπορούν να δημιουργήσου μια σύντομη αλλά επώδυνη πρόκληση στο Αιγαίο ενώ η συμπεριφορά τους εδώ και δύο μήνες καταδεικνύει ότι θέλουν αναθεώρηση συνόρων μόλις βρουν την ευκαιρία.
 
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν στηρίζει τις επανεκλογές του ΑΚΡ στην εξουσία στους πακτωλούς χρημάτων που εισέρευσαν στην χώρα από το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. Τώρα όμως που τα χρήματα τελειώνουν θα χρειαστεί επειγόντως να εφευρεθεί ένα νέο αφήγημα. Όπως αυτό που πρόσφατα ανέδειξε, της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top